Trump nazvao Putina, a Obamina savjetnica Rice optužuje Rusiju za nerede u SAD-u!

Američki predsjednik Donald Trump proteklih tjedana ima velikih političkih, gospodarskih i sigurnosnih problema kod sebe doma, i to u vrijeme kada se približava vrhunac američke predizborne kampanje (sve ove nemile scene nasilja iz američkih gradova itekako su dio te kampanje i njome znatnim dijelom motivirane). Međutim, neovisno o tome (ili baš zato) Trump i dalje mora voditi računa i o vanjskoj politici gdje SAD-u također „ne cvjetaju ruže“. Kina, Rusija, Bliski istok, složeni odnosi s europskim saveznicima i td. ne dozvoljavaju mu bilo kakav predah. Štoviše, primoran je na donošenje novih – u odnosu na svoje domaće političke protivnike i oponente – i kontroverzinih poteza i riješenja. O jednom takvom pisali smo prekjučer, kada je Trump izjavio kako odgađa summit članica G7 za jesen i da na njega namjerava pozvati i Rusiju, Južnu Koreju, Indiju i Australiju jer smatra kako je G7 zastario i da ne odražava pravo stanje stvari u današnjem svijetu (vidi poveznicu ispod teksta).

A sinoć je američki čelnik otišao i korak dalje. Neovisno o tome, što ga demokrati i njima odani mainstream mediji konstantno, otkada je zasjeo na čelo SAD-a napadaju kao „ruskog agenta“, izdajicu američkih nacionalnih interesa i td., a Rusiju kao zemlju koja se miješa u američke unutarnje poslove i izbore, vrši hakerske napade i sl., Trump je, očito, zaigrao na onu narodnu: „klin se klinom izbija“!  Pa je tako, osim spomenute najave vezano uz „elitni“ klub G7, jučer odlučio i osobno telefonski nazvati ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Tijekom razgovora, dvojica lidera – doma oslabljeni Trump i Putin, koji je (usprkos vječito pogrešnim prognozama kreatora američke politike prema Rusiji i koji su se i ovoga puta pogrešno nadali) izišao politički „neokrznut“ iz ruske koronakrize i već jučer poslijepodne najavio održavanje sveruskog referenduma o promjeni Ustava te zemlje, koji će (ako sve prođe prema očekivanjima) definitivno ojačati njegov položaj i ostaviti mu mogućnost daljnjeg ostanka na čelu zemlje – razgovarali su o spomenutom summitu G7 i Trumpovoj ideji vezanoj uz njega. Na službenom sajtu Kremlja navedeno je kako su predsjednici razgovarali i o svjetskom naftnom tržištu u kontekstu realizacije sporazuma OPEC+, oko čega su se složili kako on vodi do postupnog povećanja potražnje za naftom i stabilizacije cijena.

Dvojica vođa razgovarali su i o pandemiji koronavirusa Covid-19 i mjerama koje se poduzimaju s ciljem njezinog suzbijanja, a Putin je, pritom, Trumpu zahvalio za isporuku respiratornih aparata, ali mu i čestitao na nedavnom uspješnom lansiranju američke rakete Falcon 9 s kapsulom Crew Dragon u vlasništvu privatne tvrtke SpaceX, u kojoj su dva američka astronauta stigla na Međunarodnu svemirsku postaju.

A koliko uporno djeluju Trumpovi politički protivnici iz redova Demokratske stranke koji ga optužuju za suradnju s Rusijom, i koliko oni temu Rusije kao američkog neprijatelja postojano podižu na pijedestal svog političkog djelovanja prema Trumpu, svjedoči i nevjerojatna vijest, o tome, da je bivša pomoćnica Baracka Obame za nacionalnu sigurnost Susan Rice jučer govorila o mogućoj upletenosti Rusije u nerede koji ovih dana traju diljem SAD-a nakon ubojstva afroamerikanca Georgea Floyda od strane policije. Ta je izjava sinoć izazvala reakciju ruskog Ministarstva vanjskih poslova, ali ovoga puta s puno većom dozom iskrenog smijeha (u odnosu na uobičajeni sarkazam na izjave ovakvoga tipa), nego stvarne i argumentirane želje za negiranjem ovako nečega, što je u stvari samo „pi…. u vjetar“. Jer u Moskvi  već odavno znaju, i oko toga nemaju iluzija, da je američka proturuska histerija i paranoja samo dio, i to onaj bitni, ukupne agende Demokratske stranke u borbi protiv Trumpa, što nju, naravno, ne čini sretnom jer je svjesna kako dugoročno onemogućava normalizaciju američko-ruskih odnosa koja bi bila u interesu ne samo tih dviju zemalja, već i cijeloga svijeta. A upravo to stanje, koje zapravo forsira američka „duboka država“, u očima ruskog državnog vrha i stvara dojam o Trumpovoj nemoći da „prelomi situaciju“, ili (što je po Rusiju svejedno jer joj nije dobro niti jedno niti drugo), da Trump u smislu američke strateške politike prema Rusiji i ne želi ništa mijenjati.

Zato očekujem i da će Putinov odgovor na Trumpovu inicijativu o proširenju summita G7 (koji će se održati u SAD-u ne prije rujna) s čelnicima gore spomenutih država, a što nije ništa drugo nego njegov pokušaj stvaranja neke “globalne protukineske koalicije”, biti kurtoazno zahvalan i službeno pozdravljen kao želja američkog čelnika za iznalaskom riješenja za veliku krizu u kojoj se nalazi današnji svijet. Međutim, mislim kako će Moskva i dalje primarno ustrajavati na formatu G20 (koji onda uključuje i Kinu), kao platformu koja već provjereno djeluje dobro i u kojoj se Moskva prilično dobro snalazi.  Svrstavati se Rusiji protiv Kine zbog američkih interesa nema baš nikakvoga smisla, tim prije što se u SAD-u i politike i sporazumi mogu preko noći promijeniti, poput, primjerice, onog o iranskom nuklearnom programu. Trump će, zato, ako bilo što više želi postići na vanjskopolitičkom planu, morati skršiti otpor i “podmetanja nogu” od strane američke „duboke države“. Nisam siguran kako za to ima snage, ali ništa se ne smije niti isključiti s obzirom da su vremena nikada složenija a ulozi nikada veći, pričemu je prostora za manevriranje i povlačenje sve manje.
 

Trump protiv Kine teško bez Rusije. Zato je poziva na summit G7

 

 

Komentari

komentar
You may also like