Šef njemačkog AfD: za Pakt Molotov-Ribbentrop kriva Poljska

Čelnik njemačke oporbene parlamentarne stranke “Alternativa za Njemačku” (AfD) Alexander Gauland svojom će izjavom definitivno uzburkati strasti i duhove, jer povijest je (a njegova se izjava upravo na nju odnosi), poglavito ona europska i ne tako davna – vrlo “sklisko” područje, koje mnogi promatraju iz vlastitih kutova i tumače sukladno svojim (geo)političkim interesima.

Drugim riječima povijest je, kao rijetko koja znanost, postala idealna platforma za političku propagandu. Tako je, zapravo, bio oduvijek, pa nema smisla da ne bude i dalje. Ona poznata krilatica – „povijest je učiteljica života“, sada izgleda potpuno „otrcano“ i „izlizano“ jer iz nje, oni koji bi to trebali, ne uče baš ništa, ili ono što nauče ne upotrebljavaju na društveno koristan način. Upravo suprotno! Zato puno više, u smislu istine, vrijedi ona druga krilatica koja kaže kako „povijest pišu pobjednici“.

Evo o čemu se ovdje zapravo radi i zašto je bio potreban ovaj kraći uvodni komentar:

Tijekom rasprave u njemačkom parlamentu – Bundestagu, posvećenoj 80. obljetnici njemačke invazije na SSSR (22. lipnja 1941.), čelnik krajnje desne stranke Alternativa za Njemačku – AfD, Alexander Gauland,  agresiju Hitlerove Njemačke na Sovjetski Savez nazvao je “nacionalsocijalističkom himerom”, podsjetivši kako je svrha tog napada bila razaranje i stvaranje “životnog prostora” za Nijemce na istoku.

Slika: Molotov i RibbentropPrema Gaulandu, Staljin nije imao drugog izbora osim “vražjeg pakta” s Hitlerom 1939. godine, a zaključenje Pakta Molotov-Ribbentrop bila je “politički realna i ispravna odluka za vlastiti opstanak, čije su posljedice, međutim, bile strašne za Poljsku”.





“Sovjetski čelnik kupio je sebi vrijeme da se bolje pripremi za odbijanje njemačkog napada”, kazao je njemački političar. Također je dodao kako je Poljska kriva za Staljinov sporazum s Hitlerom, jer “nije željela tolerirati sovjetske trupe na svom teritoriju“.

Zastupnik stranke Zeleni Manuel Saracin, komentirajući riječi svog političkog kolege i suparnika, izjavio je slijedeće: “Svojim izjavama Gauland je bliži novoj povijesnoj i političkoj doktrini Kremlja nego istini.”

Ovdje treba podsjetiti na slijedeće: ruski predsjednik Vladimir Putin je prošle, kao i početkom ove godine javno, u više navrata, iznosio nikad objavljene podatke iz povijesne arhive SSSR-a vezane uz vrijeme u i oko Drugog svjetskog rata. Tako je, između ostalog kazao kako Zapad u propagandne svrhe koristi samo one podatke iz tog vremena koji mu idu u prilog. Pri tom je podsjetio kako je Staljin još nekoliko godina prije potpisivanja gore spomenutog pakta s Njemačkom, nudio Britancima savezništvo za zajedničku borbu protiv Hitlerove Njemačke, a Poljacima predlagao da u istom smislu odobre korištenje svog zračnog prostora za sovjetske zrakoplove. I jedna i druga zemlja te su prijedloge odbile zbog čega Staljin nije imao previše opcija nego gledati kako dobiti na vremenu.





Upravo je Staljin početkom 30.-ih godina prošlog stoljeća proveo nerazumnu (ideološki vođenu) masovnu kadrovsku čistku u sovjetskoj vojsci, uključujući i najviši časnički i dočasnički kadar, čime je potpuno oslabio sustav zapovijedanja na svim razinama i donošenje kvalitetnih obrambenih strategija i planova – i to u vrijeme kada se nad Europom tek počela nadvijati zlokobna sjena njemačkog nacional-socijalizma a veliki rat mogao naslućivati.

Pošto sigurno nije bio glup političar (kao, uostalom i mnogi diktatori i prije i poslije njega), Staljin je shvatio svoju grešku (naravno, nikome je i nikada nije priznao) i znao je kako mu treba vremena za odgađanje Hitlerovog napada kojeg se nacistička Njemačka nikada nije niti trudila prikrivati kao realni scenarij.

Epilog je dobro poznat – spaljena sovjetska zemlja i milijuni žrtava – od njenih zapadnih granica sve do zidina Moskve u svega 5 mjeseci od pokretanja goleme njemačke vojne operacije Barbarosa.

 

Komentari

komentar

You may also like