Victoria Nuland posjetit će Moskvu? Što to može značiti?

U jučer objavljenoj velikoj analizi našeg urednika Zorana Metera (koju možete pročitati na poveznici ovdje ili ispod teksta), autor napominje kako je došlo do promjene paradigme u Washingtonu vezano uz rat u Ukrajini i američko-ruske odnose u kontekstu brzorastuće eskalacije koja dvije nuklearne supersile može dovesti do neupravljivog konflikta. U tom kontekstu podsjetio je na nedavne konspirativne kontakte Bidenovog savjetnika za nacionalnu sigurnost Jake Sullivana i visokih ruskih dužnosnika iz sfere sigurnosti, Nikolaja Patruševa, i Jurja Ušakova – savjetnika predsjednika RF Vladimira Putina za međunarodne odnose. Razgovori su obavljeni prije neočekivanog i za mnoge šokantnog ruskog povlačenja s desne obale Dnjepra u regiji Herson i tamošnjeg istoimenog administrativnog središta. Općenito, Meter navodi kako je ukrajinski rat, i sveopća kriza s njim povezana, primarno američko-ruski sukob i da ga, zato, jedino Moskva i Washington i mogu razriješiti.

A da se, očito, nešto ozbiljno događa i da se „iza brda nešto valja“, svjedoči i današnji tekst, objavljen u ruskom mediju Kommersant. Taj medij doznaje da se Washington i Moskva dogovaraju o mogućnosti posjeta Rusiji zamjenice američkog državnog tajnika za politička pitanja Victorije Nuland. Pri tom sugovornici Kommersanta jasno daju do znanja kako je vjerojatnost dolaska američke diplomatkinje i stručnjakinje za euroazijsku problematiku i Rusku Federaciju, koja je na tzv. crnoj listi ruske vlade – vrlo velika. Točan datum posjeta nije određen – u pregovorima se spominje i tekući mjesec – studeni.

Dobro obaviješteni izvori u Washingtonu i Moskvi izjavili su Kommersantu da bi Victoria Nuland, koja trenutačno obnaša dužnost podtajnika za politička pitanja američkog State Departmenta, mogla posjetiti Rusiju već ove jeseni. “O posjetu se razgovara. Možda u studenom, ali to još nije sigurno. Za sada se stvar nije svela na konkretne detalje…”, rekao je izvor u Washingtonu za ruski medij.

Ruski diplomatski izvori Kommersanta prenijeli su slične informacije: posjet je okvirno zakazan za studeni.

Što se tiče sugovornika Victorie Nuland s ruske strane, najvjerojatnije će to biti zamjenici ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov i Andrej Rudenko. Prvi u tom resoru kurira odnose sa Sjedinjenim Državama, a drugi nadzire cijeli postsovjetski prostor, uključujući Ukrajinu.

Neki od sugovornika Kommersanta u Moskvi ne isključuju da bi Viktorija Nuland mogla imati kontakt i sa sadašnjim kuratorom ukrajinskog smjera Kremlja, zamjenikom šefa Putinove administracije Dmitrijem Kozakom. Imali su priliku upoznati se u Ženevi: oboje su bili u izaslanstvima svojih zemalja tijekom lipanjskog američko-ruskog summita na vrhu 2021. godine.





Upravo bi Ukrajina, ako do posjeta Viktorije Nuland dođe, mogla postati jedna od glavnih tema njenih susreta u Moskvi, navodi Kommersasnt. Ona je bila blisko povezana s regijom dok je obnašala dužnost pomoćnice američkog državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja u drugom mandatu Baracka Obame, kada je i došlo di revolucije u Kijevu – tzv. euromajdana, koija je počela u prosincu 2013. godine.

Kako navodi Kommersant, u svibnju 2019. Američka visoka diplomatkinja trebala je sudjelovati kao stručnjak na zatvorenoj međunarodnoj konferenciji održanoj u Moskvi u organizaciji Ruskog vijeća za međunarodne poslove, Njemačkog društva za vanjsku politiku (DGAP) i Škole za napredne međunarodne studije američkog Sveučilišta Johns Hopkins (SAIS). Njeno ime bilo je na popisu sudionika foruma, ali ga Victoria Nuland nije mogla posjetiti –jer joj je odbijena  ruska viza.

Kasnije je utvrđeno da je Nuland stavljena na rusku crnu listu kao odgovor na američko uvođenje osobnih viza i financijskih sankcija protiv ruskih dužnosnika.





Odgovarajući na pitanje Kommersanta hoće li posjet gospođe Nuland ometati njeno uvrštenje na crnu listu, izvor u državnim strukturama Ruske Federacije je primijetio: “Za osobu s crne liste može se napraviti jednokratna iznimka, ali po načelu reciprociteta. Izuzeće se ne primjenjuje automatski na službeni posjet.”

Bivši američki diplomat koji dobro poznaje Victoriju Nuland, i koji je je zamolio da mu se ne spominje ime, izjavio je u razgovoru za Kommersant da će to biti dobar znak, ako do njezinog posjeta Rusiji dođe – u skladu s instalacijom suradnje između dvije zemlje. zemlje gdje je to moguće, koje su odredili predsjednici Joe Biden i Vladimir Putin u Ženevi.

Također vjeruje da će Victoria Nuland izgraditi komunikaciju.

“Biden bi želio negdje parkirati odnose s Rusijom, staviti ih tamo gdje ruski problem neće izaći na vidjelo i odvratiti ga od važnijih stvari poput klime i borbe protiv Kine”, kazao je stručnjak u intervjuu za Kommersant. – Sovjetski prostor je za njega izvor problema i stalnih trvenja s Moskvom, pa bi volio da se ovdje ocrtaju “crvene linije”. Za to morate imati ljude koji sami mogu nešto odlučiti ili brzo doći do predsjedničke razine.”

Kao zaključak bismo dodali slijedeće:

ruska strana već dugo vremena govori kako je otvorena za ozbiljni dijalog sa Sjedinjenim Državama ali na ravnopravnim osnovama i po konkretnim pitanjima koja opterećuju odnose dviju država i za čija su rješavanja zainteresirane obje zemlje.  Američka pak strana nije do sada pokazivala interes za otpočinjanje ozbiljnog dijaloga s Moskvom, pozivajući, barem što se rata u Ukrajini tiče, na dijalog između Moskve i Kijeva. Međutim svima je jasno kako Kijev nema realnu snagu i težinu kada je u pitanju donošenje ključnih odluka i da je Washington onaj koga se o svemu važnom pita i koji mora dati svoj konačni “amen”.

Pri tom Moskva već duže vrijeme otvoreno govori o neposrednoj vojnoj umiješanosti SAD-a u “rat protiv Rusije” i prijeti “poduzimanjem koraka” u tom smjeru.

Jesu li napetosti došle do one razine od koje će se morati pomaknuti iz sfere sveprisutne propagande u sferu ozbiljne politike i nužnog dijaloga, izgleda da jesu i što bi bilo dobro, i zbog čega bi svi odahnuli.

Ali ostavimo konačne zaključke ipak za kasnije. Jer samo će vrijeme i konkretna djela pokazati u kojem će se smjeru nastaviti razvijati američko-ruski odnosi. Niti retorika, niti najave posjeta to ne mogu s obzirom da iza njih lako može ostati samo velika praznina odnosno pusta nadanja. Jer razlike u stavovima i interesima oko ključnih svjetskih problema i pokrenutih globalnih procesa između Moskve i Washingtona su goleme i teško premostive.

U svakom slučaju, ako do posjeta Victorie Nuland Moskvi uopće i dođe, to će, bez obzira na sve – biti znak da se možda ipak nešto mijenja i da je objema stranama jasno kako stalna dodatna eskalacija odnosa ne može trajati vječno i da ih treba staviti u okvire snošljivosti i mirne koegzistencije – kako je to bilo i u vrijeme hladnog rata u XX. stoljeću. O američko-ruskim odnosima, na kraju krajeva, ovisi i sudbina čitavog svijeta.

Z. Meter: Slijedi li „ciprizacija“ Ukrajine? Ako da, bio bi to ruski vojni i politički poraz

 

Komentari

komentar

You may also like