Razgovarali Putin i Erdogan. Hoće li Turska biti mjesto sastanka Putina i Zelenskog?

Zoran Meter

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan razgovarao je danas o stanju u Ukrajini tijekom telefonskog razgovora s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, objavio je ured turskog čelnika.

“Tijekom razgovora govorilo se o najnovijim zbivanjima vezanim za rusko-ukrajinski rat i humanitarnom stanju na terenu. Predsjednik Erdogan kazao je da Turska zadržava iskren pristup koji je pokazala od samog početka kako bi osigurala mir između Rusije i Ukrajine. … predsjednik Erdogan je izrazio iskrenu želju za pozitivnim rezultatima pregovora između Rusije i Ukrajine”, stoji u službenom priopćenju.

Osim toga, turski predsjednik je tijekom razgovora s ruskim kolegom u četvrtak ponovio svoju spremnost da primi ruske i ukrajinske čelnike u Ankari ili Istanbulu.

Prije toga je član ukrajinske delegacije na pregovorima s Rusijom, Mihail Podoljak, najavio pripremu dokumenata za moguće izravne pregovore Zelenskog i Putina. Taj sastanak ne isključuje niti Kremlj, pa tako Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov za agenciju RIA Novosti danas kaže da se Putin može i treba sastati sa Zelenskim ne zbog razgovora, već kako bi popravili postignute sporazume i razumijevanje.





Danas je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova ponovila kako cilj ruske specijalne vojne operacije nikada nije bio okupacija Ukrajine i smjena vlasti, već demilitarizacija i denacifikacija te zemlje. Rusija jedino što sada traži i što je tražila i prije pokretanja vojne operacije je vojno-politička neutralnost Ukrajine i u tom će zahtjevu ustrajati do kraja. Drugim riječima, Rusija želi „tampon zonu“ prema Zapadu tj. spriječiti daljnje širenje NATO saveza na svoje granice.

Što će o tome reći Zelenski ostaje za vidjeti. Ali sama činjenica da je spreman na razgovore s Putinom (i obratno), već je dobar znak prema mogućem kompromisu. Osim toga svima je i više nego dobro jasno kako Ukrajina ne može očekivati aktivno angažiranje niti SAD-a, niti NATO saveza, a još manje bilo koje sebi susjedne zemlje članice NATO saveza u ratu protiv Rusije na ukrajinskom terenu. Oko toga baš nitko više nema nikakvih iluzija. To su danas na zajedničkom sastanku u Berlinu po tko zna koji put potvrdili i njemački kancelar Olaf Scholz i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, isključivši bilo kakvo angažiranje NATO saveza u spomenutom smislu jer bi to dovelo, kako je kazao Stoltenberg, samo do “daljnje eskalacije”.

Prevedeno s političkog na dobri stari hrvatski jezik, Zelenskom je indirektno (a u diplomatskim kuloarima vjerojatno i otvoreno) rečeno da uspostavi dijalog s Putinom kao najbolju opciju za završetak rata političkim sredstvima.





Drugim riječima, Kijev će sada morati spašavati što se spasiti može, ali već je sada jasno kako će cijena povlačenja ruskih snaga za njega biti vrlo visoka. Ali i to je bolje nego nestati s političke karte svijeta. Uostalom, nikad se ne zna što donosi budućnost i kako će se globalni procesi dalje razvijati – ne samo po te dvije zemlje i njihove interese.

 

Komentari

komentar

You may also like