Vatikan odlučio: nema blagoslova istospolnih zajednica, jer su griješne

Vatikan je presudio kako Katolička crkva ne može blagoslivljati istospolne zajednice, koje su trenutačno dopuštene u mnoštvu zemalja. Kao što je naznačeno u Svetoj Stolici, “Bog ne može blagosloviti grijeh”, izvješćuju svjetski mediji u utorak, 16. ožujka.

Vatikanska Kongregacija za nauk vjere objavila je službeni odgovor na pitanje: može li katolički kler blagoslivljati istospolne zajednice? Presuda, koju je odobrio papa Franjo i koja je objavljena na sedam jezika, bila je negativna. Vatikan je rekao kako se prema homoseksualcima i lezbejkama mora postupati “s poštovanjem i taktom”, ali homoseksualnost je “u osnovi poremećaj”.

Istodobno se podsjeća da je brak između muškarca i žene dio Božjeg plana i da za cilj ima stvaranje novog života. U dokumentu se kaže, kako, budući da homoseksualne zajednice nisu namijenjene da budu dio ovog Božjeg plana, crkva ih ne može blagosloviti.

„Prisutnost pozitivnih elemenata u takvim odnosima, koji sami po sebi trebaju biti poštivani, ne mogu opravdati te odnose i učiniti ih legitimnim objektima crkvenog blagoslova, jer ti pozitivni elementi postoje u kontekstu zajednice koja nije propisana planom Stvoritelja”, navela je Sveta Stolica.

„Bog ne blagoslivlja i ne može blagosloviti grijeh. Blagoslivlja grešnu osobu kako bi se mogla prepoznati kao dio njegovog plana ljubavi i dopustiti joj da se promijeni”, zaključio je Vatikan.

 

 

Komentari

komentar

You may also like