Top tema: Irak zatražio Trumpovo izručenje zbog ubojstva iranskog generala Soleimanija

Nakon što je od danas i službeno postalo jasno kako je još uvijek aktualni američki predsjednik Donald Trump i konačno „out“ tj. „izvan igre“, čini se kako je sve veći broj onih njegovih protivnika i neistomišljenika u SAD-u i svijetu koji se „okuražili“ i počinju javno zahtijevati njegovu „glavu“ za sve grijehe koje je, prema njihovu mišljenju počinio. A njih nije ni tako malo, niti su bezazleni. Jedan od neugodnijih po njega mogao bi biti i onaj koji se odnosi na upravo pristiglu vijest.

Prema navodima AP, irački sud u Bagdadu izdao je u četvrtak, 7. siječnja, tjeralicu za odlazećim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u svezi ubojstva iranskog generala Qassema Soleimanija.

Foto: mjesto ubojstva generala Qassema Soleimanija u bagdadskoj zračnoj luci

Uhidbeni nalog izdao je bagdadski sudac zadužen za istragu napada američkog ratnog zrakoplovstva bespilotnim letjelicama (dronovima) početkom siječnja prošle godine, u kojemu su ubijeni zapovjednik iranskih specijalnih snaga Quds Islamske revolucionarne garde Qassem Soleimani i zamjenik zapovjednika Iračkih narodnih mobilizacijskih snaga (organizacija „Hashd al-Shaabi”, osnovana 2014. g. uz potporu Irana, za borbu protiv terorističke organizacije „Islamska država” na iračkom teritoriju) Abu Mahdi al-Muhandis.

Tjeralica je pokrenuta pod optužbom za ubojstvo s predumišljajem, za koje je, prema iračkom zakonu propisana smrtna kazna. Odluka je “donijeta nakon što je sudac zabilježio izjave tužitelja iz obitelji Abu Mahdija al-Muhandisa”, navodi se u priopćenju iračkog Vrhovnog sudbenog vijeća.

Istodobno je navedeno kako se istraga tog zločina nastavlja.

Podsjećamo: Iran svo vrijeme od dana ubojstva generala Soleimanija, a poglavito uoči nedavne godišnjice samog napada, naglašava kako zadržava pravo na mjesto i vrijeme za osvetu tog čina koji je do temelja potresao cjelokupno iransko društvo. Krajem prošle godine, čelnik Vrhovnog vijeća za ljudska prava iranskog pravosudnog sustava Ali Bagheri-Kani izjavio je kako su državne vlasti identificirale 48 osoba umiješanih u ubojstvo generala Qasema Soleimanija i da su “zemlje koje su bilo kako sudjelovale u ovom terorističkom činu zamoljene da pruže tražene informacije i dokumente iranskim pravosudnim tijelima.” Prema njegovim riječima, Njemačka je bila zadnja zemlja iz koje su iranske vlasti dobile informacije da je američka zračna baza Ramstein na teritoriju te zemlje “sudjelovala u razmjeni informacija između bespilotnih letjelica američkog ratnog zrakoplovstva koje su korištene za likvidaciju Soleimanija”.

Analitičar i glavni urednik portala Geopolitika News Zoran Meter, u svojoj analizi objavljenoj svega dan nakon ubojstva iranskog generala Soleimanija (vidi poveznicu ispod teksta), navodi, između ostalog, i tadašnje riječi sada novoizabranog američkog predsjednika Joe Bidena, koji je kazao slijedeće: „Ni jedan Amerikanac neće oplakivati smrt Q. Soleimanija… Međutim sve to ne negira počinjenje čina, nakon kojega može uslijediti eskalacija u već opasnoj regiji. U izjavi administracije navodi se kako je ona stavila za cilj spriječiti buduće napade Irana, međutim ova akcija praktički će imati posve obratni rezultat. Predsjednik Trump stavio je dinamit u bačvu baruta i mora objasniti američkom narodu strategiju i plan pozvan zaštititi naše vojnike i djelatnike veleposlanstava, naše ljude, naše interese… Iran će sigurno dati odgovor. Mi se možemo naći na rubu velikoga sukoba na Bliskom istoku.“

Dakle, očito je kako se Joe Biden protivio Trumpovoj naredbi za likvidaciju po interese SAD-a u toj regiji vrlo neugodnog iranskog generala. Međutim trebat ćemo ipak pričekati službenu reakciju nove američke administracije po ovoj tematici, kao i po problematici ukupnih američko-iranskih odnosa. Ovakvi kakvi su oni danas teško da odgovara i jednoj i drugoj strani. Međutim, odmah sa sigurnošću možemo reći kako do Trumpovog izručenja Iraku može doći samo u sferi znanstvene fantastike, neovisno o razini političke i osobne nesnošljivosti američkog establišmenta i Bidenovog političkog kruga prema njemu. Jer dopustiti, da jednom američkom predsjedniku sudi neka druga zemlja, a kamoli jedan Irak koji sada traži njegovo izručenje, bilo bi nesaglediv udarac i po američko dostojanstvo i po ugled zemlje doma i u svijetu.

Ako se već bude mislila drastično obračunati s Trumpom (što je itekako realno), buduća američka administracija na čelu s Joe Bidenom sigurno će biti u stanju pronaći jednostavnije i ugodnije načine i metode.

Zoran Meter: VELIKA ANALIZA! Ratoborni Trump u izbornu 2020. ušao likvidacijom iranskog generala. Taktički uspjeh ali strateška pogreška

 

Komentari

komentar

You may also like