Z. Meter: Rusko-britanski „rat osiromašenim uranom“

Zoran Meter

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu izjavio je da sada preostaje sve manje koraka do potencijalnog “nuklearnog sudara” između Rusije i Zapada. Moskva također u svojim zalihama ima svoje granate za tenkove Svinets-2 s osiromašenim uranom. Britansko ministarstvo obrane sve relativizira

“Danas je postalo poznato da je Ujedinjeno Kraljevstvo, preko zamjenika šefa Ministarstva obrane, najavilo ne samo isporuku tenkova Ukrajini, već i granata s osiromašenim uranom. Čini se da je Zapad uistinu odlučio boriti se protiv Rusije do posljednjeg Ukrajinca ne riječima, već djelima”, izjavio je jučer ruski predsjednik Vladimir Putin tijekom zajedničkog obraćanja s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom službenim delegacijama dviju država i akreditiranim medijima.

Prema Putinovim  riječima, ako se sve to pokaže točnim, Rusija će biti primorana na odgovarajući način odgovoriti.

“Navedeno znači da združeni Zapad već počinje koristiti oružje s nuklearnom komponentom”, objasnio je Putin.

Ruski vođa time je reagirao na jučer objavljene riječi zamjenice britanskog ministra obrane Annabelle Goldie, objavljene na službenoj stranici tamošnjeg parlamenta, koje su izazvale snažan odjek u brojnim ruskim medijima (vidi poveznicu ispod teksta).





Naime, visoka dužnosnica britanskog MO kazala je u Domu lordova (gornji dom britanskog parlamenta), kako će, osim slanja postrojbe borbenih tenkova Challenger 2 u Ukrajinu (navodno je riječ o njih 14), London Kijevu također isporučiti i streljivo, uključujući protuoklopne granate koje sadrže osiromašeni uran.

Putin je istom prigodom, pred kineskim čelnikom kazao kako će Rusija biti primorana reagirati ako združeni Zapad počne koristiti takvo oružje. Kako će reagirati nije precizirao, ali je, govoreći o tome, izgledao vrlo ozbiljno.

Čini se kako je Putinu izjava visoke službenice britanskog ministarstva obrane i više nego dobrodošla da Jinpingu „in vivo“ pokaže i dokaže sa čime se Rusija susreće u ukrajinskom ratu kojeg je sama pokrenula. Preciznije, da protiv Rusije na ukrajinskom tlu sada zapravo ratuje čitav Zapad.





U ovo, uostalom, danas malo tko u svijetu sumnja, pa sasvim sigurno ne i kineski vođa. Uostalom, ne tako davno, isto je izrijekom potvrdila i njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock tijekom boravka u Parizu, kazavši i pred kamerama i pred francuskim zastupnicima, kako smo „mi u ratu s Rusijom“, pa makar je kasnije, po dolasku u Berlin, morala izjaviti kako nije mislila baš tako, u doslovnom smislu tih riječi. Ali teško da je bilo koga u to uvjerila.

S druge strane zanimljivo bi bilo znati zašto se navedena izjava Annabelle Goldie baš jučer, na ključni dan rusko-kineskog summita na vrhu, pojavila ni više ni manje nego na službenoj stranici britanskog parlamenta. Je li to bilo slučajno, samo običan i iskren odgovor na konkretno pitanje izvjesnog lorda, ili je sve skupa bilo namjerno smišljeno i tempirano da izazove burnu reakciju Moskve u vrijeme Jinpingova posjeta? Vjerojatno odgovor ne zna nitko osim same Goldie i njoj nadređenih pa neću spekulirati. Bilo kako bilo, učinak je postignut, iako nisam siguran da je bio u britansku korist.

Naime, ovu temu opet jutros „razvlače“ ne samo ruski mediji, već i tamošnje ministarstvo vanjskih poslova i osobno šef ruske diplomacije Sergej Lavrov – pa je očito da im je „dobro sjela“. Oni ovaj potez nazivaju „novom provokacijom Londona“, a glasnogovornica istog ministarstva Marija Zaharova jutros izjavljuje:

“Riječ je o apsolutnoj nepromišljenosti, neodgovornosti, nekažnjivosti anglosaksonaca, prije svega anglosaksonskog dueta – Londona i Washingtona, u međunarodnim poslovima. … Ovo je još jedna britanska provokacija, usmjerena na dovođenje situacije oko Ukrajine u novi krug agresije, sukoba i konfrontacije, kako bi se dobila kvalitativno drukčija dimenzija. Nema sumnje da je riječ o ovako ili onako jasno izraženoj namjeri združenog Zapada, predvođenog Sjedinjenim Državama i Britanijom, da jednostavno uništi Ukrajinu.”

Napomenula je, a prenosi jutros ruski medij RIA Novosti, da je uporaba takvog streljiva manifestacija genocida kako nad stanovništvom protiv kojeg se koristi, tako i nad onima koji ga koriste. “Svi koji žive na ovom području, koji su u najbližim krajevima, dobit će odgovarajuću dozu zračenja i to nije jednokratan problem, oni će uvijek živjeti s tim, a prije svega oni koji su to koristili. ”, kazala je glasnogovornica ruskog MVP.

S druge strane britanski medij The Guardian piše kako je Vladimir Putin pokušao iskoristiti ovu izjavu Annabell Goldie i podsjeća da će Ujedinjeno Kraljevstvo isporučiti Ukrajini 14 tenkova Challenger 2 i da takvo streljivo (s osiromašenim uranom) pomaže u uništenju „modernih tenkova i oklopnih vozila“.

Britanski medij dalje navodi kako je ruski ministar obrane Sergej Šojgu izjavio da sada preostaje sve manje i manje koraka do potencijalnog “nuklearnog sudara” između Rusije i Zapada. Moskva također u svojim zalihama ima svoje granate za tenkove Svinets-2 s osiromašenim uranom – podsjeća isti medij.

Pri tom Guardian navodi kako je Britanija odgovorila Rusiji optužujući je za „namjerne dezinformacije“. Osiromašeni uran “nema nikakve veze s nuklearnim oružjem i sposobnostima”, prenosi medij izjavu britanskog ministarstva obrane koje tvrdi kako je riječ o “standardnoj komponenti” koju koriste vojske, uključujući i samu Rusiju, i da “Rusija to zna”.

Osiromašeni uran je nusproizvod procesa obogaćivanja koji proizvodi nuklearno gorivo i oružje, pa je manje radioaktivan od prirodnog metala, iako ostaje zabrinutost zbog njegove toksičnosti. Otpadni proizvod koristi se za izradu probojnih oplata spremnika jer je 70% gušći od olova – navodi britanski medij.

Analiza Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) zaključuje da bi “u nekim slučajevima razine kontaminacije u hrani i podzemnim vodama mogle porasti nakon nekoliko godina” i trebalo bi ih pratiti, te preporučuje poduzimanje akcija čišćenja tamo gdje se “razine kontaminacije osiromašenim uranom smatraju neprihvatljivima”.

Drugim riječima, nije baš sve tako „idilično“ i bezopasno, kako bi se na prvi pogled možda moglo činiti, barem gledano iz kuta navedenih izjava britanskog ministarstva da je riječ o „standardnoj komponenti“ koju svi koriste.

Ovdje je zanimljivo podsjetiti da je korištenje osiromašenog urana u granatama za probijanje oklopa prva počela još Hitlerova Njemačka. Tijekom 1970-ih Sjedinjene Države počele su razvijati takvo streljivo za borbu protiv novih sovjetskih tenkova. Trenutačno je osiromašeni uran uključen u streljivo za američke tenkove Abrams, a mogu ga koristiti i njemački Leopardi 2 i britanski Challengeri 2.

Kao god bilo, ovaj rusko-britanski „mini-rat“ osiromašenim uranom ipak će, barem za sada – dok se (i ako) ne počne primjenjivati na ukrajinskim bojišnicama, ostati u sjeni spomenutog rusko-kineskog summita na vrhu.

Naime, on je rezultirao jasnom potvrdom čvrstog ne samo partnerstva, već gotovo savezništva (iako obje strane taj termin izbjegavaju, stavljajući naglasak na to da njihovo partnerstvo nema konfrontacijski karakter i usmjerenost stvaranju bloka suprotstavljenog bilo kome drugom – odnosno da nije usmjereno pokretanju novog hladnog rata u svijetu, iako to, naravno, ne ovisi samo – ili bolje rečeno ne ovisi uopće o njima). Kao takvo, definitivno će izazvati glavobolju na Zapadu, o čemu svjedoče i današnji brojni naslovi i tekstovi zapadnih i svjetskih medija.

Tako, na primjer, američki The Wall Street Journal piše kako je ruski predsjednik Vladimir Putin pridobio potporu zemalja u razvoju i izazvao veliku pomutnju na Zapadu osuđujući vanjsku politiku koju predvode Sjedinjene Države.

O rezultatima samih rusko-kineskih razgovora i potpisanih sporazuma, kao i o onom zakulisnom, „izvan svjetala pozornice“ – bit će uskoro više riječi u posebnoj analizi. Kada se slegnu dojmovi i mnoge stvari o tome što će za svijet značiti kinesko-rusko savezništvo koje to službeno nije, a kojeg u Washingtonu već zovu novim „carstvom zla“ po uzoru na SSSR.

Britanija odlučila Ukrajini isporučiti streljivo s osiromašenim uranom

 

Komentari

komentar

You may also like