Z. Meter: SAD moraju „stati snažno“ pred „nevjerojatnom agresijom Kine“

Rukovanje umjesto razgovora

Zoran Meter

“Pokušavaju pokazati svoje mišiće i unaprijediti autoritarizam. Moramo biti čvrsti, a ova se administracija mora snažno suprotstaviti ovoj vrsti prisile.” – izjavio je u nedjelju predsjednik Odbora za obavještajna pitanja Zastupničkog doma američkog Kongresa Mike Turner

 

Američko-kineski odnosi ubrzano degradiraju i u političkoj i u obrambenoj sferi, dok se oni ekonomski još nekako održavaju s obzirom na veliku međuovisnost kroz trgovinsku razmjenu (iako i oni definitivno slabe i to je trend).

Američka administracija, koja u tome ima dvostranačku potporu, Kinu tretira kao najopasnijeg američkog suparnika u 21. stoljeću, i u tom smislu čini sve kako bi pokušala spriječiti daljnje jačanje kineskog globalnog utjecaja.

Prije svega Kini pokušava „podmetnuti noge“ u sferi visoke tehnologije nametanjem zabrana ili ograničenja suradnje visokotehnološkim tvrtkama združenog Zapada s kineskim partnerima, poglavito u sferi mikročipova.





Istodobno bi Washington želio održavati kontakte i držati otvorenim kanale veze između Pentagona i kineskog ministarstva obrane odnosno kineskog Glavnog stožera vojnih snaga s ciljem izbjegavanja neželjenih incidenata koji bi mogli dovesti do krizne situacije i izbijanja američko-kineskog rata s nesagledivim posljedicama u zoni Indopacifika. Prije svega oko Tajvana i u akvatorijima Južnog i Istočnog kineskog mora.

Tako se 4. lipnja dogodila i druga velika provokacija (kako je nazvana u Pentagonu) kineske vojske u rasponu od tjedan dana, kada je kineski ratni brod izveo ono što je američka vojska nazvala “nesigurnom pomorskom interakcijom”. Prešao je ispred prove američkog ratnog broda na udaljenosti od 100-tinjak metara primoravši razarač američke mornarice USS Chung-Hoon na poduzimanje manevra izbjegavanja sudara. Incident se dogodio u vrijeme kada su američki razarač i kanadska fregata HMCS Montreal obavljali plovidbu u međunarodnim vodama Tajvanskog tjesnaca.

Kissinger “zaboravio” na nuklearnu opasnost od Rusije

Upravo je na opasnost od izbijanja opasnog američko-kineskog rata prije desetak dana u intervjuu za The Economist upozorio vremešni, ali i najvažniji bivši američki diplomat i geopolitički strateg u povijesti te zemlje Henry Kissinger. Štoviše, kazao je kako u Washingtonu postoji otvoreni strah od izbijanja razornog američko-kineskog rata s obzirom na velike nuklearne potencijale dviju država. Zanimljivo je da Kissinger pri tom nije spomenuo bilo kakav strah Washingtona od izbijanja američko-ruskog rata iako se dvije nuklearne supersile sada gotovo neposredno vojno sudaraju na ukrajinskim bojišnicama, ali i s obzirom da je ruski strateški nuklearni potencijal jednak američkom i svakako puno veći od onog kineskog.





Washington, zapravo, jača vojne poteze na Dalekom istoku kako slanjem dodatnih vojnih snaga u tamošnje američke baze, tako i sklapanjem novih savezništava poput AUKUS-a i(li) Quad-a, s ciljem stvaranja dodatnog pritiska na Peking kako bi ovaj pristao, s jedne strane pristao na održavanje kontakata na visokoj vojnoj razini vezano uz sprječavanje incidenata, a s druge strane kako bi pristao na razgovore o uključivanju Kine u nuklearni sporazum. Za sada se strateški nuklearni sporazumi odnose samo na one između SAD-a i Rusije, dok im se Peking ne želi priključivati (u čemu ga podupire Moskva navodima da o tome on ima pravo samostalno odlučivati) s obzirom da znatno zaostaje u broju strateškog nuklearnog naoružanja za dvije glavne supersile (Kina navodno ima oko 400 takvih raketa).

Broj kineskih nuklearnih bojevih glava brine SAD

Međutim, Washington i njegovi stručni analitičari smatraju da Kina nije transparentna i da ne želi obznaniti precizan broj svojih nuklearnih bojevih glava, a isto tako i upozoravaju da bi zbog pojačanog razvoja njihove proizvodnje Kina do 2030. godine mogla imati 1000, a do 2035. čak 1500 nuklearnih bojevih glava. Taj bi broj skupa s ruskim iznosio čak 3000 nuklearnih glava što bi predstavljalo veliku ugrozu za američku sigurnost – smatraju u Washingtonu.

S druge strane Peking ne želi u ovakvim okolnostima kakve su sada – a odnose se na jačanje američke vojne prisutnosti u regiji, naoružavanje Tajvana pa čak i namjeru za obučavanjem njegovih vojnika – ulaziti u bilo kakve nuklearne pregovore s Washingtonom, jer smatraju da su oni po Kinu dugoročno ne samo nepovoljni, već i štetni. Naime, Washingtonu bi dali mogućnost za nastavak, kako kažu u Pekingu, provokativnih vojnih poteza u međunarodnim morskim i zračnim prostorima uz granicu s Kinom i tome obuzdavali Kinu i držali je na obavještajnom ali i vojnom nišanu.

“Kina je protivnik i tako ćemo je tretirati”

U ovom kontekstu objavljujem i razmišljanja zastupnika američkog Kongresa Mike Turnera, predsjednik Odbora za obavještajna pitanja Zastupničkog doma, koji je u nedjelju, 4. lipnja, kritizirao ono što je nazvao pojačanim vojnim neprijateljstvom Kine i inzistirao na tome da SAD “bude čvrst” nakon nedavnih bliskih kontakata u blizini američkih brodova i zrakoplova i navodnog špijunskog balona koji je oboren – o čemu jutros piše američki medij ABC News.

“Ono što vidimo je nevjerojatna agresija od strane Kine”, kazao je Turner ( R-Ohio) u razgovoru s novinarkom navedene televizije. “Ako pogledate balon koji je letio iznad Sjedinjenih Država, kineske policijske postaje (u SAD-u, op.ZM.), agresivnost prema našim zrakoplovima i brodovima i međunarodnim vodama, to ide ravno u srž onoga što je predsjednik Xi [Jinping] rekao kad je stajao pored [predsjednika Vladimira] Putina u Rusiji gdje je rekao da pokušavaju napraviti promjenu koja se nije dogodila 100 godina.”

“Pokušavaju pokazati svoje mišiće i unaprijediti autoritarizam. Moramo biti čvrsti”, rekao je Turner, “a ova se administracija mora snažno suprotstaviti ovoj vrsti prisile.”

Oštra Turnerova retorika dolazi u trenutku kada su odnosi između Washingtona i Pekinga postali poremećeni zbog pitanja uključujući Tajvan, trgovine i ruske invazije na Ukrajinu, iako je predsjednik Joe Biden rekao da traži “natjecanje, a ne sukob” – navodi ABC News.

Američki dužnosnici vjeruju da Kina koordinira sve veću kampanju uznemiravanja, uključujući dva incidenta posljednjih dana između američkih i kineskih zrakoplova i brodova.

Turner je kazao da bi predsjednik Biden trebao jasno dati do znanja da vlada gleda na Kinu kao na “protivnika”.

“Mislim da to znači prozvati ih. Mislim, ovo je neprihvatljivo”, rekao je Turner. “Mislim da se administracija mora pojačati i jasno staviti do znanja da se Kina identificirala kao protivnik i da ćemo je tako i tretirati.”

U petak u Singapuru, ministar obrane Lloyd Austin ponovno je potvrdio predanost indo-pacifičkoj regiji i pozvao na više komunikacije nakon što što je s njim odbio razgovor kineski ministar obrane Li Shangfu.

Već smo ranije na ovom portalu pisali kako je Peking od incidenta s američkim rušenjem kineskog balona prekinuo sve kontakte na vojnoj razini sa Sjedinjenim državama usprkos opetovanim molbama i samog Llloyda Austina da se ti pregovori obnove.

Rukovanje umjesto razgovora

Osim toga kineski ministar obrane Li Shangfu, koji je ovu dužnost preuzeo u ožujku, je od 2018. godine pod američkim sankcijama zbog svoje uloge u kineskoj kupnji ruskih protuzračnih raketnih sustava S-400 Triumf i višenamjenskih borbenih zrakoplova Su-35. Peking je, kao preduvjet za bilo kakve razgovore, još u ožujku od Washingtona zatražio ukidanje sankcija protiv njihovog ministra. To je, naravno, vrlo složena procedura, jer se krajnje rijetko događa da Washington povlači ranije uvedene personalne sankcije, pa nije čudo da je i osobno šef Pentagona Lloyd Austin u više navrata izjavljivao kako sankcije ne predstavljaju nikakvu prepreku za njihove razgovore. Peking, očito, tako ne misli i sve to vjerojatno smatra poniženjem.

Kako god bilo, na prošli vikend završenom  azijskom sigurnosnom samitu u Singapuru, Shangri-La dijalogu, kineski i američki ministri obrane samo su se rukovali na početku sastanka i ništa više od toga. Kasnije je Lloyd Austin u svom govoru kazao kako rukovanje nije dovoljno i ne može zamijeniti nužnost razgovora, i pritom ponovo upozorio zemlje regije na agresivno kinesko ponašanje.

Mentalitet hladnog rata

Peking, naravno, na sve ovo gleda svojim očima – dijametralno suprotno od Washingtona.

Tako je kineski ministar obrane Li Shangfu na istom summitu, govoreći o regionalnoj i globalnoj sigurnosti, izjavio da njegova zemlja traži dijalog, a ne sukobe (info: Reuters).. Optužio je “neke zemlje”, gotovo neprikriveno govoreći o Sjedinjenim Državama, da pojačavaju utrku u naoružanju i namjerno se upliću u unutarnja pitanja drugih zemalja.

“Mentalitet hladnoga rata sada se ponovno budi i uvelike ugrožava sigurnost. Međusobno poštovanje moralo bi prevladati nad nasilništvom i hegemonijom.” – kazao je Shangfu.

Očito je kako nema previše vedrine na horizontu američko-kineskih odnosa.

Ako je suditi po gore navedenim riječima Mike Turnera, predsjednika Odbora za obavještajna pitanja Zastupničkog doma američkog Kongresa, puno prije bi se moglo raditi o nadolazećim prijetećim tmurnim oblacima.

 

 

Komentari

komentar

You may also like