Trump se odriče uhićenog Bannona, ali i smatra kako ta afera ima cilj naškoditi njemu osobno

U četvrtak, 20. kolovoza, uhićen je bivši glavni strateg Bijele kuće Stephen Bannon, pod optužbom za protupravno prisvajanje 25 milijuna dolara, namjenjenih za izgradnju graničnog zida SAD-a s Meksikom u sklopu kampanje “We Build the Wall” („Mi gradimo zid“). Bannon se pred sudom izjasnio kako nije kriv za optužbe koje se pred njega stavljaju.

U optužbi se, osim Bannona, spominju i Timothi Shea (u svibnju imenovan za v.d. šefa Ureda za borbu s drogom!), veteran iz američke iračke vojne kampanje Brian Kolfage, kao i Andrew Badolato, aktivan na konzervativnoj medijskoj platformi Breitbart News u vlasništvu Stevea Bannona.

Čitava kampanja prikupljanja novca bila je usmjerena na pomoć Donaldu Trumpu u ispunjenju njegovog bitnog predizbornog obećanja o izgradnji pograničnog zida s Meksikom. Prema tvrdnjama američkog tužiteljstva, „osumnjičeni su obmanuli stotine tisuća ljudi… i milijune dolara prikupili pod lažnom agendom kako će svi novci biti utrošeni za izgradnju (zida)“, a stotine tisuća tako dobivenih dolara nakon toga su koristili nespojivo s „javnim objavama organizacije“ „za svoj raskošni život“, izjavila je v.d. tužitelja SAD-a Audrey Strauss.

Spomenuti optuženik, 37-ogodišnji veteran Brian Kolfage, koji je preživio trostruku amputaciju, krajem 2018. g. pokrenuo je kampanju na GoFundMe s ciljem izgradnje pograničnog zida s Meksikom. Ona je bila pokrenuta nakon pat-pozicije, nastale, kada je Donald Trump od Kongresa zatražio dodjelu 5,7 milijardi dolara državnog novca za izgradnju zida, što je Kongres odbio. Nakon toga Trump je proglasio izvanredno stanje, što je omogućilo dodjelu nužnih državnih financijskih sredstava, kao i slanje vojnika na granicu s Meksikom. Krajem 2018. g. sporovi između američke izvršne i zakonodavne vlasti, vezano uz gradnju meksičkog zida, postali su razlog i za djelomičnu blokadu rada američkih državnih institucija (tzv. shutdown) koji je trajao povijesno rekordno vrijeme – od čak 35 dana.

Američki predsjednik Donald Trump jučer se oglasio povodom uhićenja svog bivšeg suradnika Stevea Bannona, kazavši kako mu je Bannona žao, ali se i distancirao od njegove privatne inicijative vezane za izgradnju zida, o kojoj je „čitao“ i „nije mu se svidjela“ te izjavio kako s Bannonom „već dugo nije u kontaktu“. Trump također smatra i kako je čitava ova pravosudna priča samo dio ukupne pravosudne i političke kampanje usmjerene protiv njega i njegove administracije, i to pred predsjedničke izbore koji se održavaju početkom studenog ove godine.
Podsjećam kako je Steve Bannon bio i bivši potpredsjednik kontroverznog Cambridge Analytica, sada nepostojeće tvrtke za analizu podataka, koja je izazvala golemi skandal protupravnim prikupljanjem informacija o milijunima korisnika Facebooka za prognoziranja i utjecaj na političke procese. Steve Bannon i grupa političkih savjetnika i bivših službenika američke administracije, početkom 2019.g. obnovili su rad Vijeća za suvremene ugroze. Radi se o američkoj organizaciji iz doba hladnog rata, čija je zadaća bila „pomoći SAD-u u suprostavljanju izazovima terorizma, kao i ideologijama koje ga stimuliraju“. I dok je u doba hladnog rata glavni protivnik toga vijeća bio SSSR, danas je to Kina koja je prozvana „agresivnim totalitarnim protivnikom“. Ta organizacija namjerava pomagati „prosvjetljenju javnosti i propagandi protiv čitavog spektra običnih i netradicionalnih opasnosti“, koje stvara vladajuća Komunistička partija Kine.

Više o Steve Bannonu i njegovim aktivnostima doznajte u našoj analizi ispod teksta.

Zoran Meter: STEVE BANNON OBNAVLJA RAD HLADNORATOVSKOG VIJEĆA. GLAVNI CILJ – KINA!

 

Komentari

komentar

loading...

You may also like