Z. Meter: Ruska imovina Renault grupe postaje državno vlasništvo

Zoran Meter

„Igre“ između Zapada i Rusije su završene. Kalkulacija više nema, sve su karte otvorene i na stolu. Ulozi su golemi – gotovo egzistencijalne prirode za obje strane – prije svega za Rusiju koja se više i nema gdje povlačiti. Igra se krajnje oštro, na samom rubu totalnog sukoba, uključujući i vojnog. Za nadati se samo da taj rub ipak neće biti prijeđen i da će sve ostati na ekonomskom „čerupanju“ koje postaje sve oštrije. Privatna imovina i zaklinjanja u njezinu zaštitu s obje strane barikada ostaju sve češće samo „mrtvo slovo na papiru“.

O svemu tome svjedoči i vijest kojom ćemo se ovdje detaljnije pozabaviti i koja očito vuče korijen iz najoštrijih proturuskih sankcija uopće – gledano iz ukupne povijesne perspektive (uvedeno ih je čak oko 12 000, od čega najveći broj njih nakon 24. veljače i početka ruske vojne intervencije u Ukrajini, što je znatno više i od čuvenih međunarodnih „teškaša“ po pitanju zapadnog sankcijskog kažnjavanja – poput Irana, Sjeverne Koreje, Kube, …), zbog kojih su brojne velike zapadne kompanije primorane napustiti unosno rusko tržište. To čine nevoljko, ali politika je ta koja danas o svemu odlučuje, a ne biznis i njegovi interesi, pa makar to značilo slabljenje ne samo tih tvrtki, već i čitavih gospodarskih sektora pa i država zapada u cjelini, uključno i njihovih obrambenih kapaciteta s obzirom da pojedine od njih troše veliki dio i svojih nužnih vojnih rezervi za isporuke Ukrajini nužne za obranu od agresije. Da o popratnom usložnjavanju socijalnog stanja i ne govorimo.

Nakon uvođenja proturuskih sankcija i zamrzavanja ruskih deviznih i zlatnih rezervi (prema pojedinim izvorima, njih čak oko 60%) u zapadnim bankama, ruska je vlada reagirala upozorenjem da će privremeno ili trajno (ovisno o odlukama zapadnih tvrtki na koliko se dugo namjeravaju povući s ruskog tržišta) preuzeti upravljanje njihovom imovinom. Pojedine od njih namjeravaju prodati svoje ruske aktive ali to nužno podrazumijeva velike gubitke u odnosu na njihovu stvarnu vrijednost jer potencijalni kupci znaju za njihove probleme i zato nude znatno niže cijene od onih realnih. U takvom se položaju našao i britanski globalni energetski div BP, koji namjerava svoju golemu rusku imovinu prodati, najvjerojatnije Kinezima. BP navodno u Rusiji ima gotovo polovicu svojih ukupnih svjetskih zaliha ugljikovodika.

Nedavno je anglo-nizozemski energetski div Shell postigao sporazum s ruskim LUKOIL-om o kupnji njegove goleme mreže benzinskih crpki (njih više od 400) i drugih aktiva, a posao bi još trebao odobriti samo ruski antimonopolski regulator.
Sve se, zapravo, svodi na utrku s vremenom. Od kad je američka administracija nedavno najavila zapljenu imovine ruskih tvrtki na američkom teritoriju, a pojedine članice EU već i počele s provedbom takve prakse (poput njemačkog privremenog preuzimanja Gazpromovih tvrtki-kćeri koje iz te zemlje posluju diljem Europe pa i šire, a sve u svrhu zaštite sve ugroženije njemačke energetske sigurnosti, slično je uradila i Poljska nakon ruskog zatvaranja plinskog ventila za Varšavu nakon njenog odbijanja plaćanja u rubljama), bilo je jasno kako Moskva na takve odluke neće gledati ravnodušno. U Rusiji se, prema procjenama pojedinih ruskih analitičara, nalazi više od 500 milijardi dolara vrijednosti aktiva zapadnih kompanija, što je višestruko više od sankcijskog udara Zapada na tu zemlju.

Da Moskva više ne blefira i da je izgubila sve iluzije o uzajamnoj suradnji i pokušaju gradnje ravnopravnih odnosa sa Zapadom – a izgubila ih je puno prije od početka vojne intervencije u Ukrajini – to je već dobro znano. Ali današnja vijest to dokazuje u svom još radikalnijem obliku i zbog nje će se sigurno morati zamisliti i ostale tvrtke koje napuštaju rusko tržište – htjele to činiti ili ne.

Dakle, evo o čemu je riječ:

ruska imovina Renault grupe postaje vlasništvo ruske države i grada Moskve, objavilo je rusko Ministarstvo industrije i trgovine na svom Telegram kanalu, a vijest prenose RIA Novosti.

Prema objavi tog ministarstva, kao rezultat niza transakcija, sto posto dionica Renault Rusija, odnosno glavne tvornice automobila, postat će vlasništvo države i moskovske gradske uprave. Oko 68 posto vrijednosnih papira koncerna AvtoVAZ prenosi se na državu, koju zastupa FSUE NAMI. Preostale dionice zadržava Grupa tvrtki Rostec. Koncern će nastaviti proizvoditi cijelu liniju automobila Lada u svojim tvornicama, a također će pružati usluge održavanja automobila Renault u Rusiji.

“Potpisani sporazumi predviđaju prijenos dionica Renault Rusija na Grad Moskvu i dionica AvtoVAZ-a na državu koju zastupa FSUE NAMI, podređenu ruskom Ministarstvu industrije i trgovine”, navodi se u mediju.
Dakle, udjeli u imovini bit će raspoređeni na sljedeći način:

  • 100% dionica CJSC Renault Rusija bit će u vlasništvu moskovske gradske vlade;
  • 67,69% dionica auto koncerna ” AvtoVAZ” postaje vlasništvo Ruske Federacije koju zastupa FSUE NAMI;
  • preostale dionice auto koncerna AvtoVAZ zadržat će Rostec.

AvtoVAZ će u Rusiji obavljati servisno održavanje automobila Renault, a u svojim će tvornicama i dalje proizvoditi cjelokupnu ponudu modela Lada.

Rusko Ministarstvo industrije i trgovine naglasilo je da je Renault dobio pravo otkupa udjela u AvtoVAZ-u u roku od šest godina.

Francuski proizvođač automobila posjedovao je gotovo 68 posto dionica u zajedničkom pothvatu s Rostecom, u čijem je vlasništvu AvtoVAZ. Renault je 23. ožujka najavio obustavu proizvodnje u Rusiji.

AvtoVAZ proizvodi automobile punog ciklusa i komponente za dvije marke – Lada i Renault. Tvornice se nalaze u Togliattiju i Iževsku. Marka Lada sastoji se od pet obitelji modela: Vesta, Xray, Largus, Granta i Niva.

Strani vlasnik odlučio je zatvoriti tvornicu Renaulta u Moskvi , rekao je Sergej Sobyanin, gradonačelnik Moskve. Kazavši da je to pravo vlasnika, dodao je i slijedeće:

“Ne možemo dozvoliti da tisuće radnika ostanu bez posla. Odlučio sam tvornicu staviti na proračun grada”, napisao je na svom osobnom blogu.

Kazao je kako će se nastojati većinu radnika zadržati izravno u tvornici. Tvrtka će nastaviti proizvodnju automobila pod povijesnom markom Moskvić.

“Glavni tehnološki partner oživljene Moskovske tvornice automobila Moskvić bit će Kamaz – poznati ruski proizvođač kamiona. U prvoj fazi bit će organizirana proizvodnja automobila s motorom s unutarnjim izgaranjem, a u perspektivi i električnih automobila”, kazao je Sobjanin.

Komentari

komentar

You may also like