Top tema: Američko-ruski „reset“ i slamanje geopolitičkih „patuljaka“ koji ih guraju u sukob

Jučer je održan telefonski razgovor između američkog i ruskog predsjednika Joe Bidena i Vladimira Putina na inicijativu Washingtona, pri čemu je Biden predložio i njihov osobni sastanak u trećoj zemlji; Joe Biden po prvi će se put pojaviti u američkom Kongresu za dva tjedna (to je trebao učiniti još u siječnju, ali je odgodio, pozivajući se na pandemiju); Bijela kuća danas je objavila novi datum povlačenja kontingenta iz Afganistana do 11. rujna tj. do obljetnice obilježavanja terorističkog napada na SAD; nakon Sjedinjenih Država, i Britanci obećavaju povući dio svojih snaga iz spomenute srednjoazijske zemlje; istodobno Sjedinjene Države jačaju europsku obranu, šaljući dodatnih 500 američkih vojnika u Njemačku.

Sve su ovo, redom, zvučni potezi – velike ili manje strateške važnosti (a sigurno se na njima neće i zaustaviti) koji ukazuju na intenzivnu dinamiku ulaska u novu rundu globalne geopolitičke utakmice za ustroj budućega svijeta, sada već po nekim drugim pravilima igre, prilagođenim novim planovima, koji prije svega polaze od činjenice nemogućnosti slamanja postojeće ravnoteže nuklearnog potencijala dviju velesila – SAD-a i Rusije. A kada je to tako, svi pokušaji zastrašivanja, pokazivanja vojnih mišića i sl. ne mogu imati nikakvog konkretnog učinka koji bi išao u željenom smjeru povlačenja jedne ili druge strane iz spomenute ključne utakmice koja neće određivati samo njihove sudbine.

Međutim, dok se priprema teren za novi preustroj ili „reset“, i dalje će se održavati politički i medijski privid nepokolebljivosti u zaštiti nacionalnih interesa, odlučnost u poduzimanju svih mogućih mjera i sl., iako je jasno, kako je od sinoć napetost, ne samo u odnosima Moskva-Washington nego možda još i više na europskom tlu (Europa je jedna od velikih „bojišnica“ globalnih velesila) drastično smanjena usprkos najavljenih ovih ili onih strateških, operativnih ili taktičkih vojnih vježbi koje predstavljaju idealan poligon za prije ili kasnije izbijanje incidenata koji bi imali potencijal prerastanja u opasnu krizu s obzirom na blizinu kontakata.

Jedna od takvih vježbi, planirana i najavljena znatno ranije u odnosu na sinoćnji razgovor Biden-Putin, je i ona ruska, u Crnom moru. Pokreće se nešto prije planirane strateške vježbe SAD-a i NATO saveza u širem crnomorskom bazenu pod nazivom Defender Europe 2021. I jedna i druga su, to je svima jasno, pripreme za mogući međusobni ratni sukob, što se, uostalom, proteklih dana otvoreno i govorilo i o čemu smo pisali i na ovom portalu.

Tako ruski mediji danas prenose da je ruska Crnomorska flota počela vojne vježbe uz upotrebu bojevog streljiva. Fregata Admiral Makarov, mali raketni brodovi Graivoron, Vyshny Volochek, Samum i minolovac Ivan Golubets otisnuli su se na more. U prvoj fazi uvježbava se prolaz kroz minska polja, a nakon toga brodovi će vršiti topnička gađanja.

Već prije toga je bilo poznato da će od 14. do 15. travnja dva razarača američke flote – USS Donald Cook i USS Roosevelt – ući u Crno more. Oba su naoružana krstarećim raketama Tomahawk dometa do 2500 kilometara.
Pojedini ruski analitičari pozivali su na poduzimanje oštrijih mjera zaštite s obzirom da te rakete mogu biti osnažene i nuklearnim bojevim glavama, što ruska strana ne može znati, a također i činjenice da bi one za nekoliko minuta iz Crnog mora mogle dosegnuti i Moskvu.

Slučajno ili ne (a slučajnosti u ovim pitanjima nema) jučer je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Ryabkov upozorio Washington da se njihovi brodovi drže podalje od Krima jer bi, u protivnom, moglo doći do neželjenih incidenata.

Nakon sinoćnjeg telefonskog razgovora Biden-Putin opasnost od tih incidenata vjerojatno je otklonjena, ali sigurno ne i uzroci koji su do njih doveli. Zato je i dalje nužan i oprez i razum.

Dakle, sinoćnji razgovor dvojice državnika treba pozdraviti i svakako ohrabrivati na njegov nastavak, jer je iz ovog, što je prethodno rečeno, najbolje i vidljiva sva krhkost mehanizama koji sprječavaju vojni sukob dviju velesila, ako ti mehanizmi više uopće i postoje.

I još nešto, ne manje važno: direktna komunikacija na vrhu između SAD-a i Rusije potpuno otupljuje iracionalne namjere geopolitičkih „patuljaka“ da dvije supersile svojim riskantnim postupcima gurnu u međusobni vojni sukob za ostvarivanje nekakvih svojih političkih ciljeva. Slučajno ili ne, iz Ukrajine danas stižu pacifističke izjave, najčešće od strane onih, koji su do jučer, osokoljeni načelnom potporom SAD-a i NATO saveza vladi u Kijevu, namjeravali, citiram –  vojnim snagama „stići do Moskve“.

Tih je geopolitičkih, većih ili manjih ali ipak „patuljaka“ dosta i u EU i na Bliskom istoku i šire.
Iracionalizam i politički diletantizam, ili mudra politika – prosudite sami.

TOP TEMA: Biden „pregrizao jezik“ i nazvao Putina!

Komentari

komentar

You may also like