Z. Meter: „Wong-Wang diplomacija“: australsko-kineska borba za turbulentni Pacifik

Zoran Meter

Regionalni političari i njihove egzotične zemlje itekako će željeti naplatiti svoju odanost – i to masno. Jer cijena uvijek raste s jačanjem potražnje. A potražnja nikad nije bila veća

Nedavno sklopljen sporazum (zvan još i sigurnosni pakt) između Kine i Solomonskih Otoka, smještenih oko 2000 kilometara sjeveroistočno od Australije, u Tihom oceanu, izazvao je duboku zabrinutost Canberre i Washingtona koji smatraju kako će Kina na tim otocima, između ostalog, u budućnosti moći uspostaviti i svoju vojnu bazu.

Prošlog smo tjedna pisali i o novom posjetu kineskog ministra vanjskih poslova Wanga Yi i pojedinim drugim otočnim državama tihooceanske regije, što smo označili kako jasni signal namjere Pekinga za nastavkom širenja kineskog utjecaja u istoj, ne mareći pritom previše za upozorenja koja mu u tom smislu odašilje Washington.

 
Karta: Tihooceanska ili Pacifička regija

Jasno je kako ovakav, prilično neočekivan razvoj stanja primorava i novu australsku vladu na drukčiji pristup toj regiji, za koju je Australija očito smatrala kako na nju ima Bogom dano pravo ili, preciznije – da male državice, smještene na razbacanim egzotičnim otočićima usred oceana malo koga zanimaju s geostrateškog i geopolitičkog aspekta.

Ali naravno, vremena su se promijenila i više ništa nije i neće biti isto, pa netko, tko je do sada možda bio i posve beznačajan i koga je malo tko uopće znao pronaći u atlasu svijeta – u novim globalnim geopolitičkim igrama velikih može postati neobično važan. Drugim riječima, Australija se probudila iz svoje sigurnosne uspavanosti, spoznavši „preko noći“ kako joj velika i moćna Kina zapravo „kuca na vrata“.

Naravno, bilo bismo profesionalno neozbiljni kada ne bismo priznali kako su Solomonski Otoci ipak puno udaljeniji od Australije negoli su to pojedini otoci ili područja na kojima Sjedinjene Države igraju sviju geopolitičku igru ili čak gomilaju svoje vojne efektive u odnosu na Kinu. Ali eto, Australija i SAD ipak smatraju kako je potrebno „puhati i na hladno“ dok stvari na Pacifiku ne izmaknu kontroli. Sigurno je, naime, kako bi na isti način već odavno „puhala“ i Kina u odnosu na „svoje dvorište“ da se za to osjećala dovoljno snažnom i utjecajnom. Sada se, očito, takvom osjeća, pa uzvraća SAD-u u regiji osjetljivoj po njegovog najvećeg saveznika s južne polutke – Australiju.

Zato se, osim zajedničkih političkih i diplomatskih pritisaka na Peking s Washingtonom, Canberra sada odlučila i na samostalni praktični potez u pacifičkoj regiji –  intenziviranje bilateralnih odnosa s tamošnjim otočnim državama slično „kineskom obrascu“.
Upravo danas američka agencija Associated Press (AP) navodi kako Australija i Kina u četvrtak nastavljaju svoje diplomatsko rivalstvo na Pacifiku, u vrijeme dok njihovi ministri vanjskih poslova odvojeno posjećuju tamošnje otočne države.

AP tako piše kako se na Samoi australska ministrica vanjskih poslova Penny Wong sastala s premijerkom Fiameom Naomi Mata’afom i najavila da će Australija toj zemlji donirati patrolni brod kako bi zamijenio sličan koji je uništen u prošlogodišnjem nasukavanju. Wong je kazala novinarima kako Australija poštuje pravo suverenih nacija da donose vlastite sigurnosne odluke, ali da te odluke “imaju potencijal utjecati na prirodu sigurnosnih aranžmana u regiji. Stoga je važno kolektivno razmatranje tih pitanja.”

Premijerka Fiame je kazala kako želi jasno dati do znanja da, iako je Samoa potpisala neke bilateralne sporazume s Kinom, nije favorizirala sklapanje velikog multilateralnog sporazuma s Pekingom – barem ne odmah. Rekla je da Samoa i druge nacije moraju prvo razgovarati o tim pitanjima, navodi AP.

S druge strane kineski šef diplomacije Wang Yi posjetio je Papuu Novu Gvineju kako bi se susreo s tamošnjim čelnicima na pretposljednjoj postaji regionalne turneje po desetak zemalja pacifičke regije. Nadao se da će ovaj tjedan s njima sklopiti ambiciozni multilateralni sporazum koji pokriva sve – od sigurnosti do ribarstva. Iako nije mogao postići konsenzus o tom sporazumu, zabilježio je manje pobjede potpisivanjem bilateralnih sporazuma s mnogim zemljama koje je posjetio.

Wong će sljedeći put posjetiti Tongu, dok Wang planira svoju turneju završiti posjetom Istočnom Timoru.

Zaključio bih slijedeće:

„Wong-Wang“ diplomacija igra jednu te istu igru s pacifičkim državama, dobro znajući što je sve „na stolu“ i za Australiju (i Zapad, prije svega SAD) i za Kinu. Međutim, ne treba misliti da su političke elite pacifičkih država nesvjesne rasta svog značaja na regionalnoj sceni, i toga, da postaju sve važniji kotačić u globalnom geopolitičkom mehanizmu koji se ogleda u sve većem međusobnom nadmetanju supersila i njihovih saveznika.

U tom će smislu regionalni političari i njihove egzotične zemlje itekako željeti naplatiti svoju odanost – i to masno. Jer cijena uvijek raste s jačanjem potražnje. A potražnja nikad nije bila veća.

Zato je teško vjerovati da će netko od njih, u ovakvim iznenadnim prilikama kakve se javljaju rijetko kad u povijesti, sada pasti na lijepe riječi ili puku ideološku frazeologiju. Ipak je novac bog u današnjem izopačenom i licemjernom svijetu – lišenom istinskih vrijednosti i morala. A tih se vrijednosti još i puno manje drže veliki i oni kojima su ih obično puna usta.

I zato će bogati opet morati „odrješivati svoje kese“. Onaj tko bude izdašniji tj. manje škrt – na kraju će i odnijeti pobjedu. Geopolitički interesi i prepucavanja velikih po male su zemlje u tom smislu drugorazredna pa i sporedna stvar. Njima je bitno zaraditi ako to već mogu, pri čemu je ono jedino na čemu će inzistirati – da im se pritom jamči sigurnost.

Svjedočimo novom fenomenu: nakon sve ubrzanijeg sužavanja globalnog ekonomskog tržišta i zatvaranja u svoje okvire – širom se otvaraju vrata globalnog „geopolitičkog i geostrateškog tržišta“. Lov na neopredijeljene upravo je započeo. Moglo bi se dogoditi da će ti – do sada “neopredjeljeni” – na kraju proći puno bolje od onih koji su se možda i prerano svrstali – stavljajući, olako, “sva jaja u istu košaru”.

Više o ovoj problematici možete pročitati u našoj nedavnoj top temi na poveznici ovdje ili ispod teksta.

Z. Meter: Kineski novi pohod na pacifičke državice izaziva duboku zabrinutost Zapada

Komentari

komentar

You may also like