Škotska težnja za neovisnošću uskoro će Londonu stvoriti velike probleme

Novi problemi za Veliku Britaniju, koja, čini se, ne uspijeva ukrotiti škotske težnje za neovisnošću koje su jače nego ikada ranije u novijoj povijesti. Njih je, naravno, dodatno ojačao britanski Brexit, kojemu su se Škoti na održanom britanskom referendumu po tom pitanju glasno usprotivili i to sa glatkih 62%, a kako ga, usprkos tome, nisu uspjeli spriječiti, jasno su središnjoj vladi u Londonu dali do znanja da ih ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon njegovog povlačenja iz EU više ne zanima i da oni i dalje žele biti dio spomenute zajednice europskih naroda i država. A da stanje po London oko tog pitanja nije dobro svjedoči i slijedeća vijest:

na škotskim parlamentarnim izborima sljedećeg četvrtka, sigurnu većinu, sudeći prema anketama, mogli bi dobiti pristaše neovisnosti koji namjeravaju snažno zahtijevati održavanje novog referenduma o odcjepljenju Škotske od Ujedinjenog Kraljevstva. London je, međutim, protiv “razvoda”, navodi u srijedu, 5. svibnja, BBC.

Prema predsjednici škotske vlade Nicoli Sturgeonu i drugim čelnicima pokreta za neovisnost, sigurna pobjeda na izborima dat će im osnovu i pravo da od Londona dobiju suglasnost za novi referendum ili da posredstvom suda osiguraju plebiscit.

“Ako narod Škotske glasa za (stranke koje se zalažu za neovisnost), ako narod nastavi podržavati ideju neovisnosti, tada nijedan premijer u Westminsteru neće imati razloga za ometanje (referenduma)”, izjavila je u utorak Nicola Sturgeon za britanski medij Sky.

Rezultati dviju anketa, koje su YouGov i Opinium objavili 4. svibnja, pokazuju da bi tri separatističke stranke – vladajuća Škotska nacionalna stranka, Škotski zeleni i nova stranka Alba – mogle dobiti gotovo dvije trećine mjesta u novom regionalnom parlamentu: sa sadašnjih 79 na 82 mjesta od ukupno 129.

Istodobno, Škotska nacionalna stranka (SNP), na čijem je čelu premijerka Nicola Sturgeon, prema predviđanjima sociologa i politologa, može sama osvojiti apsolutnu većinu. SNP sada ima samo relativnu većinu od 61 mjesta u lokalnom parlamentu, ali vlada uz potporu šest zastupnika Zelenih.





U izbornom programu SNP je obećao održavanje referenduma tijekom prve polovice petogodišnjeg mandata novog parlamenta, odnosno do kraja 2023. godine. Nicola Sturgeon više je puta izjavila kako ne namjerava slijediti put Katalonije u Španjolskoj i da će referendum održati na isključivo legalan način.

Potonje, prema općeprihvaćenom tumačenju Zakona o autonomiji Škotske, podrazumijeva pristanak Londona. Prije referenduma o neovisnosti Škotske 2014. godine, na kojem su pristaše neovisnosti dobili 45% a protivnici 55%, tadašnja britanska vlada Davida Camerona dala je takav pristanak. Ali sadašnji premijer Boris Johnson glatko odbija dati zeleno svjetlo za novi plebiscit.

Kao odgovor na to, škotski nacionalisti nedavno su se izjavili kako će, ako u bliskoj budućnosti ne bude dana suglasnost, ipak usvojiti zakon o referendumu (nacrt je već dostavljen regionalnom parlamentu) i onda su spremni braniti svoj stav na sudu …





Nicola Sturgeon u intervjuu za Sky izjavila je slijedeće:

“Ako nas Boris Johnson želi zaustaviti, morat će nas tužiti. Ako to ne učini, onda će referendum biti legalan po definiciji. Ako to učini, odluka je na sudovima.”

Kada su se London i Edinburgh dogovorili oko referenduma 2014., dogovorili su se da će, bez obzira na rezultat, to pitanje biti zatvoreno za sljedeću generaciju. Na to se poziva Boris Johnson kada odbija ispuniti zahtjeve Nicole Sturgeon za novim referendumom. No, škotska premijerka i njene pristaše odgovaraju da se nakon referenduma o Brexitu 2016. godine situacija dramatično promijenila i da je Škotska prestala biti dijelom EU usprkos svom protivljenju.

 

 

Komentari

komentar

You may also like