Sastanak Biden-Zelenskiy: osim retoričke potpore, Zelenskiy je dobio „veliko ništa“

Američki i ukrajinski predsjednici Joe Biden i Vladimir Zelensky razgovarali su jučer u Washingtonu.

Kao i uvijek, nas prije svega zanima geopolitički kontekst, odnosno elementi koji na njega mogu značajnije utjecati. Ali njih jučer jednostavno nije bilo, što se, uostalom, moglo i očekivati. Drugim riječima, nije bilo nikakvih senzacionalnih ili neočekivanih izjava, a sve se temeljilo na već dobro poznatim frazama i retorici o međusobnom prijateljstvu, američkoj potpori suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, borbi protiv, kako se navodi, ruske agresije, protivljenju Sjevernom toku 2, i td.

U zajedničkom priopćenju Sjedinjenih Država i Ukrajine o strateškom partnerstvu navodi se da će Kijev i Washington nastaviti raditi na tome da Ruska Federacija bude odgovorna za agresiju, smatrajući kako je Moskva prekršila pravilo da se granice ne mijenjaju silom.

“Ukrajina i Sjedinjene Države imaju slične sustave vrijednosti i snažno se zalažu za nadu da ćemo krenuti naprijed. I zalaganje za Europu ujedinjenu, slobodnu i mirnu”, izjavio je Biden.

Nakon otvorenog dijela sastanka (za javnost) uslijedili su stvarni pregovori koji su trajali oko dva sata. Nakon njih nije bilo zajedničke konferencije za medije dvojice čelnika, već je izdano zajedničko priopćenje.

Tu je malo konkretnih pojedinosti, a riječ je prije svega o izjavama o namjeri i memorandumima o njima, a ono najzvučnije svakako je zajednički stav po pitanju ruskog baltičkog plinovoda Sjeverni tok 2 o čemu smo opširnije izvijestili u našoj prethodnoj vijesti pa sada nećemo ponavljati,, već samo podsjetiti kako obje strane taj plinovod smatraju „prijetnjom europskoj energetskoj sigurnosti” i da se i dalje protive njegovoj izgradnji.
Međutim, može se slobodno konstatirati kako je Washington, zapravo, još jednom dao do znanja kao bilo koji dogovori s Kijevom zapravo neće utjecati na projekt Sjeverni tok 2 bez obzira na formalno oštro protivljenje. Uopće nije isključeno da, zauzvrat, od Kijeva traži da se obveže ubuduće kupovati američki a ne ruski plin za ukrajinske potrebe nakon isteka ugovora s Moskvom na kraju 2023. g.

Washington je također Kijevu obećao dati novac, oko sto milijuna dolara, od čega 55 za borbu protiv COVID-19, kao i za nabavu vojne opreme 60 milijuna, kako je prethodno obećano od strane Pentagona.

Zelenskiy će ovaj posjet najmoćnijoj zemlji svijeta sasvim sigurno kapitalizirati u svoje političke svrhe ali je svim promatračima jasno kako nije dobio ono što je želio i čemu se nadao: blokadu Sjevernog toka 2 i jamstva za prijam Ukrajine u NATO savez.

Upravo na pitanje o ovom potonjem Biden je jasno kazao kako je Ukrajina još mnogo koraka udaljena od članstva u NATO-u. To je potvrdila i Ashley Parker, šefica Washington Posta, kazavši kako je o tome pitala glasnogovornicu Bijele kuće Jen Psaki, koja joj je odgovorila kako se po tom pitanju „mišljenje Bidena nije promijenilo”. Osim toga poznato je i kako je Kijev želio američke vojne baze na svom teritoriju ili barem raspored njihovih sustava protuzračne obrane Patriot, što je američka strana odbila. Njima je jednostavnije dostavljati Ukrajini svoje oružje (ono suvremenije ne kroz donacije već naplatu), dobro znajući protivljenje Moskve bilo čijim stranim vojnim bazama na ukrajinskom tlu – poglavito zemalja NATO saveza.

Zanimljivo je podsjetiti kako je Zelenskiy na posljednjoj medijskoj konferenciji priznao kako se Sjedinjene Države uopće ne žele boriti protiv Rusije, braneći ukrajinske interese. Dodao je i slijedeće:

“Ako se povrijede prava Ukrajinaca i energetska sigurnost Ukrajine, u ovom slučaju Sjedinjene Američke Države bit će spremne voditi politiku sankcija (to je navedeno i u američko-njemačkom sporazumu iz srpnja pa i nije nikakva novost, op.GN.). Ali, ponavljam još jednom, rekao sam predsjedniku (Bidenu) sasvim otvoreno, ne računamo na ništa, Ukrajina se može boriti sama.”
Sve ovo uopće ne iznenađuje. Washington i Joe Biden osobno sada imaju kudikamo više problema i posla vezano uz stanje u Afganistanu i njegove političke posljedice po SAD i njihove interese i ugled u svijetu.

Zato možda previše i ne čudi da se tijekom prijenosa sastanka Biden-Zelenskiy na web stranici televizije C –SPAN dogodio golemi lapsus i da se Zelenskiy nazivao “predsjednikom Lewinskyim”.

 

Komentari

komentar

You may also like