Z. Meter: Propala izolacija: Blinken i Lavrov na neugodnom susretu G20 na Baliju

Zoran Meter

Danas će se na Baliju „silom prilika“ morati susresti američki državni tajnik Antony Blinken i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. State Department je već upozorio kako se Blinken ne namjerava sastati s ruskim ministrom. Ali sve je puno složenije od prkosa i ega

 

Šefovi diplomacija država članica G20 okupit će se danas u Indoneziji, na Baliju, kako bi utvrdili dnevni red summita na vrhu te skupine dvadeset najvećih svjetskih gospodarstava koji će se održati u studenom ove godine.

Vjerojatno nikad delikatniji i kontroverzniji summit u čitavoj povijesti ovog formata s obzirom kako su Sjedinjene Države, nakon početka ruske vojne intervencije u Ukrajini 24. veljače, odmah poduzele sve moguće mjere s ciljem izolacije Moskve i zabrane sudjelovanja Rusije na predstojećem summitu.

Washington je od Jakarte tražio da ne pošalje službeni poziv ruskom čelniku Vladimiru Putinu na summit u studenom, a zahtjevima SAD-a pridružila se i Velika Britanija i još neke zemlje iz anglo-sfere, dok su članice G20 iz EU, poput Njemačke, bile puno skeptičnije prema američkoj namjeri. Tako su i  kancelar Scholz, ali i predsjednica Europske komisije Urskula von der Leyen tijekom nedavnog summita G7 u Njemačkoj izjavili kako je bolje pozvati Rusiju i Putina na G20 nego dovesti u pitanje održavanje i budućnost samog tog formata.





To je, naravno, bilo formalno obrazloženje, ali je puno vjerojatnije kako europski dužnosnici (osim britanskih) ne žele izgubiti i taj, možda i posljednji politički okvir na kojem mogu pokušati, kako oni misle, utjecati na Putina i postići nešto konkretnije u smislu rješavanja ukrajinskog sukoba u po sebe povoljnijoj varijanti. Jer gospodarska i energetska kriza koja je zahvatila Europu (velikim dijelom i zbog sankcijskog bumeranga u opasnoj geopolitičkoj „igri“ s Rusijom), a još više ona sigurnosna ako rat u Ukrajini eskalira ili se produži u nedogled – može po EU imati razorne posljedice. I toga su svjesni svi – ali se o tome nerado govori, već se radije od strane političara javno ističe čvrsto jedinstvo Zapada i borba na strani Ukrajine „do ruskog poraza na terenu“ – netko će reći (a to je danas prilično popularna fraza) – „do posljednjeg Ukrajinca“.

Još donedavno, retorika političara ključnih zemalja EU bila je posve drukčija i težila je postizanju diplomatskog rješenja sukoba između Moskve i Kijeva, koji bi uključivao i pojedine teritorijalne ustupke od strane potonjeg. Naime, ključne europske metropole svjesne su realnosti da se Rusi nikad neće povući s do sada osvojenih područja i da je bolje sporazumom spriječiti njihov daljnji prodor prema zapadu te zemlje. Međutim, Washington je na kraju presudio i rekao „NE“. U tome ima svesrdnu potporu Londona, kao i prijestolnica istočnog krila EU predvođenog Poljskom.

Ovdje je, također, potrebno naglasiti, kako izvan kruga zapadnih zemalja niti jedna članica G20 nije bila za američki prijedlog izbacivanja Rusije, uključno i domaćin – Indonezija, koja je, baš u vrijeme održavanja summita G7 u Njemačkoj i što je bio priličan šok, objavila kako je poslala službeni poziv Vladimiru Putinu za sudjelovanje na jesenskom summitu. Time je i formalno stavljena točka na pitanje ruskog sudjelovanja, a ostalo je otvoreno jedino pitanje hoće li ruski predsjednik putovati na Bali, ili će ipak preferirati video-konferencijski format sudjelovanja u radu istog.





Jučer je djelomično riješena i ta – posljednja dilema. Rusko Ministarstvo vanjskih poslova izvijestilo je kako je Moskva obavijestila Jakartu o namjeri predsjednika  Putina da osobno sudjeluje na summitu G20, istaknuvši da će format sudjelovanja ovisiti o epidemiološkoj situaciji u regiji i situaciji u svijetu.

Neovisno o svemu rečenom, danas će se na Baliju „silom prilika“ morati susresti američki državni tajnik Antony Blinken i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. State Department je već upozorio da se Blinken ne namjerava sastati s ruskim kolegom, a zašto i bi? U nikad lošijim odnosima dviju zemalja, koji ubrzano klize prema mogućem otvorenom konfliktu – njih dvojica niti nemaju o bilo čemu konstruktivno razgovarati. Za tako nešto trebat će još puno vremena i znoja na nižim, profesionalnim razinama diplomacije i obavještajnih službi – ako do toga ikad uopće i dođe s obzirom na dramatičnu podjelu svijeta i formiranje novih hladnoratovskih blokova koji su već de facto i ustrojeni. Sada je samo najvažnije kako osigurati da konfrontacija ne pređe s političke i ekonomske razine na onu vojnu.

U tom smjeru Washington sada nastoji stabilizirajuće djelovati prema Pekingu (s Moskvom je to više nemoguće postići i zato je neizvjesnost krajnje velika). Tako su SAD i Kina 5. srpnja održale „iskren“ razgovor o globalnim gospodarskim pitanjima, poglavito u svezi poremećenih opskrbnih lanaca. Razmjena informacija između kineskog potpredsjednika vlade Liu Hea i američke ministrice financija Janet Yellen dolazi u trenutku kada predsjednik Joe Biden razmatra ukidanje nekih carina na uvoz proizvoda iz Kine kako bi pokušao ublažiti rekordnu inflaciju kod kuće koja prijeti velikim porazom demokrata na jesenskim izborima za Kongres.

Sjedinjene Države vjeruju da pregovori G20 na Baliju mogu napredovati “usprkos uplitanju Rusije”, objavila je danas agencija AFP prenoseći riječi visokog američkog dužnosnika koji je želio ostati anoniman.

Prema sugovorniku AFP-a, “gotovo sve zemlje G20” pristat će na inicijative za rješavanje problema globalne sigurnosti hrane i energetske nestabilnosti “prouzrokovane djelovanjem Rusije u Ukrajini”. Istodobno, dužnosnik je priznao da su zajedničke izjave G20 o Ukrajini nemoguće zbog sudjelovanja Rusije na diplomatskom summitu.

Ovdje bih dodao kako je jasno da bi Rusija u tom slučaju bila protiv, a završna izjava se mora usvojiti jednoglasno. To je i bio jedan od ključnih razloga američkog pokušaja izbacivanja Rusije iz G2O.

“Odobrava li G20 ili ne odobrava bilo što kao organizacija manje je važno od toga hoće li većina, ako ne i sve zemlje G20 staviti svoj naglasak iza onoga što mi pokušavamo učiniti”, kazao je američki izvor za AFP. “Vidjet ćete da ćemo imati priliku, ako bude potrebno, jasno ukazati na odgovornost Rusije za neke od problema s kojima će se G20 baviti.”

Isti medij također navodi kako će se u subotu Blinken odvojeno sastati s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yi kako bi razgovarali o velikim napetostima između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava, napominje AFP.

S druge strane kinesko MVP jučer je objavilo kako će nastaviti jačati stratešku suradnju s Rusijom na svim razinama, a Lavrov je istog dana boravio i u Vijetnamu koji je najveći ruski prijatelj u Jugoistočnoj Aziji, i uz Indoneziju jedan od najznačajnijih članova globalno sve važnije organizacije za suradnju zemalja te regije – ASEAN. Istog dana i Šri Lanka i Rusija potvrdile su nastavak suradnje u energetici, poljoprivredi i zračnom prometu.

Dakle – ispred nas je nikad u povijesti zanimljivija ali i opasnija globalna geopolitička borba s jasno definiranim ključnim igračima: SAD-om, Kinom i Rusijom. Kako god bilo, već je sada jasno kako je svijet postao drukčiji i da povratka na staro više nema niti može biti.

 

Komentari

komentar

You may also like