Trump o Bidenu, koji se ne može nositi sa svjetskim „teškašima“

Biden je posve drukčiji kov političara od Trumpa: puno „mekši“ i „razmaženiji“, uljuljkan u samodostatan osjećaj svemoći washingtonskog establišmenta, zbog čega ima itekako sužen vidokrug i pogled na stvarni svijet – koji postoji i izvan SAD-a

Američki predsjednik Donald Trump ima sebi svojstven pogled na „lik i djelo“ ruskog predsjednika Vladimira Putina i u tom kontekstu on s njim želi graditi odnose koji izlaze iz okvira stereotipa koji o Putinu, i Rusiji općenito, vrijede i dominiraju američkim establišmentom i cjelokupnim medijskim (mainstream) prostorom. Trump, za razliku od velike većine američkih političara, shvaća nužnost zbližavanja SAD-a s Rusijom ukoliko se hoće izvojevati geopolitička pobjeda nad Kinom, a koju, kako ne bi bilo zabune, jednako žele i njegovi oponenti iz Demokratske stranke. Drugim riječima, protukineska politika Trumpove administracije samo je početak operacionalizacije šire američke strategije po tom pitanju. Zato i nije čudo kako Trump ponovo ukazuje na nužnost da na predstojeći summit članica G7, koji se do kraja ove godine mora održati u SAD-u, bude pozvan i ruski čelnik Putin (što, naravno, uopće ne jamči kako će se Putin okrenuti protiv Kine, što on, uostalom, sasvim jasno i daje do znanja). Osim toga Trump smatra kako se jedino on (Trump) može ravnopravno nositi s „tvrdim“ ruskim liderom i da je to već dokazao svojim vanjskopolitičkim potezima diljem svijeta – od Sirije i Europe, do Afrike i Južne Amerike.

U tom kontekstu možemo promatrati i najnovije riječi aktualnog američkog predsjednika, kada je u svom govoru u saveznoj državi Wisconsin ruskog čelnika Vladimira Putina nazvao „šahistom svjetske klase“, zajedno s čelnicima Kine, Sjeverne Koreje i TurskeXi Jinpingom, Kim Jong-unom i Recepom Tayyipom Erdoganom. Pritom je Trump naglasio kako se njegov suparnik na predstojećim američkim izborima Joe Biden s njima ne može nositi.  Ako Biden pobjedi on neće moći surađivati sa svjetskim vođama tako dobro kao njegov prethodnik, jasno daje do znanja predsjednik Trump.

Naravno, Trump, osim izborne retorike, itekako prisutne u njegovim navedenim riječima, u svemu ovome sagledava i znatno širu dimenziju. Njemu je posve jasno kako se, ukoliko se istinski želi pronaći rješenje za stabilnost budućega svijeta, to ne može postići bez dijaloga s ključnim globalnim igračima. Problem je (za sada) jedino u tome što to ne želi priznati a kamoli prihvatiti američki establišment, uvjeren u apsolutnu američku nadmoć punoga spektra.

Što se Joe Bidena kao političara tiče, teško se ne složiti s navedenim Trumpovim riječima. Pritom uopće nije bitno što je on 4 godine stariji od Trumpa i što bi, u slučaju pobjede postao najstariji predsjednik SAD-a u povijesti, već se jednostavno radi o tome da je Biden posve drukčiji kov političara od Trumpa: puno „mekši“ i „razmaženiji“, uljuljkan u samodostatan osjećaj svemoći washingtonskog establišmenta, zbog čega ima itekako sužen vidokrug i pogled na stvarni svijet – koji, naravno, postoji i izvan SAD-a.

 





 

 

Komentari

komentar





You may also like