Papa Franjo u posjetu Mađarskoj i Slovačkoj

Poglavar katoličke crkve i Vatikana papa Franjo, doputovao je u nedjelju, 12. rujna, u mađarsku prijestolnicu Budimpeštu, javljaju tamošnji i svjetski mediji.

U međunarodnoj zračnoj luci glavnog mađarskog grada papu Franju dočekali su apostolski nuncij u Mađarskoj, nadbiskup Michael Blum i mađarski veleposlanik pri Svetoj Stolici Edward Habsburg-Lothringen.

Papa sudjeluje na završnoj svečanosti 52. Međunarodnog euharistijskog kongresa gdje papa predvodi misu, a prije toga je razgovarao s mađarskim predsjednikom Janošem Aderom i premijerom Viktorom Orbanom. Susret se održao u jednoj od dvorana Budimpeštanskog muzeja likovnih umjetnosti. Papa je Mađarskoj poklonio mozaik s prikazom Trga svetog Petra, umjetnika Ippolita Caffija (1809.-1866.).

Nakon Mađarske, Franjo će posjetiti Slovačku.

O ovim papinim posjetima tj. odlasku na 34. apostolsko putovanje koje uključuje posjete glavnom gradu Mađarske, Budimpešti i više gradova u Slovačkoj izvijestio je još sinoć ured za medije Svete Solice, dodavši kako se radi o posjetima izrazito ekumenske prirode.

Glavna svrha putovanja u Budimpeštu je sudjelovanje na završnoj svečanosti 52. međunarodnog euharistijskog kongresa koji se održava od 5.-12. rujana, gdje će papa predvoditi posljednju misu na Trgu heroja. Ovaj kongres stavlja izraziti naglasak na ekumenizam – kako unutar kršćanskih crkvi tako i u odnosu na druge vjerske konfesije.





Kako je naznačeno u Vatikanu, sudjelovanje poglavara katoličke crkve u ovom događaju rijetko je.

“Papa Franjo želio je svojom nazočnošću naglasiti ovaj događaj”, rekao je Matteo Bruni, voditelj tiskovne službe Svete Stolice.

Naglasak posjeta stavlja se na vjerska pitanja i zato su sastanci s državnim dužnosnicima kratki, formalni i zatvoreni za javnost.





Mnogi su promatrači u tome vide papinu nespremnost na skretanje pozornosti na političku figuru mađarskog premijera Orbana, kojeg je papa, istina neizravno, kritizirao zbog njegovih „tvrdih“ stavova, uključujući i pitanje migracija.

Vatikan je naznačio da je posjet Budimpešti očito vjerske prirode i lišen ikakvih političkih prizvuka, stoga nije predviđen “sekularni program”. Dakle, Papa neće održati javni govor pred predstavnicima vodstva zemlje, civilnog društva i diplomatskog zbora, što je obično obavezna praksa pri njegovim putovanjima u inozemstvo. Istodobno je predviđen sastanak s članovima ekumenskog vijeća i predstavnicima mađarske židovske zajednice.

 

Komentari

komentar

You may also like