Ruski veleposlanik upozorio na izbijanje rata SAD-a i Rusije; isporuke oružja Ukrajini su „legitimna meta“ napada

„Opskrba kijevskog režima oružjem od strane zapadnih zemalja produžuje oružani sukob u Ukrajini i izaziva daljnje krvoproliće“, izjavio je 8. travnja ruski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov u velikom intervjuu za američki medij Newsweek, čije najvažnije dijelove objavljujemo. Pri tom je zanimljivo, u kontekstu sveopće proturuske političke i medijske histerije na Zapadu, da je jedan popularni američki medij dao ovoliko prostora za iznošenje službenih ruskih stavova (jer kada ih iznosi jedan veleposlanik – i to onaj u Washingtonu, riječ je upravo o službenom gledištu Moskve i ničem više) oko uzroka i posljedica ukrajinskog sukoba, kao i uvjeta za njegov završetak.

Evo najvažnijih dijelova jučerašnjeg intervjua:

“Specijalna operacija u Ukrajini rezultat je nespremnosti kijevskog režima da zaustavi genocid nad Rusima ispunjavanjem svojih obveza prema međunarodnim obvezama”, rekao je Antonov za Newsweek . “Očigledna je i želja država članica NATO-a da na teritoriju susjedne države uspostave uporište u borbi protiv Rusije.”

Antonov je Rusiji kazao da je kijevska revolucija iz 2014. “krvavi državni udar koji je potaknuo Zapad” u kojem su “ultranacionalističke ideje došle na vlast u Kijevu”. Rekao je da se politika koju Moskva smatra neprijateljskom, kao što je uklanjanje ruskog kao nacionalnog jezika i rehabilitacija nacionalističkih ukrajinskih figura poput Stepana Bandere, koji je surađivao s nacističkom Njemačkom tijekom Drugog svjetskog rata, “ukorijenila u Ukrajini pod vanjskom upravom”, piše dalje medij.

Napetosti su prerasle u opću borbu između Kijeva i pobunjenika, ubivši do 14.000 ljudi, uključujući civilne žrtve za koje obje strane krive jedna drugu. Postignuta su dva pokušaja prekida vatre, poznata kao sporazumi iz Minska, ali je krvoproliće nastavilo.

Antonov je tvrdio da je “nacionalističko ludilo i revanšistički osjećaj kijevskog režima” rezultiralo učinkovitom smrću dogovora iz Minska jer je Ukrajina izabrala “put brze militarizacije” uz pomoć iz inozemstva.





“Zemlje članice NATO-a započele su vojno istraživanje Ukrajine”, rekao je Antonov. “Bila je preplavljena zapadnim oružjem dok je predsjednik Volodimir Zelenski najavio planove Kijeva za nabavku nuklearnog oružja koje bi ugrozilo ne samo susjedne zemlje, već i cijeli svijet.”

Dok su ukrajinski dužnosnici u više navrata poricali bilo kakve planove za razvoj nuklearnog oružja, a atomska agencija Ujedinjenih naroda također je odbacila ruski argument, predsjednik Zelenski je doveo u pitanje nenuklearni status Kijeva u govoru održanom na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji (MSC) samo nekoliko dana prije ruskog vojnog prodora.

Cilj operacije, kazao je Antonov, “je stati na kraj genocidu koji je počinio režim u Kijevu i osigurati neutralan i ne-nuklearni status Ukrajine”.





Antonov je rekao da Moskva za postizanje svojih ciljeva “zahtijeva okončanje neprijateljstava koja se odvijaju od 2014., kao i privođenje sudu onih koji su počinili veliki broj krvavih zločina protiv civilnog stanovništva, uključujući i građane Ruske Federacije.”

I odbacio je nagađanja o planu dugoročne kontrole nad Ukrajinom, rekavši da “okupacija Ukrajine nije cilj specijalne operacije”.

Također je odbacio ukrajinske tvrdnje da su Rusi odgovorni za gađanje civila, kao što je u Buči, za što je optužio Kijev. Antonov je ranije rekao za Newsweek da su ukrajinske snage koje su ušle u Buču izvele grozne scene masakra neposredno prije nego što su se u međunarodnim medijima pojavile vijesti o masovnim ubojstvima.

“Zapadne države izravno su uključene u trenutne događaje jer nastavljaju pumpati Ukrajinu oružjem i streljivom, potičući na taj način daljnje krvoproliće”, kazao je Antonov.

“Upozoravamo da su ovakvi postupci opasni i provokativni jer su usmjereni protiv naše države”, dodao je. “Oni mogu povesti SAD i Rusku Federaciju na put izravnog vojnog sukoba. Svaka opskrba oružjem i vojnom opremom sa Zapada, koju obavljaju transportni konvoji preko teritorija Ukrajine, legitiman je vojni cilj naših Oružanih snaga”, zaključio je ruski veleposlanik u SAD-u u svom intervjuu za američki Newsweek.

Komentari

komentar

You may also like