S. Lavrov: o odnosima s SAD-om, iranskoj kupnji ruskog oružja, sporazumu „Start“

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov dao je intervju za rusku agenciju RIA, u kojem je, između ostaloga, govorio o američko-ruskim odnosima (označivši najvažnija pitanja na relaciji Moskva-Washington s kojima će se morati pozabaviti nova američka administracija), sporazumu o strateškom nuklearnom naoružanju Start-3, ruskoj vojnoj suradnji s Iranom nakon što je u listopadu ove godine istekao međunarodni embargo na izvoz oružja toj zemlji. Objavljujemo najzanimljivije detalje velikog intervjua.

Neće biti lako raščistiti ruševine u odnosima dviju velesila, a američki tom na dolasku mora pokazati želju za poboljšanjem odnosa s Ruskom Federacijom, koja je spremna krenuti u ovaj posao “malim koracima”, naveo je Lavrov.

“Bilateralni dnevni red akumulirao je čitav niz pitanja, od kojih su neki hitne prirode, s kojima će se morati pozabaviti nova administracija u Washingtonu. Počevši od zadatka normalizacije funkcioniranja stranih misija, rješavanja humanitarnih slučajeva i završavajući s pitanjima međunarodne sigurnosti i strateške stabilnosti”, izjavio je Lavrov u intervjuu.

Napomenuo je kako „nije potrebno probleme pokušavati riješiti jednim potezom, već se može komunicirati polazeći od logike „malih koraka“. Spremni smo za takav posao, kazao je ruski šef diplomacije. Ali uz razumijevanje, da će se graditi na načelima poštenja i uzajamnog uvažavanja interesa, a ne na temelju američko-centričnog svjetskog poretka koji je nametnuo Washington u skladu s izrekom “tko je jači u pravu je”, rekao je ruski šef diplomacije.

Govoreći o sporazumu o strateškom naoružanju START-3, Lavrov je izjavio kako je njegovo produljenje na maksimalno razdoblje u interesu Rusije, Sjedinjenih Država i čitave svjetske zajednice.

“Želio bih očekivati ​​kako će i nova američka administracija, baš kao i mi, poći od razvidne činjenice da će produljenje Ugovora START bez ikakvih dodatnih uvjeta i, po mogućnosti, na maksimalno petogodišnje razdoblje predviđeno u njemu, zadovoljiti sigurnosne interese obje naše zemlje i čitave međunarodne zajednice”, izjavio je Lavrov.
“Sudeći prema izjavama za medije, tim novoizabranog predsjednika Bidena, za razliku od naših trenutnih partnera u dijalogu, nije zainteresiran pretvoriti START u taoca svojih ambicija i pokušati progurati očito nerealno zahtijevane pozicije. Ako je to uistinu tako, što ostaje za vidjeti, šanse za postizanje dogovora o produljenju Sporazuma prije njegova isteka u veljači 2021. i dalje ostaju”, naglasio je Lavrov.

Na upit novinara o mogućoj iranskoj kupnji ruskih zrakoplova Su-30 i tenkova T-90 s obzirom da je ove godine završio međunarodni embargo na izvoz oružja Iranu, i može li to dovesti do pogoršanja odnosa Rusije i zemalja poput Izraela ili SAD-a, Lavrov je odgovorio slijedeće:

„U sadašnje vrijeme nema nikakvih ograničenja po liniji Vijeća sigurnosti UN-a za vojnu suradnju s Iranom. Naše zemlje imaju potpuno pravo zajednički raditi u tom smjeru. Politika Rusije u sferi vojno-tehničke suradnje potpuno odgovara normama međunarodnog prava. … U provedbi vojno-tehničke suradnje s Islamskom Republikom Iranom, koji, bezuvjetno, ima pravo na osiguranje svojih obrambenih mogućnosti, Rusija se strogo pridržava svojih međunarodnih obveza i rukovodi se prioritetom potpore stabilnosti i sigurnosti u regiji.“

 

Komentari

komentar
You may also like