Z. Meter: Princ Charles primio milijun dolara od obitelji bin Laden

Zoran Meter

Objavljeno je kako je zaklada engleskog prijestolonasljednog princa Charlesa prihvatila donaciju od milijun dolara od obitelji Osame Bin Ladena. Neznanje, lakomislenost, relativizacija – ima li, uopće, opravdanja

Iz Velike Britanije stigla nam je prilično bombastična vijest kojom se vrijedi malo šire pozabaviti. Naime, prema navodima tamošnjeg medija Sunday Times, zaklada engleskog prijestolonasljednika princa Charlesa prihvatila je kontroverznu donaciju od milijun dolara od obitelji svojedobno najpoznatijeg svjetskog terorista Osame Bin Ladena (OBL), u međuvremenu likvidiranom od strane američkih specijalnih postrojbi u strogo tajnoj operaciji u njegovom skrovištu u Pakistanu, u vrijeme administracije Baracka Obame.

Donacija je uplaćena 2013., svega dvije godine nakon ubojstva vođe Al-Qaide, objavio je britanski medij. Dala su je polubraća Osame Bin Ladena.

Clarence House, ured princa Charlesa od Walesa, objavio je kako je tijekom procesa provedena rigorozna kontrola i da je dobio odobrenje odbora povjerenika prilikom prihvaćanja novca. Charlesov ured objavio je za BBC kako je “svaki pokušaj da se poanta preokrene netočan”.

Ali je li to baš tako? Naime, britanski medij svoju tvrdnju temelji na izvorima prema kojima je novac prihvaćen usprkos protivljenju dužnosnika “Dobrotvornog fonda princa od Walesa”.

S druge strane Ian Cheshire, predsjednik PWCF-a, ustvrdio je kako je donaciju iz 2013. pomno pregledalo pet članova i pri tom naglasio da je uplata prihvaćena uz suglasnost upravnog odbora.





Prema navodima iz Sunday Times-.a, princ Charles je primio novac od Bakra Bin Ladena.

Ovdje treba dodati kako se Osame Bin Ladena, porijeklom Saudijca, njegova obitelj odrekla 1994. godine, kao i to da nema informacija koje bi upućivale na to da su njegova polubraća bila povezana s djelovanjem, do pojave ISIL-a najpoznatije terorističke organizacije, Al-Qaide. Njezin utemeljitelj bio je OBL, a najpoznatija za široku javnost postala je nakon terorističkog napada na SAD 11. rujna 2001. godine, nakon čega su SAD pokrenule globalnu borbu protiv terorizma. Iz tog razdoblja datiraju i kontroverzne riječi tadašnjeg američkog predsjednika Georgea Busha Jr. da onaj „tko nije s nama taj je protiv nas“ (u globalnoj borbi protiv terorizma). Uslijedila je američka vojna intervencija u Afganistanu, a ubrzo i u Iraku s poznatim rezultatima.

Ali vratimo se opet predmetnoj vijesti. Nije prekršeno nikakvo pravilo ili zakon, navodi britanski medij. Napravljene su sve potrebne istrage, čak je dobiveno i odobrenje (britanskog) Ministarstva vanjskih poslova. Zašto je onda ova donacija postala vijest na naslovnici? “Grijesi Osame Bin Ladena ne sprječavaju druge članove obitelji da daju donacije”, rekao je član Charlesove zaklade za BBC. Ovo objašnjenje ima smisla. Ali jesu li princ i njegov najuži krug uistinu mislili da je dobra ideja uzeti novac od Bin Ladena? Ili su mislili da će sve biti u redu ako se on ne pojavi? Jer kad jednom „pukne“, izgledat će jako loše, iako su sve istrage obavljene, navodi se u tekstu.





Da stvar bude neugodnija, Charles i njegova zaklada također su izvijestili u Sunday Times-u i o kontroverznoj donaciji prošlog mjeseca. Tako piše da je princ Charles od bivšeg katarskog premijera šeika Hamada bin Jassima tri puta od 2011. do 2015. primio milijun eura u gotovini.

Dobrotvorne organizacije princa Charlesa bile su pod povećalom posljednjih mjeseci jer se pokazalo i to da je ponudio saudijskom milijarderu Mahfouzu ​​Mareiju Mubaraku bin Mahfouzu, ​​u zamjenu za donaciju, kraljevski angažman i britansko državljanstvo.

Kao zaključak ovoj „škakljivoj“ vijesti, iako za dobre poznavatelje prilika ona ne predstavlja posebno iznenađenje, dodao bih slijedeće:

njezin tajming, kao i sam karakter, nikako nisu dobrodošli u kontekstu prošlotjednog američkog usvajanja rezolucije u Senatu, o proglašavanju Rusije kao „sponzora svjetskog terorizma“. Iako ta rezolucija (kao i sve ostale), koju još treba potvrditi Zastupnički dom, nema obvezujući karakter, jasno je kako će ona potaknuti i druge zemlje, prije svega iz tzv. kolektivnog Zapada, da poduzmu slične poteze. Na to je upravo pozvao i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Zašto je ova vijest u tom kontekstu neugodna odgovor nije teško pronaći. Naime, ruski parlament još je prošli tjedan najavio simetrični potez tj. proglašavanje SAD-a „sponzorom svjetskog terorizma“ ukoliko to ovaj učini u odnosu na Rusiju, tvrdeći kako će pritom dostaviti i brojne, po SAD neugodne dokaze.

U tom smislu, predmetna vijest o „zaigranom“ britanskom priiestolonasljedniku Moskvi će itekako dobro doći u promidžbene svrhe s obzirom na bliskost vanjske politike dvaju najvećih prekoatlantskih saveznika i njihovu naglašenu zajedničku ulogu u borbi protiv islamističkog terorizma.

Opravdava li neznanje, ili „samo“ lakomislenost i relativizacija ovakve stvari? I taj je odgovor dobro poznat. O njemu bi itekako morali voditi računa, prije svega oni kojima blistava karijera ionako ne može izmaći iz ruku jer im je “Bogom dana”, a niti im u životu može bilo čega nedostajati, pa i “ptičjeg mlijeka”, da bi se uopće trebali upuštati u nešto slično.

Komentari

komentar

You may also like