Kina je već odlučila pomoći Rusiji, strahuju dužnosnici u SAD-u

Kina je već odlučila pružiti ekonomsku pomoć Rusiji, strahuju dužnosnici SAD-a.  Susret Jakea Sullivana u Rimu s kineskim kolegom ostavio je američke dužnosnike pesimističnim u pogledu odvraćanja Pekinga od potpore Moskvi, piše britanski medij The Guardian.

Kina je odlučila pružiti ekonomsku i financijsku pomoć Rusiji, piše britanski medij pozivajući se na američke dužnosnike.

“Peking je već odlučio gospodarski i financijski podržati Rusiju, a njegovo izaslanstvo je to naglasilo u pregovorima”, citira medij izvor upoznat s rezultatom sastanka američkih i kineskih predstavnika u Rimu 14. ožujka.

Prema The Guardianu, Washington je pesimističan u pogledu pokušaja udaljenja Pekinga od Moskve.

Američki savjetnik za sigurnost, Jake Sullivan, iznio je američki stav protiv ruske invazije na “intenzivnom” sedmosatnom sastanku u Rimu sa svojim kineskim kolegom Yang Jiechijem, ističući da je Moskva glumila interes za diplomaciju dok se pripremala za invaziju, a također da je ruska vojska očito pokazivala znakove slabosti.

“Bila je to intenzivna sedmosatna sesija, odražavajući ozbiljnost trenutka, kao i našu predanost održavanju otvorenih linija komunikacije”, rekao je visoki dužnosnik administracije. “Ovaj sastanak nije bio o pregovaranju o konkretnim pitanjima ili rezultatima, već o iskrenoj, izravnoj razmjeni mišljenja.”





Upitan je li bila uspješna, dužnosnik je odgovorio: “Pretpostavljam da ovisi o tome kako definirate uspjeh, ali vjerujemo da je važno zadržati otvorene linije komunikacije između Sjedinjenih Država i Kine, poglavito u područjima u kojima se ne slažemo.”

Međutim, Amerikanci su otišli sa sastanka u Rimu pesimistični oko toga da će kineska vlada promijeniti mišljenje o podršci Moskvi.

“Ovdje je ključno prvo natjerati Kinu da preračuna i ponovno procijeni svoju poziciju. Ne vidimo znakova te ponovne procjene”, rekao je drugi američki dužnosnik upoznat s raspravama. “Već su odlučili da će (Rusiji) pružiti gospodarsku i financijsku potporu, a to su i danas naglasili. Pitanje je zapravo hoće li ići dalje.”





Rusiji je najhitnije potrebna ekonomska i financijska pomoć, suočena s razornim sankcijama koje su uvele SAD i njihovi saveznici nakon invazije 24. veljače. Zemlja je u opasnosti od kašnjenja u plaćanju duga, s dvije otplate kamata u srijedu, iako će imati 30-dnevno grejs razdoblje.

Moskva nije u mogućnosti pristupiti svim svojim zlatnim i deviznim rezervama od 640 milijardi dolara, ali još uvijek drži dio tih rezervi u juanima, tako da će Peking moći uskočiti kako bi pružio hitnu pomoć.

U Washingtonu postoji pesimizam oko mogućnosti da se Kina odvrati od sukoba s Rusijom, uglavnom zato što vidi da se partnerstvo pokreće s vrha.

“To je stvarno projekt Xi Jinpinga. On u potpunosti stoji iza ovog bližeg partnerstva s Rusijom”, rekao je američki dužnosnik. Više je skepticizma u nižim redovima, ali Xi i Putin su povezani oko zajedničkog gledišta o SAD-u te su odlučni okončati razdoblje američke globalne dominacije.

Ako Kina podrži Rusiju u njezinom obračunu sa zapadom, Bidenova administracija će svoj fokus preusmjeriti na uvjeravanje saveznika, posebno u Europi, da preispitaju svoje odnose s Pekingom. Sullivan bi trebao u utorak u Pariz na razgovore s francuskom vladom.

Hoće li “puknuti osovina” Moskva-Peking?

Ovom tekstu britanskog medija želimo pridodati i danas nešto ranije objavljenu vijest, prema kojoj je Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan telefonski razgovarao s moćnim i utjecajnim tajnikom ruskog Vijeća sigurnosti Nikolajem Patrušovom – jednim od najbližih Putinovih suradnika.

Dakle, očito je kako se paralelno s vojnom operacijom ruske vojske u Ukrajini i pravog informacijskog i propagandnog rata između Rusije i Zapada odvijaju i intenzivni diplomatski napori ključnih međunarodnih silnica (trokut Washington-Peking-Moskva). Međutim sve je to skupa još jako daleko od bilo čega konkretnog što bi dovelo do relaksacije stanja kako na ukrajinskom terenu, tako i u svijetu općenito.

Pri tom je već jasno kako će do po Washington željenog „pucanja osovine“ Moskva-Peking vrlo teško doći iz samo jednog, najjednostavnijeg razloga: nakon svega što se proteklih nekoliko godina negativnog događalo u američko-kineskim odnosima Peking nema povjerenja u Washington ma što da mu ovaj sad obeća ili ponudi. Peking zna kako je prije ili kasnije upravo on na redu za „smrtonosni klinč “ s Washingtonom. U tom smislu „pad“ Moskve nikako mu nije u interesu. Jer ako Rusija preživi ovaj obračun sa SAD-om u slučaju da joj Kina eventualno „okrene leđa“ (rusko preživljavanje čak niti bez kineske pomoći uopće nije isključeno) teško da bi Moskva tako nešto Pekingu ikad više oprostila. A taj si luksuz, Peking – koliko god snažan bio – ipak ne može priuštiti. Imati Rusiju iza leđa kao prijatelja nešto je posve drukčije nego kao neprijatelja. Rusija je ta koja Kini jedino osigurava stratešku sigurnost na njenim zapadnim granicama. Bez Rusije, ili s Rusijom kao neprijateljem, te sigurnosti jednostavno nema, a Kina bi se našla u strateškom neprijateljskom okruženju, s vrlo nestabilnim prijateljima čiji dobri odnosi s Pekingom ovise najviše o tome tko se trenutačno nalazi na čelu takve – sada Kini prijateljske zemlje (npr. Pakistan).

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like