Z. Meter: Nakon deala s ruskom naftom, Indija ukinula i zabranu uvoza dijamanata

Moskva odranije upozorava zapadne klijente, prije svega one u Antwerpwenu, da će njeni dijamanti, ako ih ovi neće, lako skrenuti u draguljarnice bogatih arapskih monarhija – prije svega u UAE. A i Turci vole dragulje, a ne samo Židovi

Indija nastavlja svoj tankoćutni geopolitički ples po rubovima sve dubljeg jaza između združenog Zapada predvođenog SAD-om, i Istoka, na čelu s Kinom i Rusijom.

Iako se u sigurnosnom smislu (prije svega kroz format Quad), očekivano s obzirom na povremene pogranične tenzije, incidente pa čak i prave mini-ratove proteklih godina s Kinom zbog neriješenih teritorijalnih sporova u zoni Himalaja New Delhi priklonio suradnji sa SAD-om (ali nikako ne u obliku i intenzitetu kakvog bi Washington želio s obzirom da se Indija ne želi miješati u „kineska pitanja“ koja se nju ne tiču – poput Tajvana, i ne želi prekidati veliku i dugotrajnu vojno-tehničku i energetsku suradnju s Rusijom), Indija u vanjskopolitičkom smislu ostaje čvrsto na svojoj tradicionalnoj liniji nesvrstavanja.

Tako i na području ekonomije i trgovine ostaje čvrsto predana suradnji sa svima, pa onda, logično – i s Kinom i Rusijom s kojima je i najuglednija članica formata država BRICS, kao i azijske Šangajske organizacije za suradnju (SCO). Također, New Delhi sve više teži i korištenju nacionalnih valuta u međusobnoj trgovinskoj razmjeni.

Prkosi svima

Ali ono po čemu je posljednjih godinu dana Indija bila i najprepoznatljivija