Završio sastanak Vijeća NATO-Rusija: međusobno „njušenje“, blefiranja i pesimizam

Ako se čitava stvar na kraju „zablokira“ (čitaj: pregovori propadnu), najvjerojatnije će biti u pravu spomenuta američka diplomatkinja Wendy Sherman kada danas kaže kako je Rusija ona koja će na kraju morati odlučiti je li za deeskalaciju i suradnju ili za konflikt.

Ali, iskreno rečeno, osim prijetnji snažnim sankcijama protiv Moskve i proklamiranjem jedinstva od strane Zapada oko ustrajavanja na njegovim temeljnim načelima, poput onih o slobodi, demokraciji i pravu država da same odluče o svom članstvu u NATO savezu i td. –  nema nikakvih drugih ograničavajućih mjera u slučaju da se Rusija odluči na agresivne poteze u Ukrajini (oko čega se sada najviše i priča iako Moskva postojano odbacuje da tako nešto planira ili da je ikada planirala, što je, naravno, teško provjerljivo ali nije baš niti uvjerljivo s obzirom na međusobne neprijateljske odnose dviju susjednih zemalja i šire interese Moskve).

Drugim riječima, Moskva je „dobila jamstvo“ da NATO zbog Ukrajine s Rusijom neće stupiti u rat, ali i jasnu poruku da bi takva odluka po nju mogla biti vrlo skupa tj. da joj najvjerojatnije slijedi potpuna izolacija od strane Zapada (iako se niti po pitanju određivanja oblika eventualnih sankcija protiv Rusije svi u EU ne slažu). A kako izolacija Rusije u praksi već godinama u dobroj mjeri i traje – Moskva je ta koja će morati odlučiti što joj je u većem interesu: daljnja destabilizacija Ukrajine s mogućom okupacijom dijela njezinog  teritorija ili zadržavanje kakvih-takvih (u svakom slučaju krajnje poremećenih) odnosa sa Zapadom koji se, zapravo, još samo ogledaju u sklopu energetske suradnje, ali  i ona sve više „puca po šavovima“.

U svakom slučaju brzo ćemo znati u kojem će se smjeru nastaviti započeti dijalog (u smjeru napretka ili propasti), odnosno razvoj ukupnih odnosa Zapad-Rusija koji će u mnogomu odrediti i sliku budućega svijeta. Jer ne zaboravimo, Kina itekako na sve ovo pozorno motri iz prikrajka. Ali i ne samo ona, tu su i Iran i