Američko-ruska bitka za Arktik

O Arktiku, u smislu njegovih prirodnih bogatstava (nafta, plin, riblji fond) i prometne važnosti s obzirom da njegova morska komponenta predstavlja i najkraći plovni put između azijskog Dalekog istoka i Europe odnosno Sjevernog Atlantika – često smo pisali u našim analizama (vidi poveznicu ovdje ili ispod teksta).

Sada ćemo se osvrnuti na najnovije vijesti koje se tiču te regije – čija važnost već sada predstavlja ozbiljan izazov koji su mnoge zemlje spremne prihvatiti u svrhu osiguranja i svog dijela „unosnog kolača“. Ali prije toga ipak podsjetimo na još nešto vrlo bitno.

U čitavoj ovoj priči postoji i još jedna bitna dimenzija – ona ruska, koja Arktik smatra zonom izuzetno osjetljivom po pitanju ruske strateške sigurnosti. Tj. Moskva arktičku zonu smatra prostorom s kojeg suparničke snage (prije svega američke) mogu najjednostavnije ugroziti vitalne središnje industrijske dijelove ruskog teritorija. Zbog toga Moskva posljednje desetljeće na Arktiku intenzivno jača svoj vojni potencijal, prije svega onaj proturaketni ali i posebne postrojbe za brzo djelovanje zbog kojih tamo gradi nove suvremene vojne baze sa specijalnom tehnikom prilagođenom krajnje složenim vremenskim uvjetima. Osim toga Moskva na tom prostoru ima i vrlo velike ambicije u smislu eksploatacije Sjevernog morskog puta čija važnost postaje sve veća kako dolazi do intenzivnijih klimatskih promjena odnosno do ubrzanog topljenja leda što omogućuje duži vremenski rok za sigurnu plovidbu komercijalnih brodova.

Evo što  na temu Arktika sinoć izvješćuje američka televizija ABC News. Ona je na svojoj web stranici objavila video s Arktičkog kruga, “gdje američka mornarica provodi vježbe, … otvarajući novi front u bitci s Rusijom”.

Sjedinjene Američke Države danas nemaju veliki utjecaj na Arktiku, što ne odgovara aktualnoj administraciji Bijele kuće koja ovu regiju smatra strateškom. Američka vojska kaže da je potrebno učiniti više za proširenje svoje vojne prisutnosti na Arktiku, uključujući izgradnju novih baza i razmještaj vojnih formacija.

Kako je već ranije istaknula američka tajnica za vojne snage Christine Wormuth, vojno-političko vodstvo SAD-a razmatra različite opcije.





“Možemo više, razmišljamo kako iskoristiti mogućnosti koje već imamo na Arktiku. Očito je ovo vrlo važno strateško mjesto. Gledamo što možemo učiniti uz pomoć oružanih snaga”, kazala je Wormuth.

Prema riječima načelnika stožera američke vojske generala Jamesa McConvillea, postoje planovi za raspoređivanje “brigade arktičkog tipa” u arktičkoj regiji, koja će biti posebno osposobljena za borbena djelovanja u hladnim uvjetima. Također u planovima američke vojske je koncentracija razarača URO u Barentsovom moru, izgradnja ledolomaca i druge vojne mjere.

Kako u srijedu navodi portal Military Review, a što se odnosi na uvodni dio9 ovog teksta, Sjedinjene Države imaju planove za Sjeverni morski put i ne libe ga se preuzeti u posjed. Do sada nije bilo govora o vojnom rješenju, ali pokušaji pritiska na Rusiju kako bi se Sjeverni morski put prebacio pod kontrolu “međunarodne zajednice”, odnosno Washingtona, već su napravljeni, ali su potisnuti od Moskve. Moguće je da će SAD sada pokušati iskoristiti situaciju povećanjem pritiska na Rusiju, uključujući i Arktik, zaključuju analitičari ovog medija.





Zoran Meter: SAD planiraju vojna patroliranja Arktikom – Rusiji „pred nosom“

 

 

Komentari

komentar

You may also like