Kršćani masovno napuštaju crkve diljem Europe

Prema navodima poljske podružnice njemačkog medija Deutsche Welle kršćani masovno napuštaju crkvu, pri čemu se u svojim zaključcima taj medij bazira na analizi stanja u Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj i Poljskoj. Ovaj je fenomen opći trend, posebno primjetan u europskim katoličkim sredinama.

Egzodus katolika u Njemačkoj rezultat je skandala oko kölnske nadbiskupije kardinala Rainera Wielke, koji je optužen za skrivanje slučajeva seksualnog uznemiravanja od strane svećenika u svojoj nadbiskupiji. Uz to, što je posebno vrijeđalo vjernike, nije htio objaviti stručno mišljenje o ovom pitanju, navodi se u tekstu.

„Trenutačno stanje u nadbiskupiji Köln uistinu je zapanjujuće, ali to je samo simptom trenda koji se nastavlja u cijeloj zemlji već nekoliko godina, a koji pogađa i katoličku i evangelističku crkvu. 2019. godine preko pola milijuna vjernika, po 250 000 iz svake crkve, počinilo je otpadništvo u Njemačkoj. To je bila rekordna godina”, navodi DW.

Stanje je sve gore i u jednoj Italiji, gdje je smješten i Vatikan kao središte katoličanstva i koji tradicionalno ima veliki utjecaj na talijansko društvo. Tako DW prenosi riječi torinskog religijskog sociologa Francesca Garellija, koji je posvetio posebnu analizu fenomenu udaljavanja Talijana od Katoličke crkve pod znakovitim naslovom “Narod bez vjere”. On zaključuje kako trećina Talijana sebe smatra ateistima, a samo petina redovito pohađa crkvene službe.

U Španjolskoj su sve češći slučajevi da članovi vjerskih zajednica traže uklanjanje njihovih imena iz župnih knjiga iz razloga zaštite podataka, što se može smatrati svojevrsnim izlazom iz crkve. Uz to, u nizu španjolskih gradova ljevičari koji su došli na vlast pokrenuli su demontažu katoličkih križeva, objašnjavajući to “uklanjanjem simbola Francovog režima” jer su ih frankisti koristili kao spomen na one koji su pali u građanskom ratu na strani diktatora Franca. Međutim, prema španjolskom udruženju kršćanskih pravnika, takve su odluke čin neprijateljstva prema kršćanima.

I u tradicionalno jednoj od najkatoličanskijih  europskih zemalja, u kojoj se preko 90 % građana izjašnjavaju kao katolici – Poljskoj, stanje po ovom problemu sve je gore. Autor teksta  navodi kako je u tom smislu bolje bilo čak i u vrijeme Narodne Republike Poljske (socijalističke).  “Usprkos tome (što su i danas, u vrijeme koronakrize crkve u Poljskoj punije vjernicima nego u ostalim dijelovima Europe, op. GN.), Katolička crkva u Poljskoj ne igra ulogu koju je imala tijekom trajanja Poljske Narodne Republike, kada su mnogi Poljaci na sudjelovanje u bogoslužju gledali kao na čin protivljenja komunističkim vlastima. Poljska danas postaje sve svjetovnija ”, navodi poljska redakcija Deutsche Wellea.





Studija Varšavskog instituta za demografiju, provedena u ljeto 2019. godine među studentima, pokazuje kako se njih svega 55% smatra vjernicima, dok se sredinom 90.-ih godina prošlog stoljeća tri četvrtine poljske mladeži izjašnjavalo kao vjernici.

 

Komentari

komentar





You may also like