TOP TEMA: SPD slavi izbornu pobjedu, ali put do trona dug je i trnovit

Nakon prebrojavanja 100 posto izbornih jedinica na jučer održanim izborima u SR Njemačkoj, socijaldemokrati vode s minimalnom prednošću od 1,5 posto. Na drugom mjestu je konzervativni blok CDU/CSU, dok su Zeleni na trećem mjestu. Njemački tisak pita se kakva će biti nova vladajuća koalicija? Tako je vjerojatni budući kancelar Olaf Scholz (SPD) već obećao da će vladu formirati prije Božića. Vladajući CDU/CSU doživjeli su izborni debakl, izgubivši u 14 od 16 njemačkih regija. U Bavarskoj je CSU pokazao najgori rezultat od 1949. godine. Čak je i kvart Angele Merkel, iz kojeg je birana u Bundestag već zadnjih 30 godina zaredom, njoj – preciznije kandidatu kojeg je ona podržavala – sada okrenuo leđa.

Prema neslužbenim podacima (službeni će biti proglašeni za tjedan dana) njemačka Socijaldemokratska stranka (SPD) pobjednik je parlamentarnih  izbora u Njemačkoj, osvojivši 25,7% glasova. To je u ponedjeljak objavilo Središnje izborno povjerenstvo, a prenose njemački i svjetski mediji.

Druga najveća grupacija u Bundestagu bit će stranački blok CDU/CSU s 24,1% osvojenih glasova, što je povijesno najgori rezultat njemačkih konzervativaca. Na trećem mjestu su Zeleni sa osvojenih 14,8 posto glasova birača.

Ukupno šest političkih stranaka ulazi u novi, 20. saziv Bundestaga: SPD, blok CDU/CSU, Zeleni, Slobodarska demokratska stranka (FDP) ) koja je osvojila 4. mjesto (11,5% glasova), desna Alternativa za Njemačku –AfD (10,3%), Ljevica (4,9%). Potonja, iako nije prešla izborni prag od 5%, u parlament ulazi samo zbog činjenice da je dobila tri izravna mandata u izbornim jedinicama. Prema njemačkom Izbornom zakonu, u ovom slučaju političkoj stranci se dodjeljuju mjesta sukladno primljenim drugim glasovima (prema stranačkim listama).

I dok je aktualna kancelarka Angela Merkel nakon objavljenih rezultata pozornicu napustila bez riječi, njen izborni favorit i kandidat za kancelara bloka CDU/CSU Armin Laschet izjavio je slijedeće: “Bilo nam je jasno da će doći do ozbiljne borbe. I to se dogodilo. Rezultati izbora još nisu jasni, nema konkretnih brojki. Ali već je jasno da ne možemo biti zadovoljni rezultatima. Učinit ćemo sve što je moguće da formiramo novu vladu.”

Međutim, relativni pobjednik izbora Olaf Scholz u razgovoru s novinarima izjavio je vrlo samouvjereno kako buduće kancelarsko mjesto pripada samo njemu.

Odmah nakon zatvaranja biračkih mjesta i objavljivanja prvih neslužbenih rezultata, supredsjednik stranke Zeleni Robert Habek pozvao je predstavnike FDP-a na razgovore o formiranju buduće koalicijske vlade. To nije slučajno: trenutačni odnos snaga podsjeća na situaciju iz 2017. godine tijekom formiranja vlade u saveznoj zemlji Schleswig-Holsteinu. Tada je sudbina te njemačke države ovisila i o Zelenima i FDP-u, koji su, inače, više preferirali savez s kršćanskim demokratima, a ne SPD-om.

Predsjednik FDP-a Christian Lindner izrazio je zapanjujuće sličan stav: „Bilo bi pametno da stranke koje su vodile kampanju protiv statusa quo koalicije SPD-a i CDU/CSU-a, poput FDP-a i Zelenih, prvo razgovaraju jedne s drugima”

Kandidatkinja Zelenih za mjesto kancelarke Annalene Berbock, koja će, prema svemu sudeći, s početkom koalicijskih razgovora prešutno prepustiti vodstvo Habeku, također je podržala prijedlog svojih kolega.

Usprkos upornim zahtjevima političara iz CDU/CSU “da se odreknu saveza sa SPD-om i Zelenima”, predsjednik “liberala” Lindner tijekom izborne kampanje pokušao je izbjeći pojedinosti po pitanju svojih koalicijskih sklonosti. Čelnik, očito ključne karike buduće koalicijske vlade, reagirao je tek nakon objave prijevremenih izbornih rezultata riječima: „Pročitao sam sve stranačke programe, a ako to učinite kao ja, postat će jasno da najveće sličnosti po sadržaju postoje u programima CDU/ CSU -a i FDP -a”. Založio se i za stvaranje Jamajka koalicije (crno-žuto-zelena koalicija, što su, igrom slučaja i boje njemačke zastave) uz sudjelovanje njegove stranke FPD (žuti), konzervativnog bloka CDU/CSU (crni) i stranke Zelenih (naravno, zeleni).

Situaciju pogoršava činjenica da SPD više ne može biti siguran čak niti u Zelenima: unatoč umjerenoj simpatiji koju su vodeći kandidati iz dviju stranaka uputili jedni drugima tijekom posljednjih televizijskih sučeljavanja, posljednjih dana uoči izbora, Annalena Berbock više je puta oštro kritizirala socijaldemokrate.

Olaf Scholz morat će “smiriti” Zelene jamčeći im povlastice oko pitanja zaštite okoliša i obećavajući im ministarske fotelje. Međutim, u SPD-u vlada ipak vlada optimizam po onoj: “tko se želi ujediniti s izbornim gubitnicima“? Osim toga, Zeleni su, bez obzira na povijesni rezultat, ipak prošli puno lošije nego što se to predviđalo još na početku ljeta, kada su im ankete davale čak i do 28% glasova ispitanika.

Međutim, problem po socijaldemokrate je da bi izborni gubitnici mogli biti znatno skloniji kompromisima od pobjednika. Tim prije što je čelnik CDU-a Armin Laschet, lukavi političar, poznat po sposobnostima da ugrabi pobjedu „u zadnjim metrima utrke“, tjedan dana prije izbora izjavio kako drugo mjesto neće lišiti CDU/CSU ambicija da vode njemačku državu.

 

Komentari

komentar

You may also like