TOP TEMA: „Resetiranje“ klana Izetbegović, kao mogući preduvjet napretka BiH

Sarajevska policija predala je u četvrtak (15. srpnja o.g.) uhićenog ravnatelja Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osmana Mehmedagića državnom tužiteljstvu, a aktivisti Stranke demokratske akcije (SDA) istodobno su u Sarajevu i Mostaru organizirali prosvjede zbog Mehmedagićevog privođenja.

Naime, šef bosanskohercegovačkih obavještajaca pod istragom je Tužiteljstva BiH zbog sumnje na zlouporabu službenog položaja i ovlasti, krivotvorenje isprava i pranja novca. Konkretno ga se tereti da je na nezakonit način pribavio diplomu jednog privatnog fakulteta te da je na sumnjiv način kupio vrijedne nekretnine u Sarajevu, za što nije imao pokriće na bankovnim računima.

To je uhićenje predsjednik SDA Bakir Izetbegović, čiji je Mehmedagić blizak suradnik, ocijenio dijelom politički motivirane urote (organizirane od strane Dodika i Čovića) čiji je cilj oslabiti OSA-u, a odmah nakon toga iz krugova bliskih ovoj stranci, uslijedio je poziv na prosvjede ispred sjedišta Tužiteljstva BiH u Sarajevu. Po tom se pozivu – žurno ispred sjedišta Tužiteljstva BiH u Sarajevu okupilo stotinjak osoba predvođenih istaknutim članovima SDA poput umirovljenog generala Fikreta Plevljaka, donedavnog čelnika sarajevskog odbora vladajuće bošnjačke stranke, te Salke Zildžića, koji je zastupnik SDA u parlamentu Federacije BiH.

Prema Zildžiću, “sve nam ovo izgleda kao svojevrsni državni udar“, i dodaje dalje kako je ovo prosvjed zbog pokušaja da se oslabi OSA.

Manji broj prosvjednika okupio se i u središtu Mostara, a oni su svoje nezadovoljstvo uhićenjem Mehmedagića iskazali noseći transparent na kojemu je pisalo “OSA je stup države – stop političkom Tužiteljstvu”.

No, dana 16. srpnja Tužiteljstvo je najavilo podizanje optužnice protiv  Mehmedagića i to u idućih 30 dana, uz predlaganje saslušanja čitavog niza svjedoka. Naime, tužitelj Oleg Čavka je na ročištu održanom u Sudu BiH problematizirao način na koji je Mehmedagić stekao diplomu, odnosno diplome.





Osim za krivotvorenje isprava, Tužiteljstvo ga tereti i za pranje novca, pa je u tom kontekstu Čavka spomenuo kako Mehmedagić u Sarajevu ima stan od stotinjak kvadrata, još jedan stan, kuću i nekretninu u okolici Sarajeva, piše Klix.ba, te dodaje da je ukazao i kako je jednu kuću kupio gotovinom.

Ovih je dana registrirano i medijsko  problematiziranje vjerodostojnosti specijalističke diplome liječnice Sabije Izetbegović, supruge Bakira Izetbegovića …

*





Naime, o čemu se u BiH radi, čega je ovo mogući pokazatelj? Daytonskim sporazumom je zaustavljena agresija na BiH i ujedno je preimenovana u građanski rat.

Srpska je strana pacificirana formiranjem RS/BiH – koja je nažalost uspostavljena na etničkom čišćenju, odnosno na genocidu.

S druge strane, u vrijeme potpisivanja Daytona, bošnjačko-hrvatska federacija je zamišljena na građanskom/kantonalnom načelu s nadom da će se s protekom vremena i RS “pograđaniti”/kantonizirati – u kontekstu očekivanog približavanja Srbije Sjeverno-atlantskom paktu.

No, u realnosti, tj. na samom terenu u BiH situacija se drugačije razvijala nego što su to zamislili neimenovani zapadni strateški planeri…

Dakle, Srbija je sve dalje od NATO-a a sve bliže Rusima, tako da se BiH našla u raskoraku – jer ne može paralelno funkcionirati na dva politička načela – nacionalističkom i građanskom.

I što je posljedica takve “prognostike” Zapada:

  1. Majorizacija Bošnjaka nad Hrvatima na razini čitave BiH – čime kompenziraju pretrpljeni genocid, a što je ponašanje blisko tamošnjem crnom čaršijskom narativu da se „Bošnjaci Srba boje dok Hrvate mrze“;
  2. Unitarizacija F/BiH;
  3. Zatim formiranje i forsiranje trenda koji ide za postupnim osamostaljivanjem RS/BiH, s konačnim ciljem razdruživanja od BiH;
  4. Gore navedene tendencije neizbježno vode u ponovni sukob, odnosno u rat u BiH.

Dakle, jedino je racionalno rješenje problema nefunkcionalnosti BiH, s obzirom na spomenute okolnosti i trendove, da se u BiH uspostave tri ravnopravne republike – bez mogućnosti razdruživanja.

To je realna opcija i s obzirom na okolnost da je, sudeći prema proteklim godinama, približavanje Srbije NATO-u, odnosno Zapadu, za sada, nerealno. Naime, Srbiji je prioritet uspostava Male-velike Srbije, odnosno uspostava tzv. „Srpskog sveta“, kako je već velikosrpska ideja preimenovana za korištenje u 21. stoljeću!

(Zbog navedene “sistemske greške” došlo je i do izbora Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, naime izabran je građanskim glasovima Bošnjaka!)

*

No, ipak s obzirom na spomenute premise iz BiH, indikativan je „jedan novi glas“ koji dolazi iz njima susjedne Srbije i to od strane Vučićevog stranačkog kolege, odnosno njegovog pouzdanika…

Dakle, Dragan Šormaz, poslanik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Srbije, ocijenio je da Srbija ne treba više izvoditi vojne vježbe ni s Rusijom, koja više nije svjetska sila, ni s Kinom. Također, otvoreno zagovara bliže odnose sa NATO-om, te je za američki Radio Slobodna Evropa (RSE) kazao da bi bilo bolje za Srbiju da je dio te alijanse.

Naime, on je u intervjuu za RSE podvukao i to kako je cilj Rusije da Srbija ne postane dio EU i NATO-a.

Uz svo dužno poštovanje Ruske Federacije i njenih priča o tome kako će oni uvijek podržati ono što Srbija želi, kako oni poštuju našu odluku o vojnoj neutralnosti i tako dalje, i kako oni poštuju to što mi želimo da budemo članica Europske unije, ja im u te njihove narative i riječi naročito ne vjerujem“, naveo je Šormaz, koji je također i šef delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO saveza.

Podsjećamo da je SNS, stranka čiji je Šormaz pripadnik (s više od 700.000 članova), na vlasti u Srbiji od 2012. godine, a predvodi je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Politika te stranke je da je budućnost Srbije u EU, ali uz istovremeno održavanje bliskih odnosa s Moskvom i Pekingom. No, upravo je taj odnos na udaru kritika zapadnih predstavnika i istaknut kao negativan u izvještajima o napretku Srbije u euro-integracijama.

Naime, Srbija ima intenzivnu saradnju s NATO savezom, ali istovremeno sudjeluje na vojnim vježbama sa Rusijom i Belorusijom, a u srpnju 2020. godine, Vojska Srbije prikazala je borbeno-izviđačke dronove koje je kupila od Kine.

*

Navedene okolnosti, tj. mogući napadi na klan Izetbegović (Mehmedagić je svo vrijeme rata u BiH bio glavni tjelesni čuvar Alije Izetbegovića), te puštanje Vučićevih probnih balona preko Šormaza u smislu navodnog približavanja Srbije NATO-u, mogu se shvatiti kao znak da se „Ujak Sam“ (i njegov Veliki Brat) postupno vraća na Zapadni Balkan, da pokazuje svoju snagu, i da će, u budućnosti, u ovom dijelu svijeta  „miševi sve manje kolo voditi“!

Komentari

komentar

You may also like