„Pedro za sve“? Šef japanske policije najavio ostavku zbog sigurnosnih propusta pri ubojstvu ex premijera Abea

Zoran Meter

Ili će to, što također ne bi bio kuriozitet, službeno zauvijek ostati čin poremećenog uma, kojemu se eto slučajno “posrećilo” da zadovolji svoje najniže porive, slobodno se došetavši do svoje žrtve i usmrtivši ga oružjem kućne izrade (prema rezultatima istrage, nakon prvog hica, počinitelj se pok. Abeu približio na još dva metra nakon čega je ispalio i drugi – fatalni). Zbog nesmotrenosti policijskih službenika na gradskom trgu

Još nam je uvijek u živom sjećanju atentat na bivšeg japanskog premijera Shinzo Abea (67), izvršen 8. srpnja, u japanskom gradu Nara, tijekom njegovog predizbornog govora za izbore u gornji dom japanskog parlamenta, kao što su nam u sjećanju i tužne scene posljednjeg ispraćaja najdugovječnijeg mandatara japanske vlade u poslijeratnoj povijesti te zemlje (prema godinama provedenih na premijerskoj dužnosti, a njih je bilo 10 što je pravi raritet s obzirom kako premijeri u Japanu rijetko opstaju na dužnosti više godinu dana).

Ali od tada pa do danas stizale su nam vrlo škrte ili nikakve informacije o samom tragičnom događaju, preciznije – rezultatima istrage, osim onoga što je bilo rečeno još na samom početku: da je počinitelj atentata bio 41-ogodišnji Tetsuya Yamagami koji je dvaput pucao u bivšeg premijera iz oružja ručne izrade, od čega je drugi hitac bio koban.

Međutim, danas nam je iz Japana stigla prva važnija vijest na tu temu. Prema njoj, a objavila ju je agencija Kyodo, Itaru Nakamura, šef glavnog stožera japanske policije, najavio je podnošenje svoje ostavke Komisiji za javnu sigurnost s ciljem preuzimanja odgovornosti za sigurnosne propuste koji su doveli do atentata na bivšeg premijera.

“Sigurnosni sustav bit će temeljno revidiran”, kazao je Nakamura.





Ostavka visokog policijskog dužnosnika trebala bi biti usvojena na sjednici japanske vlade 26. kolovoza.

Također se navodi kako je, kao rezultat istrage, policija uprava došla do zaključka da su jedan od čimbenika onoga što se dogodilo bile promjene u rasporedu službenika za provedbu zakona neposredno prije Abeova govora, tijekom kojeg je ubijen. Zbog toga nije bilo moguće osigurati prostor iza mjesta na kojem je pokojni Abe držao govor, i gdje je, zato, atentator nesmetano prišao i počinio svoje nedjelo.

Na temelju rezultata interne istrage disciplinski će se kazniti četiri policajca zbog sigurnosnih propusta.





U svakom slučaju, dodali bismo, vrlo neobični propusti sigurnosnih službi (ne samo policijskih snaga) s obzirom na ukupnu snagu i ugled japanske države, njezinu organiziranost i pedantnost, kao i činjenicu da je štićena osoba ipak bio japanski premijer, k tome još i aktivni političar koji je držao predizborni govor na unaprijed zakazanom javnom skupu.

Osim toga, ono što javnost najviše zanima vjerojatno nikada nećemo doznati: stoji li netko ozbiljan, neka domaća ili međunarodna silnica, legalna ili tajna organizacija i sl. iza spomenutog atentata, jer teroristički napadi i ubojstva najviših državnih dužnosnika bilo koje, imalo ozbiljnije zemlje svijeta ipak su rijetkost?

Ili će to, što također ne bi bio kuriozitet, službeno zauvijek ostati čin poremećenog uma, kojemu se eto slučajno “posrećilo” da zadovolji svoje najniže porive, slobodno se došetavši do svoje žrtve i usmrtivši ga oružjem kućne izrade (prema rezultatima istrage, nakon prvog hica, počinitelj se pok. Abeu približio na još dva metra nakon čega je ispalio i drugi – fatalni). Zbog nesmotrenosti policijskih službenika na gradskom trgu?

Valjda. Uostalom, sve izvan toga ionako bi se odmah svrstalo u famozne “teorije zavjere”. Jer tko bi to ozbiljan išao ubijati bivšeg japanskog premijera i odašiljati nekome nekakve poruke o tome što je time želio reći? Javnost ionako najčešće “proguta” sve što joj se servira.

 

Komentari

komentar

You may also like