Tek što smo počeli živjeti, iz Kine nove loše vijesti: zaraza se širi Pekingom

Čini se kako ludilu s koronakrizom nema kraja. Tek što smo se mi u Europi počeli privikavati na relaksaciju strogih mjera ograničenja i zabrana vezano uz pandemiju COVIDa-19, iz daleke Kine, otkuda je sve i počelo, stižu nove loše vijesti.

Tako medij Global Times, u subotu, 13. lipnja, navodi kako je novi skok zaraze spomenutim koronavirusom zabilježen u kineskoj prijestolnici Pekingu. Konkretno, u veleprodajnom tržnom centru  Xinfadi market testirano je 517 osoba, od čega je njih 45 pokazalo simptome zaraze. Maske za lice, uzete u okviru provjere, pokazale su se pozitivne na Covid-19.
Zarazu su uočili i kod niza vlasnika štandova i njihovih proizvoda. Npr., pozitivne na taj virus pokazale su se i daske za rezanje lososa. Provjerom je utvrđeno kako je zaražena riba na tržnicu stiga s izvjesne druge zatvorene tržnice u Pekingu.

Provjera ove tržnice izvršena je nakon što je u Pekingu, po prvi put nakon dvomjesečne stanke, od COVIDa-19 oboljelo nekoliko ljudi. Gradska vlast nije dugo oklijevala. Odmah je krenula s najvišom razinom rekcije i zatvorila pojedina mjesta javnog ukupljanja, poput kino-dvorana i karaoka-barova, ali i brojne gradske četvrti, a započete su i detaljne epidemiološke provjere. Zbog prijetnje od širenja zaraze, pekinški ured za sportske manifestacije žurno je objavio o zustavljanju svih sportskih priredbi.

I tako, dok se mi u Europi svi već pomalo relaksiramo, pa i zaboravljamo na sve one ružne scene kojima smo do jučer u našim gradovima i državama svjedočili, dok jedni drugima otvaramo svoje granice i jedva čekamo nastavak naprasno prekinutih nogometnih prvenstava i ostalih sportskih priredbi, iz Kine opet ne stižu dobre vijesti. Na žalost, ne radi se samo o Kini: loše epidemiološke vijesti posljednjih dana stižu i iz Sjeverne Makedonije, Poljske, a bilježe se novi slučajevi zaraze i u nama susjednim zemljama. Kada tome dodamo i nedavnu najvu iz Svjetske zdravstvene organizacije – WHO, o mogućem novom valu zaraze COVIDom-19,  koji bi mogao početi već u jesen i spojiti se sa sezonskom gripom, stvari izgledaju još i gore.

Zapravo, na kraju će se sve svesti na pitanje koje su mnogi postavljali još na samom početku pojave ove pandemije: hoće li se zbog nje zaustaviti cjelokupan život, a s njim onda i ukupno gospodarstvo svijeta te na kraju sve skupa „otići k vragu“, ili će se provoditi epidemiološke mjere u onom opsegu, koji će koliko-toliko omogućiti normalno funkcioniranje života ljudi i društava u cjelini, pa što bude?

Mislim kako se odgovor nameće sam po sebi, jer život u zatočeništvu unutar svoja „četiri zida“, s maskama na licu i u beskonačnom i iracionalnom strahu čak i od svojih bližnjih ionako nema prevelikog smisla. A netko bi nas, na kraju krajeva, i tako zatočene morao hraniti. Sa čime i koliko dugo, novo je logično pitanje, koje samo potvrđuje ispravnost spomenutog odgovora, odnosno moga razmišljanja koje na njega navodi.





Komentari

komentar

You may also like