Z. Meter: Njemačka “u tunelu”! Ne smije biti ni jaka ni preslaba. Samo – poslušna

Zoran Meter

Ali kako povijest uči – teško da će do toga ikada doći. Puno prije izgleda da Amerikanci žele “jednim udarcem ubiti dvije muhe”: Rusiju, kao svog najvećeg vojnog suparnika; i EU (prije svega Njemačku), koja joj je veliki gospodarski konkurent. Pri tom Washington ima i svoju formulu za Njemačku

Loše vijesti, jedna za drugom, stižu iz njemačkog državnog vrha po pitanju energetike, ali isto tako i iz uglednih analitičkih krugova. Tako je međunarodna rejting agencija Moody’s upozorila da će njemački cilj smanjenja ovisnosti o ruskom plinu na 10% do 2024. biti teško ostvariv.

“Njemačka nastoji smanjiti svoju ovisnost o ruskom plinu. Iako je Njemačka već postupno smanjila taj broj sa 60% u 2020. na 35% do sredine travnja, postizanje cilja od 10% znači zamjenu oko 42 milijarde kubičnih metara, što neće biti lako”, navedeno je u tekstu.

S druge strane, prema istoj agenciji, Italija, zahvaljujući plinovodima iz Sjeverne Afrike i LNG terminalima, može postići postupno ukidanje ruskog plina do 2025. godine. “Ako se isporuke iz Rusije ne nastave nakon završetka održavanja plinovoda Sjeverni tok krajem srpnja (podsjećam: plinovod je zatvoren 11. srpnja zbog remonta, op.ZM.), ionako visoke cijene energije još će porasti i vlade će biti primorane na ovaj ili onaj oblik mjera. Različite analize utjecaja pokazuju kako će utjecaj na njemačko gospodarstvo biti između 3% i 6% BDP-a, a za Italiju između 1% i 3%”, navedeno je u priopćenju. Pri tom se naglašava kako će rezerve plina u Italiji i Njemačkoj trajati samo za jedan zimski mjesec, i da nema jamstava da će sve rezerve biti iskorištene za domaću potrošnju.

Da je stanje u Njemačkoj krajnje ozbiljno svjedoči i vijest kako bi se cijene plina za njemačke potrošače mogle utrostručiti. Upravo je to izjavio Klaus Müller, šef tamošnje Savezne mrežne agencije (Bundesnetzagentur, BNetzA), u intervjuu Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND), objavljenom u četvrtak, 14. srpnja .





“Za one koji sada dobivaju račune za grijanje iznos akontacija se već udvostručuje, iako se uopće ne uzimaju u obzir posljedice rata u Ukrajini. Za 2023. (njemački) potrošačima bi trebali barem utrostručiti iznos”, izjavio je čelnik BNetzA, a prenosi Deutsche Welle. “Potpuno je realno”, kazao je Müller, da će kupci koji trenutačno plaćaju 1.500 eura godišnje za plin morati platiti 4.500 eura ili više.

Na burzama je plin u nekim slučajevima porastao i sedam puta. Neće sve to odmah i u cijelosti stići do potrošača, ali ćete u jednom trenutku to morati platiti,” naglasio je Muller. Pri tom smatra “malo vjerojatnim” da bi privatna kućanstva mogla ostati bez plina.

“Čak i prema najgorem scenariju, Njemačka će nastaviti dobivati ​​plin iz Norveške i iz terminala u Belgiji ili Nizozemskoj, a zatim izravno iz terminala na obali Njemačke”.





Koliko će ove riječi čelnika državnog regulativnog tijela uspjeti umiriti njemačku javnost, nakon onih prethodnih, drugo je pitanje.

Još bih jednom ukazao na potpuni apsurd s energetskom krizom koja zahvaća Njemačku: njoj na raspolaganju stoji potpuno dovršeni i plinom napunjeni ruski dvocijevni plinovod Sjeverni tok 2, kojeg Berlin može početi eksploatirati odmah, doslovno, samo okretajem ventila.  Naravno, uz jedan prethodni nužni dokument, ali kojeg također donosi isključivo njemačka vlada – onaj o certificiranju tog plinovoda koji se nalazi pod zapadnim proturuskim sankcijama ali, očito, najviše udara upravo po njemačkoj industriji i običnim potrošačima. Udara, naravno – bolno i po čitavoj EU. (Više o ovoj temi možete pogledati ovdje ili na poveznici ispod teksta.)

Ovdje je, međutim, svima jasno kako Berlin nema političke snage za odluku takvog tipa i takvih posljedica bez prethodnog odobrenja Washingtona, a ono neće stići nikada. Drugim riječima, Berlin je pristao na veliku žrtvu – gotovo pa svoje čitave industrije kojoj na jesen prijeti pravi kolaps ako se stanje žurno ne promjeni u pozitivnom smjeru – vjerojatno očekujući u budućnosti zahvalnost onih koji su ga na to nagovorili (čitaj natjerali), i pozicioniranje Njemačke u novu europsku i globalnu silu.

Ali kako povijest uči – teško da će do toga ikada doći. Puno prije izgleda da Amerikanci žele “jednim udarcem ubiti dvije muhe”: Rusiju, kao svog najvećeg vojnog suparnika; i EU (prije svega Njemačku) koja joj je veliki gospodarski konkurent.

S druge strane SAD-u odgovara zadržavanje određene gospodarske stabilnosti i industrijske proizvodnje na tlu EU, jer je to i glavni uvjet za osiguranje plasmana američkih roba, prije svega energenata na europsko tržište. Bez stabilne europske industrijske baze potrebe za tim bile bi uvelike smanjene, a time i profit američkog biznisa.

Dakle, Washington će po pitanju Njemačke težiti svojevrsnoj formuli: “ni snažna ni preslaba – ali poslušna”. A kako sve ide upravo u tom smjeru – svjedoči i činjenica da je jučer, po prvi put u povijesti, tečaj eura i dolara bio izjednačen tj. u omjeru 1:1. Vrlo loš signal, s tim da pravi problemi tek dolaze na jesen – oni koji se odnose na europsku industriju koja osigurava i proračunske zarade i radna mjesta.

Njemački političar poziva na ukidanje sankcija Rusiji i pokretanje Sjevernog toka 2

Komentari

komentar

You may also like