T. Kardum: Uoči ključnih škotskih izbora: Žele li Englezi uopće zadržati Škotsku u UK?

Škotska nacionalna stranka (SNP) premijerke Nicole Sturgeon želi, ako separatisti steknu većinu u škotskom parlamentu nakon nadolazećih izbora, referendum o neovisnosti, iako je 2014. bilo jasno dogovoreno da se referendum održava “jednom u generaciji”.

Sturgeon, čija je lijevo nacionalistička stranka oslabljena korupcijskim skandalima te skandalom sa seksualnim uznemiravanjem, želi steći apsolutnu većinu u parlamentu ili makar biti glavni dio koalicije stranaka koje podržavaju neovisnost. Osim SNP-a, neovisnost Škotske podržavaju i škotski Zeleni, kao i nova stranka Alba, bivšeg vođe SNP-a i pokretača referenduma za neovisnost Alexa Salmonda. Sturgeon i Salmond osobno su posvađani već godinama, a Alba zagovara i nešto konzervativnije vrijednosti, dok bi snažno pro-europskom SNP-u i Zelenom “prst u oko” predstavljala i činjenica da je Salmond do nedavno vodio emisiju na ruskoj državnoj televiziji RT. Većina anketa predviđa tijesnu borbu, a lako je moguće da će stranka škotske premijerke steći apsolutnu kontrolu nad parlamentom i iz te pozicije zagovarati novi referendum o neovisnosti.

Posljednja anketa Survationa pokazuje da bi na referendum 52 posto Škota glasalo protiv neovisnosti (2014. ih je protiv bilo 55 posto), ali po drugim anketama većina Škota podržava neovisnost. Iako premijer Boris Johnson tvrdi da neće dopustiti referendum te da se referendum održava “jednom u generaciji”, kada bi škotski parlament, sa separatističkom većinom raspisao referendum, on bi se našao u nezgodnom položaju. Bilo kakva represivna akcija s ciljem sprječavanja referenduma lako bi mogla eskalirati u veće nasilje i dodatno osnažiti separatistički tabor, dok bi nedjelovanje također bio znak slabosti.

Pristaše “učenja iz prošlosti” zasigurno će napomenuti da je potpora katalonskoj neovisnosti, po anketama, pala, nakon što je centralna vlada iz Madrida smijenila pokrajinsku i raspisala tjeralicu za katalonskim vođama koje su, po španjolskim zakonima, ilegalno, raspisali referendum. Međutim, većina stanovnika Španjolske snažno se protivi dopuštanju referenduma o neovisnosti, dok su katalonske pristaše ostanka u Španjolskoj “lojalno” blokirale referendum. U Ujedinjenom Kraljevstvu situacija niti približno nije takva – ne postoje opcije na desnici, poput Voxa u Španjolskoj, koje se zalažu za ukidanje autonomije Škotskoj, Sjevernoj Irskoj i Walesu, dok je Laburistička stranka znatno naklonjenija suradnji sa separatistima, nego snažno unitaristička Španjolska socijalistička stranka (PSOE).

Međutim, najbitnija stavka je “javno mnijenje” – većina stanovnika Ujedinjenog Kraljevstva naime nije pretjerano uzrujana oko ostanka Škotske u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Prema anketi Ipsos MORI-a, provedenoj od 1.-7. travnja 2021., na pitanje treba li vlada u Londonu omogućiti referendum ako SNP dobije većinu čak 51 posto stanovnika Ujedinjenog Kraljevstva odgovara potvrdno, dok ih je protiv 40 posto.

Zanimljivo, čak 66 posto ispitanika iz Sjeverne Irske (dakle i dio unionista jer su još uvijek većina) zalaže se za omogućavanje referenduma, a samo ih je 27 protiv. Preko pola, odnosno 51 posto stanovnika Engleske, također je za omogućavanje referenduma, kao i 42 posto Velšana. Simptomatično je da “samo” 56 posto Škota smatra da bi London trebao dopustiti novi referendum, odnosno ne postoji znatna razlika u škotskom i britanskom javnom mnijenju.

Škotski unionisti, odnosno pristaše ostanka unutar Ujedinjenog Kraljevstva, ne mogu dakle očekivati pretjeranu solidarnost i podršku od ostatka zemlje. I sam premijer Boris Johnson, kojega mnogi karakteriziraju kao više Engleza nego Britanca, nije do sada pokazao pretjeranu inicijativu za suzbijanjem škotskog separatizma, koja bi zahtijevala zasigurno puno financijskih sredstava, ali i angažman.

Naposljetku bi se unija Engleske i Škotske, koja je formirana 1707. (dobrovoljno!) pristankom oba parlamenta, mogla raspasti također dobrovoljnim pristankom obje strane – što će možda bit i olakšanje za sve uključene.

 

Komentari

komentar

You may also like