Z. Meter: Zašto je smijenjen najpopularniji američki novinar Tucker Carlson, koji je htio i intervju s Putinom?

Zoran Meter

Kolika je važnost Tuckera Carlsona za američku javnost i Fox News dovoljno svjedoči podatak da su se u ponedjeljak, nakon objave vijesti o njegovu otkazu, dionice te televizije srušile nevjerojatnom brzinom, a nanesena šteta se procjenjuje na nevjerojatnih cca 900 milijuna dolara! TC je premlad za mirovinu, a tko ga god pridobije moći će samo profitirati

Najpopularniji američki televizijski novinar, ali i vjerojatno najpopularniji Amerikanac te profesije (i ne samo nje) i izvan SAD-a, čija je popularnost i u jednoj Velikoj Britaniji (prepunoj i svojih zvijezda) vrlo velika – Tucker Carlson – dobio je u ponedjeljak iznenadni otkaz na televiziji Fox News čija je bio ikona, kao što je bio i ikona Republikanske stranke i njezinih simpatizera.

Preciznije – radilo se o sporazumnom prekidu suradnje iako je svima jasno kako o tome nema i ne može biti riječi.

Naime, još je u petak, na kraju svoje redovite emisije pod nazivom „Tucker Carlson Tonight“ koja je u eter išla svakodnevno u večernjim satima (osim vikendom) Carlson kazao onu uobičajenu – „vidimo se u ponedjeljak“.

Što se dogodilo u kobni vikend?

Što se to u međuvremenu dramatično dogodilo tijekom vikenda još ne zna nitko. Postoje samo nagađanja koja se kreću u rasponu kako je otkaz posljedica sudske nagodbe njegove televizijske kuće s izvjesnom tvrtkom koju je Fox News javno sumnjičio za aktivnosti povezane s lažiranjem prošlih predsjedničkih izbora u SAD-u, do onih koji tvrde kako se radi o obračunu Bidenove administracije odnosno Demokratske stranke ne samo s po sebe krajnje neugodnim kritičarem, već i s čitavom televizijom Fox News – kao ključnog medijskog uporišta republikanaca uoči predsjedničke kampanje za izbore koji se održavaju 2024. godine.

U svezi ovog potonjeg, netko će sigurno odmah naći poveznicu i s baš jučer službeno objavljenom Bidenovom kandidaturom za drugi mandat u Bijeloj kući – što je do sada odbijao potvrditi.





U prodemokratskim, liberalnim medijima (a takvih je u SAD-u sigurno oko 90%) u svezi otkaza Carlsonu dominiraju teze kako se radi o osobi koja je „dijelila Ameriku“, govorila o „rasizmu protiv bijelaca i privilegiranom statusu afroamerikanaca“, o „protukršćanskim“ stavovima demokrata i liberala, o „katastrofalnoj migrantskoj politici Bidenove administracije“, i td., i td.

Kako god bilo, Tucker Curlson je definitivno ključna figura one druge, konzervativne Amerike koja nigdje nije nestala Trumpovim izbornim porazom. Štoviše, Carlson je stvarna ikona establishmenta Republikanske stranke, a oni su mu još prije prošlih izbora 2016. čak nudili da bude njihov predsjednički kandidat za što nije imao interesa.

Sigurno mu takvu ponudu nisu dali slučajno: njegova, gore spomenuta emisija pokrenuta 2016. (na TV Fox News Carlson je došao 2009. godine, a prije je radio za medije MSNBC i CNN – dakle, vrlo iskusni novinar) ima nevjerojatnu gledanost od više od 3 milijuna gledatelja i daleko je najpopularnija u SAD-u – što itekako utječe i na ukupnu gledanost same TV Fox News (za usporedbu, čuveni CNN, nekad simbol američkog televizijskog novinarstva, ima nevjerojatno nisku gledanost od svega oko 400 tisuća gledatelja).





Kolika je važnost Tuckera Carlsona za američku javnost i Fox News dovoljno svjedoči podatak da su se u ponedjeljak, nakon objave o njegovu otkazu, dionice te televizije srušile nevjerojatnom brzinom, a nanesena šteta već se prema pojedinim izvorima procjenjuje na nevjerojatnih cca 900 milijuna dolara!

Očito vrlo skup potez, kojeg su, bez ikakve dvojbe, sigurno bili svjesni i sami vlasnici televizije i prije njegovog povlačenja (vlasnik je sada sin osnivača Foxa – američkog i globalnog medijskog magnata Ruperta Murdocka).

Pa što se to onda dogodilo?

Sudska nagodba koja je Fox News koštala oko 700 milijuna dolara!

Godine 2021. sudsku tužbu za klevetu je protiv Fox Newsa pokrenula tvrtka Dominion Voting Systems – DVS (bavi se izbornom tehnologijom). Nakon što je bivši predsjednik Trump od Bidena izgubio izbore 2020., DVS je tvrdio da je Fox objavljivao razne pro-Trumpove teorije zavjere, uključujući lažne i potencijalno štetne informacije o tehnologiji glasovanja tvrtke, jer su “laži bile dobre za Foxov posao“ (info CNN), dok je Fox tvrdio kako je samo izvješćivao o tvrdnjama Trumpove administracije i suradnika samoga Trumpa.

Jedna od takvih kleveta (za koje Fox News očito nije imao dokaze jer u protivnom tužbe ne bi niti bilo) bila je i ona da su automatski glasački aparati brojali glasove u korist Bidena.

Sredinom travnja trebao je početi i sudski proces ali je on odgođen (sada se zna i zašto). Dakle, došlo je do nagodbe između tužitelja i tuženika, prema kojoj se tužba neće sudski procesuirati, a tuženik će, zauzvrat, tužitelju morati isplatiti iznos od velikih cca 700 milijuna dolara.

Međutim, kada se uzme u obzir da je Fox Newsu u slučaju dokaza krivnje prijetila kazna i od više milijardi dolara – ovaj se iznos i ne čini tako velik.

Je li u tajnom (za javnost nevidljivom) dijelu sporazuma dogovoreno da se Fox News mora riješiti i Tuckera Carlsona može se samo nagađati.

Žrtva političkog progona?

Međutim, ako je to tako – treba naglasiti kako je niz Foxovih novinara u eteru te televizije iznosilo gore navedene tvrdnje koje je tužitelj negirao kao neosnovane i neistinite, čak i više od samoga Tuckera Carlsona.

To pak daje „vjetar u leđa“ onima koji tvrde da je on zapravo žrtva političkog progona Bidenove administracije – što bi, kada bi se dokazalo (a sigurno neće) po SAD bio golemi udarac na njihov imidž „svjetske utvrde sloboda (govora i svega drugog)“.

Kada smo već kod toga, treba naglasiti kako je Tucker Carlson, osim gore navedenih ideoloških kontroverzi koje izlaze iz zadanog okvira (ili nametnutog narativa svima i svugdje) tzv. političke korektnosti (koja, neovisno o nizu pozitivnih elemenata koje sadrži, na žalost, prečesto ubija novinarsku kreativnost i njihov istraživački rad po neugodnim temama, i nerijetko se zlouporabljuje u političke svrhe za obračune s neistomišljenicima i kritičarima čak i ako ovi samo izražavaju svoj drukčiji stav bez namjere vrijeđanja bilo koga) – bio i oštar kritičar Bidenovih vanjskopolitičkih poteza, prije svega onih prema Ukrajini.

Često je govorio kako Biden „uvlači Ameriku u Treći svjetski rat“, „u nuklearni rat s Rusijom“, optuživao je i Bidena i njegov tim „za miniranje ruskih plinovoda Sjeverni tok“ nakon objave podataka neovisnog novinara Sejmoura Hersha, oštro je kritizirao ukrajinski državni vrh, a definitivno nije važio za „rusofoba“. Štoviše, može se slobodno reći da je Carlson prema Rusiji bio neutralan, što je – to će se svatko složiti, danas u američkom establishmentu (i ne samo tamo) pravo svetogrđe.

Želio je obaviti intervju s Putinom

U istom je kontekstu (barem kod nas) malo poznato da je Tucker Carlson ne tako davno želio obaviti intervju i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom – ne da mu „titra“, već da to bude klasični „tvrdi“ razgovor za kakve je Carlson itekako sposoban, bez ikakvih podilaženja bilo kome. Uostalom, intervjue s neugodnim (ne samo) američkim protivnicima diljem svijeta – od Vijetnama do Kube – u neka, ne tako davna vremena obavljale su novinarske ikone najvećih medijskih kuća. Štoviše, to je bio znak prestiža i najvišeg stupnja profesionalnosti, a ne izdaje nacionalnih interesa ili nečeg sličnog!

Pri tom se za pomoć obratio izvjesnim osobama iz američkog javnog života koje i dalje održavaju određene veze s Moskvom i koje bi to možda bile u stanju osigurati. Ono što se kasnije dogodilo Carlsona je šokiralo i o tom je javno progovorio. Dakle, dobio je telefonski poziv za dolazak u Washington, gdje su mu određene osobe „iz struktura“ jasno dale do znanja da je „na skliskom terenu“ u svezi želje za intervjuiranjem Putina – odnosno, prevedeno, da ne smije raditi protiv američkih interesa i da se te namjere okani.

Carlson je nakon toga, kako je i kazao pred kamerama, bio ustrašen jer je bio svjestan da mu državne službe prisluškuju telefon s obzirom da nitko za njegovu namjeru obavljanja ovog intervjua nije mogao znati i da je razmišljao da li da o svemu šuti ili da se obrati javnosti. Učinio je, očito, ovo drugo, i o svom neugodnom pozivu i razgovoru u Washingtonu izvijestio američku javnost.

Takve stvari, složit ćete se – teško se praštaju, iako, naglašavam, nema dokaza da je to ili bilo što drugo u ovdje navedenom tekstu dokaz ili razlog zašto je Carlson dobio otkaz na vrhuncu svoje slave!

Premlad za mirovinu

Ali ono na što mnogi upozoravaju i što je sigurno, Tucker Carlson će teško otići u mirovinu iako je nedvojbeno dovoljno bogat da ostatak života provede u miru i sigurnosti sa svojom obitelji.

Naime, osim što je još u profesionalnom smislu mlad (53), itekako je „poželjna udavača“ i za različite medijske platforme i za politiku – prije svega Republikansku stranku.

Ako se odluči za vlastiti medijski aranžman kroz neku od dostupnih platformi gledanost će mu u startu biti ogromna i čak bi vjerojatno više zarađivao nego kroz plaću u dosadašnjoj matičnoj TV kući (pa je pitanje što je dobila suprotna medijska i(li) politička opcija ukoliko je uopće stajala iza njegove smjene).

Također, ako se odluči za bavljenje politikom, itekako ima mogućnosti za uspjeh – tim više nakon ovako dobivenog otkaza – na samom vrhuncu popularnosti.

Nije ga teško zamisliti, ako već ne želi samostalno na izbore, niti kao budućeg kandidata za potpredsjednika SAD-a u kampanji Donalda Trumpa ili Rona Desantisa – guvernera Floride i najbližeg Trumpovog pratitelja iz redova RS (iako za Trumpom sada zaostaje za vjerojatno nedostižnih 30 posto glasova republikanskih simpatizera).

Ako ne bi želio ni to, Carlsona bi možda bilo najlakše zamisliti u ulozi glasnogovornika Bijele kuće u slučaju pobjede bilo kojeg republikanskog kandidata iduće godine. Taj bi posao sigurno bio najbliži njegovoj dojučerašnjoj profesiji i njegovim sposobnostima koje karakterizira „britki i brzi jezik“. A to je ono, što svaki državnik želi u svom najbližem timu kada je riječ o odnosima s javnošću.

Ali Tucker Carlson o svemu ovom što se u ponedjeljak dogodilo još uvijek znakovito šuti i ne pojavljuje se u javnosti. Možda je i to dio spomenutog sporazumnog raskida suradnje s Fox Newsom?

Kako god bilo Amerikanci ga neće lako zaboraviti, a poglavito onaj njihov konzervativni dio čiji je bio idol.

Komentari

komentar

You may also like