Putin i Merkel o „Sjevernom toku 2“ nakon objave detalja o sporazumu Biden-Merkel

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njemačka kancelarka Angela Merkel jučer su obavili telefonski razgovor, a teme su bile energetska pitanja, rješenje sukoba na istoku Ukrajine i bilateralni njemačko-ruski odnosi, objavljeno je sinoć u kabinetu njemačke vlade. Ali svima je odmah bilo jasno kako je glavni i osnovni razlog njihovog razgovora bilo postizanje američko-njemačkog sporazuma o Sjevernom toku 2, potpisanog jučer od strane Angele Merkel i Joe Bidena i kojim se de facto daje “zeleno svjetlo” za njegov start, dok je sve ostalo iz sadržaja sporazuma, koliko se god nastojalo važnim prikazivati – zapravo potpuno drugorazredne prirode.

Vijest o razgovoru Merkel-Putin sinoć su potvrdili i ruski mediji.

“Čelnici su zadovoljni približavanjem završetka plinovoda Sjeverni tok 2. Ruski predsjednik primijetio je dosljednu predanost njemačke strane provedbi ovog projekta koji je isključivo tržišne prirode i usmjeren na jačanje energetske sigurnosti Njemačke i Europske unije”, naglasio je ured ruskog predsjednika.

Prije toga je zamjenica američkog državnog tajnika Victoria Nuland u odboru za vanjske poslove američkog Senata iznijela detalje jučer potpisanog američko-njemačkog sporazuma o Sjevernom toku 2.

Nuland je izjavila kako će Berlin tražiti sankcije EU-a protiv Rusije ako ova bude koristila energiju za pritisak na Ukrajinu, kao i to, da su se Sjedinjene Države aktivno savjetovale s Kijevom u pripremi sporazuma s Njemačkom o Sjevernom toku 2. Idući aspekt sporazuma između Sjedinjenih Država i Njemačke ima namjeru tražiti desetogodišnje produljenje sporazuma o tranzitu ruskog plina kroz ukrajinski teritorij koji istječe 2024. godine, izjavila je Victoria Nuland.

Ovdje bismo naglasili slijedeće: posljednji ugovor između Moskve i Kijeva po pitanju tranzita ruskog plina potpisan je u prosincu 2019. na rok od pet godina (postignut je pod pritiskom Berlina, a Moskva je time pokazala gestu dobre volje – obje strane sa željom da se dovrši izgradnja Sjevernog toka 2), nakon što je istekao prethodni dugoročni ugovor koji je važio 15 godina.
Zato bih se usudio reći kako je sve ovo o čemu govori Victoria Nuland prilično tanko: Rusiji nije nikakav problem s Ukrajinom produljiti ugovor o tranzitu ruskog plina za Europu jer joj je najvažnije da se njen plin u Europi prodaje. Međutim, glavno je pitanje ono koje se odnosi na količine toga plina: prethodni spomenuti dugoročni ugovor osiguravao je tranzit ruskog plina u iznosu od golemih 180 milijardi m3 godišnje što je Ukrajini osiguravalo velike financijske benefite, a spomenuti kratkoročni – petogodišnji ugovor, osigurava joj tranzit svega oko 50 milijardi m3.

Kakav će biti treći ugovor na kraju 2024. g., o kojem govori Victoria Nuland, još nitko ne može znati jer će u međuvremenu proraditi Sjeverni tok 2 (bit će dovršen u rujnu ove godine i imat će godišnji kapacitet od 55 milijardi m3 – upravo onoliko koliko iznosi tranzit kroz Ukrajinu po trenutačno važećem kratkoročnom ugovoru), a do kraja ove godine za Mađarsku bi trebale početi i isporuke novih količina ruskog plina kroz drugi krak plinovoda Turski tok (taj se drugi krak službeno zove Balkanski plinovod a on već opskrbljuje ruskim plinom i Bugarsku, Grčku, Sjevernu Makedoniju i Srbiju) koji prolazi od tursko-bugarske granice kroz Bugarsku i Srbiju. Njegova perspektiva je i izvoz ruskog plina u Austriju, moguće i Slovačku.

Dakle, ukrajinski položaj, usprkos jučerašnjem tješenju Kijeva od strane Victorie Nuland ne izgleda nimalo ružičasto.

O ovoj temi uskoro donosimo veliku analizu.

Komentari

komentar
You may also like