Putin o dogovoru s Trumpom

O postojanju „kemije“ u osobnim odnosima između predsjednika Rusije i SAD-a Vladimira Putina i Donalda Trumpa (za razliku od njezinog potpunog izostanka kada se radilo o odnosima Putina i bivšeg predsjednika Baracka Obame) već je puno puta rečeno. Međutim, kada se radi o odnosima između njihovih dviju zemalja te „kemije“ ne samo da nema, već su oni i na najnižim razinama još od vremena hladnog rata iz prošloga stoljeća. Jer SAD i Rusija danas puno više sliče na dva nakostriješena pijevca, koja se upravo spremaju na ogorčenu borbu za dominaciju nad globalnim kokošinjcem. Ili se nama ipak samo tako čini? Jer ako je suditi prema riječima Vladimira Putina u intervjuu za televiziju Rossia 1, i nije baš sve tako crno. Evo što je kazao ruski čelnik:

Putin je govorio o američko-ruskoj suradnji na razini obavještajnih službi, koja se nastavlja bez obzira na brojna proturječja između dviju država. To se odnosi na suradnju po pitanju Sirije i razmjenu informacija u borbi protiv terorizma. Moskva, kazao je dalje Putin, američku nazočnost u Afganistanu upravo i tretira kao antiterorističku borbu.

Putin je izjavio kako je i osobno zahvalio Donaldu Trumpu zbog dobivenih informacija od strane SAD-a koje su ne jednom pomogle spriječiti terorističke napade na teritoriju Ruske Federacije. „Mi sa svoje strane težimo odgovarati na isti način, mi imamo takav dogovor s predsjednikom SAD-a, sadašnjim čelnikom države“, kazao je Vladimir Putin.

Na primjer, kada se američka strana obratila Rusiji za pomoć u traženju njihovog građanina, uhićenog u Siriji zbog špijunaže, ruske vlasti „mogle su uvjeriti naše partnere i oni su ga oslobodili“. Američki državljanin prebačen je u Moskvu i predan u ruke službenih osoba SAD-a.

„Ta suradnja ima dvostrani karakter i u cijelosti – moglo bi biti, naravno, još bolje – ali ukupno gledano mi smo s njom zadovoljni“, kazao je ruski predsjednik.

Putin je, nedavno, u jednom drugom intervjuu ukazivao i na relativno dobru američko-rusku trgovinsku i investicijsku suradnju te suradnju u sferi energetike (u ovo doba naftne krize) u vrijeme mandata Donalda Trumpa, usprkos potpuno poremećenoj političkoj klimi između Moskve i Washingtona. Sve ovo, kao i tajming izrečenih konstatacija, prilično jasno ukazuje kako je ipak Donald Trump, a ne Joe Biden Putinov favorit u nadolazećim američkim predsjedničkim izborima.





 

Komentari

komentar





You may also like