Što znači šamar Macronu uz bojni poklič francuskih vitezova: “Montjoy Saint-Denis!”

Neugodna epizoda sa šamarom upućenim francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu i dalje privlači pozornost francuske javnosti i medija, ali i političkih krugova zemlje s obzirom kako je do predsjedničkih izbora ostalo još samo 9 mjeseci, a oni lokalni održavaju se već za deset dana. Upravo na njima Macronovoj stranci predviđaju težak poraz.

Podsjećamo kako se događaj zbio prigodom Macronovog posjeta jugoistoku zemlje, regiji Drome, u mjestu Tennes-l’Hermitage. Tada je Macron prišao mještanima koji su ga pozdravljali, ali je već prvo rukovanje dovelo do spomenutog incidenta. Mladi muškarac u dobi od 28 godina, Damien Tarel, odmah poslije rukovanja snažno je ošamario francuskog predsjednika i postao „medijska zvijezda“ – naravno, u negativnom smislu jer velika većina francuskih medija ali i građana ipak smatra neprimjerenim da se šamara „institucija predsjednika države“, iako o Macronu kao političaru mogu imati i potpuno negativne stavove.

O samom napadaču se malo zna. O njemu nema informacija niti u bazama podataka policije niti pravosuđa i gotovo je kao „čovjek bez prošlosti“.

Ono što se do sada uspjelo utvrditi je to da je monarhist, pobornik krajnje desnice, ogorčen socijalnim stanjem u zemlji i kulturološkim problemima kroz koje prolazi francusko društvo.

Zanimljvo je kako je prilikom šamaranja Macrona Tarel uzviknuo: “Montjoy Saint-Denis!”

Radi se o motu francuskih kraljeva i bojnom pokliču tamošnjih srednjovjekovnih vitezova, a njegovo je doslovno značenje već toliko zaboravljeno u potpuno sekulariziranom francuskom društvu da su ga francuski mediji morali objašnjavati čitateljima.
U svom rodnom mjestu  Damien je branio lokalni identitet i stvorio je dvije zajednice za popularizaciju života Diane de Poitiers, grofice od Saint-Valiera.

Teško se oteti dojmu da je taj monarhist bio ogorčen, ali i dodatno motiviran za napad na Macrona i zbog nedavnog  arogantnog i oštrog odgovora vladajućih političara na otvoreno pismo umirovljenih generala, a nedugo potom i aktivnih časnika francuske vojske o golemim problemima u francuskom društvu (međuvjerskim, rasnim, sigurnosnim) koji prijete izbijanjem građanskog rata u toj zemlji, kako se u pismu izrijekom i navelo.

U svakom slučaju Francusku očekuju turbulentna vremena, ne samo po pitanju rezultata predsjedničkih izbora gdje se sve snažnije, kao jedan od najvažnijih pretendenata na tu dužnost nameće desna političarka Marine Le Pen (koja je također kritizirala šamaranje Macrona). Ona je, zapravo, i Macronova  glavna suparnica na izborima u travnju iduće godine, a trenutačno je najpopularnija političarka u zemlji.

Zato i ne čudi da je Macron nedugo nakon ovog neugodnog događaja osudio “ekstremno okrutne ljude” i nazvao ovaj incident zasebnim slučajem.

Uostalom, ne bi čudilo da Macron sve ovo pokuša iskoristiti i za svoju promociju u smislu potvrde o jačanju desničarskih ekstremističkih snaga u društvu. Međutim, kada se uzmu u obzir teroristički napadi i učestalo nasilje od strane migrantske islamske populacije, uključujući i ono prema snagama reda, takve su mogućnosti prilično slabe. Naime one više ukazuju na nemoć države i vlade da se s njima nose nego na probleme od francuskog desnog ekstremizma koji sam sebe prikazuje kao zaštitnik ugroženih nacionalnih vrijednosti pa i opstanka same države. Sve više Francuza baš u ovo drugo i vjeruje, a „pobuna generala“ tome itekako pridonosi.

Komentari

komentar
You may also like