Politički šamar Berlinu od strane Kijeva zbog odbijanja prijama njemačkog predsjednika Steinmeiera

Njemački kancelar Olaf Scholz “iritantnom” je nazvao odluku ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da ne primi njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera u Kijevu, gdje je trebao stići zajedno s predsjednicima Poljske, Litve, Latvije i Estonije. O tome je Izjavio u srijedu, 13. travnja, u intervjuu za radio RBB.

“Predsjednik bi rado otišao u Ukrajinu. Bilo bi ispravno to prihvatiti”, rekao je Scholz. “Blago rečeno, (takva odluka kijevskih vlasti) bila je pomalo neugodna”, dodao je kancelar Scholz. Pritom je izbjegao izravan odgovor na pitanje planira li i sam otići u posjet Ukrajini.

Međutim, naglasio je da je u Kijevu bio nekoliko dana prije početka ruske vojne operacije i da redovito vodi telefonske razgovore s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim“Jedva da postoji šef države ili vlade koji održava tako intenzivan kontakt sa mnom”, naglasio je Scholz, dodavši kako će Njemačka nastaviti isporučivati ​​oružje Ukrajini. Međutim, kazao je dalje, Berlin će to činiti u koordinaciji s partnerima, isključujući jednostrane korake. S tim ciljem njemačka je vlada, u bliskoj suradnji s Kijevom, sastavila popis oružja koje će biti isporučeno Ukrajini. Istodobno, kako je naglasio Scholz, govorimo o “pravom i razumnom oružju” – što god to značilo.

Odbijanje primanja Steinmeiera u Kijevu komentirala je i njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Burbock. “Žao mi je zbog toga. Zajedno sa saveznim predsjednikom razgovarali smo o ovom putovanju i vjerujem da bi to bilo prikladno”, kazala je Burbock, čiji je stav prenio glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Christopher Burger.

Marie-Agnes Strack-Zimmermann, čelnica odbora za obranu njemačkog Bundestaga, nazvala je otkazivanje Steinmeierova planiranog posjeta Kijevu “glupom” odlukom, budući da “to igra na ruku” samo Rusiji. “Postoje stvari koje se ne bi smjele raditi, čak i ako se ne dogovorimo oko detalja”, kazala je Strack-Zimmerman, ističući da Njemačka i Ukrajina moraju održavati bliske veze.

“Donijevši ovu odluku, Kijev je povukao liniju fronta tamo gdje ne bi trebao biti”, zaključila je.





Podsjećamo da je njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier zajedno s poljskim i kolegama iz pribaltičkih država EU namjeravao posjetiti Kijev u srijedu, 13. travnja ali ga je ukrajinska strana odbila primiti, obrazlažući to njegovim navodnim bliskim vezama s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom (info: Bild). Pa iako je njemački čelnik već ranije kazao kako je uvijek u pregovorima o mirnom rješenju problema s pobunjenim regijama Donbasa i pokušaja implementacije sporazuma iz Minska kroz format Normandijske četvorke čiji je začetnik (činile su ga Njemačka, Francuska, Rusija i Ukrajina) zastupao ključne interese Ukrajine,  te je osudio rusku agresiju odmah nakon njezinog početka – to po Kijev, očito, nije bilo dovoljno. (O ovoj temi više možete pročitati na našoj poveznici ovdje ili ispod teksta.)

Bez sumnje, ovo je vrlo neugodna stvar po ugled Njemačke, ključne države EU, i zašto to ne reći – otvoreni politički šamar Berlinu od strane Kijeva. Koliko će to ovom posljednjem koristiti ne znamo, ali znamo da je njemačka vanjska politika nedvojbeno izgubila na važnosti nakon silaska s političke scene dugovječne i donedavno najmoćnije političarke svijeta, kako su je proglašavali utjecajni zapadni mediji – Angele Merkel.

Njemački vrh nezadovoljan i šokiran odlukom Kijeva da ne primi njemačkog predsjednika





 

 

Komentari

komentar

You may also like