Stoltenberg stao iza Danske u špijunskoj aferi koje trese EU

Skandal je stigao u loše vrijeme, pred summit Biden-Putin, na kojem ovaj prvi ne bi želio nastupiti samo u ime SAD-a, već i europskih saveznika što bi ojačalo njegovu pregovaračku poziciju. Koliko će to Putina impresionirati druga je stvar

U Europskoj uniji još se uvijek ne stišavaju reakcije na protuzakonito prisluškivanje američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) pojedinih visokih europskih političara i dužnosnika iz Njemačke, Francuske, Norveške i Švedske, koje je, kako je ovih dana utvrđeno, vršeno uz pomoć danske vojne obavještajne službe (vidi poveznicu).

Osim što je takvo ponašanje neprimjereno među vojnim i političkim saveznicima, po EU ono ima još negativnije značenje jer se radi o državi članici EU – Danskoj, koja je takve protuzakonite radnje svjesno omogućila.

Uza sve nedaće kroz koje trenutačno prolazi EU u smislu nedovoljne unutarnje kohezije, što je čini drugorazrednim globalnim igračem u odnosu na ostale svjetske velesile, ova je afera došla u vrlo loše vrijeme i te probleme samo dodatno produbila.

Ovaj skandal, o kojem su u nedjelju, 30. svibnja, izvijestili danski i drugi europski mediji, uključujući francuski Le Monde, izazvao je niz kritika i prema Kopenhagenu i prema Washingtonu. Oglasila se i danska premijerka Mette Frederiksen koja je u srijedu kazala kako “ne bi trebalo biti sustavnog prisluškivanja telefonskih razgovora saveznika”, ali je istodobno izrazila i uvjerenje da trenutačne optužbe neće utjecati na odnose Danske s Njemačkom i Francuskom.

Na ove neugodne događaje reagirao je i glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg, u intervjuu za Danmark Radio od 2. lipnja.





Očekivano (a uostalom, što bi drugo Stoltenberg i mogao učiniti), stao je u zaštitu Danske, kazavši kako ovaj događaj nije utjecao na stupanj vjerodostojnosti Kopenhagena u NATO-u. On Dansku i dalje promatra kao zemlju kojoj treba vjerovati.

„Danska je vrlo vrijedan i važan saveznik NATO-a i Danska daje važan doprinos suradnji s NATO-om. Potpuno sam siguran kako će to biti slučaj (i od sada)”, kazao je Stoltenberg.

Izjavio je kako bi želio više jasnoća o tome što se zapravo dogodilo.





“Te su zemlje (Danska i Njemačka, op.GN.) saveznice NATO-a i moramo predati sve činjenice kako bismo saznali što se stvarno dogodilo”, kazao je glavni tajnik NATO saveza.

Skandal izbio u krajnje lošem trenutku – uoči predstojećeg summita NATO saveza u Bruxellesu, koji će se održati 14. lipnja i na kojem će po prvi put sudjelovati američki predsjednik Joe Biden. On se održava svega 2 dana uoči očekivanog summita Biden-Putin u Ženevi, na koji bi Biden želio stići ojačan potvrdom o zapadnom zajedništvu i, ne manje važno, kao predvodnik tog istog Zapada. Drugim riječima pred Putinom bi želio nastupiti ne samo u ime SAD-a, već i američkih europskih saveznika što bi ojačalo njegovu pregovaračku poziciju. Koliko će to Putina impresionirati druga je stvar.

Komentari

komentar

You may also like