Histerija! Rusko veleposlanstvo umiruje Šveđane uspaničene ruskom invazijom

Zoran Meter

Koliko je Europu zahvatila paranoja, koju mi u Hrvatskoj, medijski vječno zaokupljeni pandemijom Covida-19 i unutarnjopolitičkim borbama za vlast hvala Bogu toliko ne osjećamo, svjedoči i današnja vijest.

Zbog histerije koja je zahvatila švedsku javnost zbog navodne ruske pripreme vojnog napada na Švedsku primorano je bilo reagirati i rusko veleposlanstvo u toj zemlji javnim priopćenjem tamošnjim građanima, kojeg prenosimo u cijelosti:

„O prijavama švedskih državljana

U posljednje vrijeme Veleposlanstvo prima brojne apele švedskih državljana (uglavnom starijih osoba i djece) sa zahtjevima upućenim Rusiji “da ne napada Švedsku”.





Ove strahove vidimo kao direktni rezultat od ovdašnjih političara pokrenute neviđene propagandne kampanje švedskih medija za širenje neutemeljenih proturuskih strahova.

Kao diplomatsko predstavništvo Ruske Federacije odgovorno izjavljujemo da naša zemlja nije planirala i ne planira napad na Švedsku.

Upravo suprotno, željeli bismo imati dobrosusjedske odnose s našim švedskim partnerima i razvijati s njima obostrano koristan dijalog u svim područjima, uključujući i sigurnosnu sferu, što smo više puta službeno predlagali Stockholmu, ali  je bilo odbacivano ili nailazilo na grobnu tišinu.





Uvjeravamo razumne švedske građane: Rusija nikada neće doći u vaše domove ratom, a sve insinuacije o suprotnom imaju za cilj uvjeriti obične porezne obveznike u nužnost trošenja više novca za vojne rashode i poslušno izvršavanje naredbi s druge strane oceana.“

Ovoj bismo objavi dodali slijedeće: zar smo svi skupa dovde došli? Stvaranjem paranoje, građane se možda i može lakše „držati na uzdi“ i provoditi zacrtane politike bez prevelikog propitkivanja i kritike. Međutim, isto tako, paranoja može dovesti do incidenata koji su, u ovakvim okolnostima kakve su sada, u stanju poput ljetnog požara u tren oka zapaliti čitavi kontinent. Ako netko misli da u svemu ovome može ostati po strani odnosno mirno promatrati čitav kaos zbog lažnog osjećaja sigurnosti koji mu daje  geografska udaljenost od vječno nestabilnog istoka Europe (nestabilnog opet zbog svojih nezasitnih geopolitičkih apetita) itekako se vara. Stanje je jednostavno takvo, da bez sigurne Rusije više nema niti sigurnog svijeta. Čim se prije to shvati i krene u iskreni dijalog po svih će biti puno bolje.

Razumni strah je u svojoj biti dobar da javnost lakše shvati i prihvati nužnost pregovora na relaciji Zapad-Rusija, ali kada se njim svjesno manipulira i pretvara ga se u histeriju – čitav proces vrlo lako može izići iz sfere upravljivog u sferu destruktivnog i nekontroliranog. Poslije će biti kasno pitati tko je kriv i u čemu smo to pogriješili?

Europa je ta koja sada prije svega na sebe mora preuzeti odgovornost. U protivnom će se naći u novoj 1939. i prije nego li to misli ili za to bude spremna. Ali europske elite, čini se, iznova zakazuju.

Komentari

komentar

You may also like