U Izraelu pronađena crkva stara 1300 godina

Foto: tripadvisor.com

Kršćanska crkva, stara 1300 godina s bogatim mozaicima, vjerojatno dio samostana, pronađena je prilikom radova u selu Kfar Kama, osnovanom u bizantinskom razdoblju, nedaleko od gore Tabor, koja ima važnu ulogu među kršćanima – kao mjesto Preobraženja Isusa Krista.

Biskup dr. Youssef Abedallah Matta, čelnik grko-katoličke crkve u Izraelu, osobno je posjetio to mjesto i bio je ushićen ovim pronalaskom, koji se dogodio tijekom obavljanja pripremnih radova za izgradnju dječjeg igrališta.

„Crkva dimenzija 12×36 metara ima veliko unutarnje dvorište, ulaz i središnju dvoranu. Posebnost te crkve je postojanje triju apsida (molitvenih niša), dok je većina crkava imala samo jednu apsidu. Zidovi su obloženi mozaicima, dio kojih je očuvan. … Posebni pronalazak je maleni relikvijar, kamena kutija, koja je služila za čuvanje svetih relikvija“, rečeno je u priopćenju voditelja iskapanja Nurita Feiga.

Prema pokazateljima dobivenim radarskim ispitivanjima, pokraj crkve se nalaze i drugi prostori koje još treba istražiti, a moguće je i da je crkva dio velikog samostana.

60.-ih godina prošloga stoljeća u istom je selu pronađena mala crkva s dvije kapelice, koja potječe iz prve polovice 6. stoljeća.





 

Komentari

komentar





You may also like