SAD predale kubansku oporbu bez borbe, bojeći se Moskve i Pekinga

Tijekom prosvjeda na Kubi oporba se nadala kako će se Sjedinjene Države zauzeti za njihove akcije. Ali saveznici Havane – Rusija i Kina – upozorili su Sjedinjene Države da se ni na koji način ne miješaju u poslove ove otočne karipske države. Drugim riječima, prosvjednici moraju priznati poraz. O ovome piše francuski medij Le Figaro u autorskom članku Hectora Lemieuxa.

“Kubanci su se nadali intervenciji iz inozemstva. Sami smo i bespomoćni pred državom ”, citira autor teksta izvjesnog kubanskog mladića koji dalje kaže kako “Kuba ima potporu Rusije i timova venezuelske vojske spremnih za intervenciju“ i da je to „poraz za kubanski narod “. Mladi Kubanac vjeruje kako “ne može biti revolucije bez oružja i vođe”.

Autor teksta navodi kako tjedan dana nakon protuvladinih prosvjeda organiziranih 11. srpnja u više od pedeset gradova i sela na Kubi, sada vlada red.

Sjedinjene Države službeno su se povukle iz spomenutih događaja na Kubi, kako objašnjava autor navedenog medija koji odmah navodi i zašto se to dogodilo: kao prvo, zbog destabilizacije, može se pojaviti val migranata, što Washington želi svim sredstvima izbjeći; drugo, zato što je Havana dobila pomoć od svojih tradicionalnih saveznika: Kine, Irana, Venezuele, Sjeverne Koreje i Rusije. A sama je Rusija zahtijevala od SAD-a da se ne miješaju i ne pokušavaju napraviti novu “obijanu revoluciju” na Kubi.

Prema riječima glasnogovornice ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marije Zaharove , ako su Amerikanci uistinu zabrinuti humanitarnim stanjem a Kubi i žele pomoći običnim građanima, tada moraju ukinuti blokadu otoka. Kako primjećuje Lemieux, Rusija pomaže Kubi vojnom tehnologijom i “bataljunima turista”. Općenito, prema njegovim riječima, turizam na otoku izgubio je na opsegu, ali broj turista iz Rusije neprestano raste te u kubanska odmarališta od nedavno stiže oko 6 tisuća gostiju tjedno.

Retorika Kine slična je onoj Ruskoj. Peking je također osudio bilo kakvo miješanje u kubanske poslove.

” Američki embargo glavni je uzrok problema poput nestašice lijekova i nestanka struje na Kubi” , izjavio je službenik kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

Lemieux napominje kako Kuba služi kao odskočna daska za akcije Pekinga širom karipske regije i Srednje Amerike. Kina je glavni investitor na Kubi od 2017. godine. Ako su od sredine 2000-ih Kinezi bili uključeni u izgradnju infrastrukture i opskrbu autobusima i automobilima, onda su se od nedavno usredotočili na visoke tehnologije. Primjerice, Internet na Kubi stvoren je uz pomoć kineskog Huaweija.

Oko pitanja vojne suradnje, Kina poriče da ima bilo kakve veze s opremanjem kubanskih baza i izgradnjom promatračkih radara. No, neki stručnjaci vjeruju da je zahvaljujući njima Peking bio udaljen samo 150 km od američke baze u Key Westu.

Navodima francuskog medija bismo dodali kako pojedini ruski analitički krugovi govore kako je Rusija na Kubu poslala svoje vojne instruktore na način na koji je to učinila i u Venezueli u vrijeme vrhunca krize odnosa između Washingtona i Caracasa tijekom mandata bivšeg američkog predsjednika  Donalda Trumpa. Poglavito u vrijeme kada je njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost bio kontroverzni i kasnije smijenjeni John Bolton koji je bio i promotor nove agresivne protuvenezuelanske politike i koji se previše „zaigrao“ s venezuelanskim oporbenim čelnikom Juanom Guaidom (tko ga se još sjeća ili ga spominje, bilo u medijima bilo u političkim krugovima, iako su ga i države EU, od kojih mnoge nevoljko, znajući što se može dogoditi, bile primorane priznati kao novog predsjednika te zemlje) i što je bila posljednja „kap koja je preljela čašu“ Trumpovog strpljenja prema samom Boltonu.

Pojedini ruski analitičari sve češće govore i o intenziviranju rusko-kubanske vojno-tehničke suradnje pa čak i o mogućem otvaranju ruske baze u toj zemlji po uzoru na vrijeme intenzivnih sovjetsko-kubanskih odnosa.

Ovo posljednje – otvaranje vojne baze, pretpostavljamo, ipak će isključivo ovisiti o daljnjem razvoju američko-ruskih odnosa, poglavito američkih poteza na postsovjetskim prostorima koji sada nisu pod utjecajem Moskve – prije svega u Ukrajini.

 

Komentari

komentar

You may also like