Z. Meter: Svađa Washingtona i Kijeva oko “ruske agresije”

Zoran Meter

Nakon prekjučerašnjeg telefonskog razgovora između američkog i ukrajinskog predsjednika Joe Bidena i Volodymyra Zelenskog, potonji je, u petak, začuđujuće izjavio kako sada ne vidi veću eskalaciju u zemlji nego što je bila prije i naglasio kako su izjave o mogućoj eskalaciji stanja s Rusijom izazvale paniku na ukrajinskim tržištima i financijskom sektoru, što negativno utječe na gospodarstvo i zbog čega investitori povlače novac iz zemlje.

Kijev je također nezadovoljan što Sjedinjene Države ne poduzimaju preventivne mjere za sprječavanje Rusije, poput novih sankcija, npr. protiv plinovoda Sjeverni tok 2, o čemu govori savjetnik ukrajinskog predsjednika Zelenskog.

Istodobno, ukrajinske vlasti stalno se žale da se zemlja koristi kao pijun u geopolitičkoj igri. Washington govori o mogućem ratu. Kijev tako ne prima ništa, samo gubi. Diplomati napuštaju Ukrajinu. Obuzdavanje Rusije, prema riječima Zelenskog, preskupo je.

Na ovu temu reagirao je jučer američki CNN, navodeći kako je Washington nezadovoljan činjenicom da Kijev otvoreno “umanjuje važnost (ruske, op.GN.) prijetnje” u svezi izvješća američkih obavještajnih službi o mogućoj eskalaciji sukoba oko Ukrajine.





Prema CNN-u, “napetost raste” između Sjedinjenih Država i Ukrajine zbog neslaganja oko toga kako tumačiti i otvoreno komentirati procjene američkih obavještajnih službi o navodnoj nadolazećoj ofenzivi Rusije na Ukrajinu. Neki dužnosnici u Washingtonu vjeruju da Kijev “bez velike zahvalnosti” pozdravlja potporu Sjedinjenih Država.

“Imamo pitanja: zašto počinjete svađu sa SAD-om? Zašto puštate i iskrivljujete informacije ako su vam SAD gotovo jedini pravi prijatelj? I zašto tražiti više oružja ako kažete da se prijetnja nije promijenila?” – citira CNN riječi predstavnika američkih vlasti.

Zanimljivo je i kako sada u SAD-u Bidenovi politički protivnici iz redova republikanaca zahtijevaju da se javno objavi stenogram telefonskog razgovora između Bidena i Zelenskog, na isti onaj način kako je to Biden tražio nakon telefonskog razgovora bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i Zelenskog zbog navodnog Trumpovog pritiska na ukrajinskog čelnika u svrhu probitaka za nadolazeće američke predsjedničke izbore. Tada je, naime, u SAD-u bila aktualna afera oko Bidenovog sina Huntera u svezi njegovog plinskog biznisa u Ukrajini u vrijeme dok je Joe Biden bio potpredsjednik SAD-a pri Obaminoj administraciji i osoba zadužena za odnose s Ukrajinom.





Republikanci sada smatraju kako je Joe Biden u telefonskom razgovoru sa Zelenskym od istoga tražio da jača retoriku o predstojećoj ruskoj vojnoj agresiji na njegovu zemlju.

Dodao bih slijedeće:

Sve ovo najbolje ukazuje koliko se Ukrajina i čitava ova priča s nadolazećom ruskom invazijom (a koja nikako da dođe) koristi i za unutarnje američke političke borbe, ne samo u kontekstu nadolazećih jesenskih izbora za Kongres, već i u pripremi za one predsjedničke 2024. godine. Naime, ako bi Biden izgledao slab u ovoj „borbi“ s Putinom – izgubio bi bilo kakve šanse za pobjedu, ako bi se uopće i mogao kandidirati u ime Demokratske stranke na idućim predsjedničkim izborima. Naravno, Bidenu nikako ne odgovara niti veliki rat u Ukrajini s Rusijom jer se u njega ne bi mogao neposredno vojno umiješati, a s druge bi strane trpio kritike kako rusku invaziju nije uspio spriječiti zbog svoje „mlakosti“.

Drugim riječima sadašnje stanje oko Ukrajine za Bidena je idealno (naravno, za Ukrajinu ono takvim nikako nije i Zelensky je u pravu kada govori o strašnim ekonomskim posljedicama za njegovu zemlju u ovom stanju ni rata ni mira koje traje predugo). Kada se i ako sva ova histerija i „prašina“ oko Ukrajine jednom „slegne“ Biden će moći slobodno reći „spasili smo Ukrajinu (i Europu) od ruske agresije“, “štoviše, učinili smo to bez ulaska u rizični vojni sukob s Rusijom”. To će, uz pomoć medija, on itekako znati prikazati kao veliki uspjeh svoje administracije.

Ako se ovakva pat-situacija u Ukrajini zadrži do jeseni (što je teško vjerovati), ona bi Bidenovoj administraciji ipak dala samo kratkoročne političke dividende, jer velika geopolitička igra s Rusijom po Sjedinjene Države tek predstoji i krajnje je nepredvidljivog ishoda.

Komentari

komentar

You may also like