Z. Meter: Amerikancima slijede veće cijene plina a Europi recesija, kazao šef Chevrona, kritizirajući Bidenove poteze

Zoran Meter

Građane dodatno iritiraju pozivi na štednju energije (gotovo do granice smrzavanja u vlastitim domovima pri čemu im još stižu i astronomski računi za režije) od strane političara čiji su novčanici  kudikamo deblji od njihovih i koji svojim plaćama, zarađenim po briselskim hodnicima, takvih problema neće imati. Preciznije, neće ih previše osjetiti u odnosu na dosadašnji lagodni, bezbrižni život

Za američki CNN zanimljiv intervju nedavno je dao Mike Wirth, predsjednik i izvršni direktor američkog i globalnog energetskog diva Chevron, na temu problema s rastom cijena plina, politizacije cijena nafte i „koegzistencije“ naftaša sa zahtjevima vezanim uz klimatske promjene odnosno pobornicima čiste energije.

U intervjuu se itekako može uočiti njegova doza kritike poteza aktualne Bidenove administracije, koja, naravno, iza svega ovoga i stoji, jer je izvršna vlast ona koja određuje prioritete i smjernice kojih se onda moraju pridržavati svi ako ne žele upadati u veće probleme. Naravno, Chevron nije od onih koji se nalaze uz problemima. Štoviše! Kompanije upravo ostvaruje goleme prihode. Dionice Chevrona ( CVX ) porasle su za gotovo 40% u 2022., što ih čini najboljim na Dow indeksu, slično kao i kod njegovog konkurenta – Exxon Mobila, čiji je indeks (XOM ) skočio gotovo 60%.

Chevron je, tako, u drugom tromjesečju ove godine zabilježio neto prihod od 11,6 milijardi dolara, a analitičari predviđaju da će tvrtka ostvariti godišnju dobit od 36,2 milijarde dolara.

Ali pogledajmo sada što konkretno stoji u navedenom intervjuu.
Iako su cijene na benzinskim crpkama pale zajedno s cijenom barela sirove nafte, izvršni direktor Chevrona smatra da bi potrošači u Sjedinjenim Državama trebali biti spremni na šok kada ove zime dobiju račune za grijanje doma, navodi CNN.

U intervjuu za taj medij Mike Wirth je kazao kako “sigurno postoji rizik da će troškovi porasti” za američke potrošače.

Wirth ne predviđa porast veličine kao u Europi, gdje su cijene skočile u nebo, uglavnom zbog utjecaja Rusije koja ograničava izvoz prirodnog plina, navodi se dalje u tekstu i konstatira kako je energetska situacija u Ujedinjenom Kraljevstvu i na kontinentu daleko teža.

“Cijene su već vrlo visoke u odnosu na povijest i u odnosu na ostatak svijeta. Već vidimo da se taj utjecaj osjeća u europskom gospodarstvu i mislim da je vjerojatno da će Europa ući u recesiju”, kazao je Wirth.

No cijene prirodnog plina mogle biti “znatno više” ove zime u Sjedinjenim Državama, dodao je šef velike američke energetske kompanije.

Na upit novinarke bi li takozvani porez na neočekivanu dobit naftne industrije, kako su neki demokratski zastupnici tražili, imao smisla, Wirth se nije složio.
“Porezi na iznenadnu dobit već su se pokušavali uvesti u ovoj zemlji. Nisu postigli željeni cilj”, kazao je i sugerirao kako je potrebno povećanje opskrbe umjesto oporezivanja profita Big Oila.

Wirth kaže kako će cijene energije pasti ako bude više ponude u Americi … i da će tvrtke poput Chevrona proizvoditi više nafte ako za to budu imale financijsku motivaciju.

“Ako povećate poreze na industriju, to ne potiče ulaganja, to obeshrabruje ulaganja. I to je jednostavna ekonomska istina”, rekao je Wirth. “Radimo diljem svijeta i naš je kapital mobilan. Tako da će porez na iznenadnu dobit u jednoj zemlji vjerojatno premjestiti tu investiciju negdje drugdje.”

Wirth ne podupire niti poziv američke ministrice energetike Jennifer Granholm da se zabrani izvoz američke nafte u zemlje koje bi mogle trebati više sirove nafte, jer smatra da je to rizično s aspekta „preuzimanja zaliha koje su potrebne u drugim dijelovima svijeta i smanjenja onih koje mogu povisiti svjetske cijene, što onda može utjecati na cijenu uvoza u ovu zemlju”.

Također je izrazio veliku  zabrinutost zbog velike politizacije cijena nafte.

Kazao je kako političari nisu uvijek “dobro informirani o tome kako energetska tržišta stvarno funkcioniraju”.

Podsjeća i da su Chevron i drugi naftni divovi suočeni sa stalnim kritikama ljudi zabrinutih zbog klimatskih promjena, navodi dalje CNN, iako je priznao probleme oko klimatskih promjena i nije ih pokušao umanjiti.

“Mi to shvaćamo vrlo ozbiljno. Naš je cilj isporučiti energiju s niskim ugljikom za opskrbu rastućeg gospodarstva“, kazao je ali i dodao da također da „moramo održati gospodarstvo u pogonu“ i da „ne možemo računati na energetski sustav sutrašnjice dok se ne izgradi”.

Dodao bih slijedeće:

Ovaj sam tekst odabrao iz razloga što se radi o jasnoj poruci iskusnog „naftaša“, menadžera koji dobro zna što govori, i shvaća koji se ozbiljni problemi mogu javiti za čitave države, njihove ekonomije i za krajnje potrošače ukoliko se stihijski krene u tzv. zelenu tranziciju, poglavito u sadašnjim geopolitičkim i geoekonomskim uvjetima koji su krajnje nepredvidljivi.

Ti su problemi, uzrokovani navedenim elementom, najviše vidljivi upravo u Europskoj uniji i Velikoj Britaniji, iako ih visoka politika već duže vrijeme nastoji prikazati kao posljedicu isključivo ruskih energetskih ucjena.

Njih nedvojbeno ima, jer Rusija ne želi svojim potezima jačati energetsku stabilnost sebi neprijateljskih zemalja koje su protiv nje pokrenule totalni, ne samo ekonomski rat, ali je jasno kako je glavnina problema uzrokovana upravo lošom, krajnje manjkavom energetskom strategijom Bruxellesa (koju je slijedio i London). Ona uopće nije uzimala u obzir sadašnje geopolitičke procese koji su već odavno bili vidljivi na europskom i globalnom horizontu. Na njih se moralo računati i njima se prilagoditi. Ali to je izostalo, pa ceh njihovog nemara i(li) nesposobnosti sada ispaštaju čitavi industrijski sektori i obični, mali potrošači tj. građani.

Ove potonje dodatno iritiraju pozivi na štednju energije (gotovo do granice smrzavanja u vlastitim domovima pri čemu im još stižu i astronomski računi za režije) od strane političara čiji su novčanici  kudikamo deblji od njihovih i koji svojim plaćama, zarađenim po briselskim hodnicima, takvih problema neće imati. Preciznije, neće ih previše osjetiti u odnosu na dosadašnji lagodni, bezbrižni život.

Jer nepravda jednako boli i ako je namjerno učinjena i ako je posljedica tuđe gluposti i propusta.

Komentari

komentar

You may also like