Njemački katolici usvojili dokument o rodnoj raznolikosti

Sinodalna skupština je u subotu na raspravi o reformi Katoličke Crkve u Njemačkoj velikom većinom usvojila dokument o rodnoj raznolikosti u kojem piše da bi Crkva trebala prihvatiti i ljude koji nisu heteroseksualni, javlja dpa.

Od 197 prisutnih članova sinode, 170 je glasalo za dokument, osam je bilo protiv, a 19 suzdržanih. Sinodalnu skupštinu čine nadbiskupi, biskupi, pomoćni biskupi te katolički laici.

Skandali poput svećeničkog seksualnog zlostavljanja maloljetnika i pokušaji Crkve da zaštiti svoj ugled uzdrmali su povjerenje brojnih katolika u njihove vjerske institucije.

Za reformu Crkve posebno se zalažu žene i istospolne zajednice koje traže da im se priznaju manjinska prava te da se Crkva otvori ženama i dozvoli im da predvode liturgijska slavlja. Dosad je to u pravilu bilo dopušteno samo zaređenim klericima.

I dok su neki biskupi kritički govorili o “rodnoj ideologiji”, ostali su rekli da o tome uče. U raspravi se većina složila da bi se nebinarne, transrodne i interseksualne osobe trebale u Crkvi osjećati dobrodošli i prihvaćeni.

Ukidanje celibata

Delegati njemačke sinodalne skupštine u četvrtak su većinom glasova usvojili tekst kojim se traži ublažavanje uvjeta celibata za svećenike, prenio je dpa.

Za spomenuti zaključak glasalo je 179 delegata, 10 ih je bilo protiv, a 16 suzdržano. Podržalo ga je i gotovo 90 posto biskupa, odnosno njih 44. Na osnovu tog zaključka od pape Franje će se tražiti da ispita je li moguće ukinuti obvezu celibata za svećenike. Istodobno je sinodalno vijeće izrazilo razumijevanje za celibat kao način života.

Više delegata govorilo je o svećenicima koji žive dvostruki život zbog tajnih veza. Predstavnik katoličkih laika rekao je da želi “poštedjeti ove sudbine mlade ljude koji se osjećaju pozvanima na svećeničko zvanje”. “Gubimo previše ljudi”, rekao je hamburški nadbiskup Stefan Heße.

Uzbuna u britanskom parlamentu i šok za roditelje: djecu u školama uče perverziji, analnom seksu, masturbaciji, 100 spolova!

Komentari

komentar

You may also like