Z. Meter: Dva kineska nosača zrakoplova isplovila prema Tajvanu! Kako Nancy Pelosi ruši američko-kineske odnose

Zoran Meter

Rat SAD-a s Kinom jednostavno je nezamisliv, ništa manje od onog s Rusijom. Ali ako je nezamisliv ne znači da je i nemoguć

Svega tjedan dana nakon virtualnog sastanka američkog predsjednika Joe Bidena i kineskog čelnika Xi Jinpinga dolazi do naglog povećanja napetosti u ionako vrlo lošim odnosima između dviju globalnih velesila – SAD-a i Kine.

To je, posve sigurno, i najbolji pokazatelj neuspjeha samih dvosatnih razgovora (duljina samih razgovora pobuđivala je nade kako je određeni kompromis između Washingtona i Pekinga ipak moguć) u kojima je Biden, navodno, imao primarni cilj osigurati mehanizme za sprječavanje izbijanja nekontroliranih incidenata u zonama Azijsko-pacifičke i Indo-pacifičke geopolitičke regije između vojnih snaga dviju zemalja.

Ali kako je i nedugo nakon spomenutog telefonskog sastanka kineski vođa upozorio Bidena da se „ne igra vatrom“, bilo je jasno da ne samo kako nema nikakvog napretka, već i da se rizici u odnosima dviju mega-država samo povećavaju.

Tome je, nedvojbeno, „kumovala“ najava predsjednice američkog Kongresa Nancy Pelosi da će u sklopu svoje azijske turneje (koja je upravo u tijeku), posjetiti i Tajvan, što je za Peking „crvena crta“ po pitanju ukupnih američko-kineskih odnosa s obzirom kako se oni temelje upravo na priznanju načela „jedne Kine“ od strane Washingtona. Posjet ovako visoke državne službenice (treće po hijerarhiji unutar američkog političkog sustava, iza predsjednika i potpredsjednika) na tu bi liniju sigurno barem nagazio, a posljedice bi sigurno bile razorne. Sama ova najava posjeta Tajvanu, koja se dogodila nedugo prije telefonskog razgovora Biden – Jinping sigurno nije i slučajno tako tempirana, i vjerojatno je bila pokušaj američkog pritiska na kinesku stranu s ciljem postizanja kompromisa koji bi bio u interesu SAD-a. Međutim, do toga očito nije došlo jer je Peking ostao ustrajan u osudi te namjere i upozorenjima o njihovim štetnim posljedicama i prije i u vrijeme razgovora dvojice lidera.





To je američku administraciju stavilo u neugodan položaj: ako se Pelosi sada povuče i ne ode na Tajvan svi će to prikazati kao američko povlačenje i strah od Kine, što će najviše iskoristiti republikanci u kontekstu jesenskih izbora za Kongres.

Otuda, vjerojatno, i jučer objavljivane vijesti pojedinih azijskih medija, uključno i iz samog Tajvana, kako će Nancy Pelosi večeras stići na Tajvan, prenoćiti, a 3. kolovoza razgovarati s tamošnjim političkim vrhom. Naravno, Peking je ponovio svoja oštra upozorenja, a sa službene američke strane, prije svega State Departmenta, ova vijest nije potvrđena već se o njoj i dalje govori kao o mogućnosti – što jasno potvrđuje kako jedinstva oko toga što sada učiniti u Washingtonu nema.

Međutim, što god da se dogodi, došla Pelosi na Tajvan ili ne, jedan američki cilj (možda i indirektno tj. ne ciljano) je postignut: azijska su tržišta ovog utorka pala zbog geopolitičkih zabrinutosti vezano uz najavljeni posjet Nancy Pelkosi Tajvanu. O tome danas piše i agencija France-Presse (AFP), podsjećajući kako su azijski trgovci već nekoliko tjedana bili oprezni i zbog izvješća ne samo o usporavanju globalnog gospodarstva, već i o početku recesije u najvećim svjetskim gospodarstvima. Mogući susret Nancy Pelosi i tajvanske predsjednice Tsai Ing-wen samo dodatno povećava zabrinutost financijskih trgovaca u regiji.





Dok promatrači ne misle da će ovaj potez izazvati izravan vojno-politički sukob između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava, američki dužnosnici rekli su da Kina priprema moguće “vojne provokacije” koje bi mogle uključivati ​​lansiranje projektila u Tajvanskom tjesnacu ili “upade velikih razmjera” u zračni prostor Tajvan.

Glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je novinarima da “Peking nema razloga pretvoriti mogući posjet, u skladu s dugogodišnjom američkom politikom, u neku vrstu krize”. Ovdje ukazujem na ključnu riječ „mogući“ (dakle, još se kalkulira).

Rasplamsavanje napetosti između dviju supersila stvara skoro pa paniku i zbog straha da bi sadašnja geopolitička kriza oko Ukrajine mogla eskalirati u “veći rat”, navodi AFP.

Međutim, da je sve ovo ipak indirektna a ne ciljana operacija Washingtona svjedoči i pad američkih dionica. Tako AP piše da su sva tri glavna indeksa na Wall Streetu u  ponedjeljak završila u negativnoj (crvenoj) zoni. I Azija je samo slijedila primjer New Yorka. Hong Kong i Šangaj izgubili su oko tri posto. Tokio je bio još niži za više od jedan posto, dok su Sydney, Seoul, Singapur, Wellington i Jakarta također značajno pali.

Stephen Innes iz SPI Asset Managementa, kazao je kako „rizik raste“, jer će Pelosi gotovo sigurno u utorak posjetiti Tajvan. Sada je u rukama Kine pitanje mogućeg pogoršanja situacije.”

Prema analitičaru, iako “ovo možda nije ništa više od oluje u čaši, međunarodni i tajvanski ulagači vrlo su zabrinuti.”

“Nijedna strana ne želi pravi rat, ali rizik od neuspjeha ili čak agresivne eskalacije ratnih igara je stvaran, što uvijek može dovesti do taktičke pogreške.” izjavio je Innes.

I vjerojatno je u pravu. Amerikancima se sigurno ne ratuje s Kinom u vrijeme dok su im odnosi s Rusijom na granici stvarnog sukoba u Ukrajini zbog rizičnih američkih poteza oko naoružavanja te zemlje sve ubojitijim vrstama oružja, ali i jasnom potporom Kijevu od strane Pentagona i u obavještajnim informacijama i planiranju izvođenja samih operacija, na što Moskva sve češće oštro upozorava. Osim toga, stanje američkog gospodarstva je loše, uz inflaciju nikad veću u zadnjih 40 godina, pa je financiranje novih ratova krajnje otežano.

Otvaranje vojnog fronta protiv Kine vjerojatno bi zapečatilo i Bidenovu i sudbinu demokrata na jesenskim izborima. Ali u tome bi bio i najmanji problem. Rat SAD-a s Kinom jednostavno je nezamisliv, ništa manje od onog s Rusijom. Ali ako je nezamisliv ne znači da je i nemoguć, iako je sigurno da je ovo što se sada događa samo velika psihološka igra ili “igra živaca”. Međutim, kako od razgovora Biden-Jinping očito nije bilo ništa, znači da ništa nema niti od spomenute željene uspostave mehanizama za izbjegavanja međusobnih incidenata.

Kineski medij China Daily upravo je objavio kako dva kineska nosača zrakoplova “Liaoning” i “Shandong” isplovljavaju zbog mogućeg posjeta Pelosi Tajvanu. Kineska vojska od 1. do 4. kolovoza izvodi vojne vježbe u Bohajskom zaljevu, a od 2. do 6. kolovoza u Južnom kineskom moru.

Ako i je “igra živaca”, oni prije ili kasnije nekome mogu popustiti. “Živci” i njihova stabilnost nikako ne bi trebali imati ključnu ulogu u sigurnosnim odnosima svjetskih velesila. Međutim, čini se kako se upravo to sada i događa.

 

Komentari

komentar

You may also like