Z. Meter: Nasilje proždire Ameriku: Biden obećao zabraniti automatske puške, Osborn bježi u Englesku

Zoran Meter

Koliko se radikalizira ideološko stanje, poglavito nakon pretresa Trumpove rezidencije na Floridi, a još više skandala oko navodnog zataškavanja od strane FBI-ja „nestašluka“ (seks skandala, droge i plinskog biznisa u Ukrajini) Bidenovog sina Huntera, svjedoče i nedavne riječi američkog predsjednika Bidena o opasnoj ideologiji MAGA (Make America Great Again), koju je promovirao Donald Trump, koju je Biden nazvao ni manje ni više nego „polufašističkom“

Američki predsjednik Joe Biden “odlučan” je zabraniti jurišne puške u Sjedinjenim Državama, kazao je u svom obraćanju tijekom posjeta saveznoj državi Pennsylvaniji, u govoru o planovima svoje administracije za sprječavanje kriminala, navodi jučer medij Euronews.

“Duševni mir je znati da vaša djeca mogu ići u školu, na igralište ili u kino, na srednjoškolsku utakmicu i sigurno se vratiti kući. Ne morate predugo razmišljati o tome. Tolike obitelji nisu imale taj duševni mir”, kazao je Biden predstavljajući svoj plan za sigurniju Ameriku u utorak na Sveučilištu Wilkes u Wilkes-Barreu.

“Oni vide mržnju i bijes i nasilje. Samo hodaju ulicama Amerike – i samo se žele ponovno osjećati sigurnima. Žele osjetiti sigurnost. To je ono o čemu se radi u mom planu (za sigurniju Ameriku, op.a.)”, izjavio je Biden.

Stalno rastući porast oružanog nasilja je problem koji je postao politički snažan kako u Pennsylvaniji tako i širom SAD-a uoči izbora za Kongres u studenom ove godine.





Ovdje bih podsjetio kako su obični Amerikanci sve više ogorčeni dramatičnim rastom oružanih napada i pucnjavom ne samo u školama i drugim institucijama ili trgovačkim centrima i sl., već i na ulicama svojih gradova. Oružje, ilegalno i legalno, imaju mnogi. Sve ga je lakše nabaviti, uključujući i ono automatsko, i u običnim trgovinama, uz minimalne ili nikakve sigurnosne provjere o tome, kome se ono, zapravo, prodaje i u koje svrhe.

To, posve sigurno, utječe i na rast ukupne stope kriminaliteta uz sve druge momente odnosno čimbenike i probleme koji opterećuju američko društvo do te mjere da je ono sada ideološki krajnje podijeljeno – posve sigurno, nikad više od vremena uoči građanskog rata (1861. – 1865). Zato i nije čudo da prema pojedinim istraživanjima (Sveučilište Kalifornia) više od polovice Amerikanaca smatra mogućim izbijanje građanskog rata u svojoj zemlji. O tome, kao o mogućnosti, prije nekoliko dana pisao je i utjecajni The Washington Post.

Ideološke suprotnosti, koje sve više prelaze u međusobnu mržnju, odraz su tog istog što se događa i na političkoj pozornici, između dvije glavne američke stranke – Demokratske i Republikanske. Među njima je više gotovo i nemoguće postići konsenzus oko bilo čega po unutarnjim pitanjima (o onim ključnim vanjskopolitičkim su suglasne, poput borbe protiv Rusije i Kine, uz pojedine bitne razlike oko pitanja načina angažmana SAD-a u ratu u Ukrajini koji republikanci u znatnoj mjeri smatraju pogrešnim i opasnim od strane aktualne administracije, ali nikako ne u smislu da pri tom oni podupiru Rusiju – kako ne bi bilo zabune!), a sve se uglavnom svodi na ogorčenu verbalnu borbu, gotovo na granici govora mržnje (a nerijetko i u toj sferi), sve u svrhu održavanja na vlasti odnosno nadolazećih izbora za Kongres u studenom. Oni mogu, u slučaju pobjede republikanaca (koja se sada smatra realnom) otežati drugu polovicu Bidenovog mandata ali i njegovu moguću kandidaturu za drugi mandat koju i osobno najavljuje.





Koliko se radikalizira ideološko stanje u zemlji, poglavito nakon nedavnog pretresa Trumpove rezidencije na Floridi, a još više skandala oko navodnog zataškavanja od strane FBI-ja „nestašluka“ (seks skandala, droge i plinskog biznisa u Ukrajini) Bidenovog sina Huntera, svjedoče i nedavne riječi američkog predsjednika Joe Bidena o opasnoj ideologiji MAGA (Make America Great Again), koju je promovirao Donald Trump svojom politikom „America First“ , koju je Biden nazvao ni manje ni više nego „polufašističkom“. To će, posve sigurno, proizvesti identične protuudare republikanaca na neoliberalnu ideologiju koju aktivno promovira Demokratska stranka s obzirom kako „trumpizam“ među republikancima, kao i u znatnom dijelu SAD-a, sve više postaje nova ideološka smjernica političkog djelovanja, suprotna ideologiji američkog globalizma odnosno „predvodništva svijeta“ ali i tzv. gender ideologije koja se promovira i “provodi u djelo” sve agresivnije i dramatično polarizira stanovništvo.

Zato previše i ne čudi što je teško oboljeli „otac heavy metala’ Ozzy Osbourne (73), u nedavnom intervjuu za medij Observer, najavio da se sa suprugom Sharon vraća iz Los Angelesa u rodnu Veliku Britaniju jer je ‘sit’ masovnih pucnjava u Sjedinjenim Državama, i da ne želi da mu posljednje počivalište bude Kalifornija i tamošnje groblje Forest Lawn gdje su pokopane brojne poznate i slavne osobe.

„Sit sam gledanja svakodnevnog ubijanja. Sam Bog zna koliko je mnogo ljudi pobijeno u školskim pucnjavama. … A da ne spominjem masovnu pucnjavu u Vegasu na koncertu. To je j…. ludilo, ne želim umrijeti u Americi. Ne želim biti pokopan u j….. Forest Lawnu. Ja sam Englez. Želim se vratiti“, kazao je Ozzy.

Pri tom je njegova supruga Sharon Osbourne navela kako dijagnosticiranje Parkinsonove bolest nije motiv za tu odluku njenog supruga.

„Ne, nije to. Jednostavno, došlo je vrijeme. Amerika se drastično promijenila. To više uopće nisu Sjedinjene Američke Države. Ništa tu nije sjedinjeno. To je sada vrlo bizarno mjesto“, kazala je Sharon, koja u svom mišljenju nipošto nije usamljena. Štoviše.

 

Komentari

komentar

You may also like