U čitavoj priči oko trovanja Navalnog ipak nešto ne štima

Ali u sve se ovo ipak nekako čudno uklapa činjenica da je upravo Rusija dozvolila odlazak Navalnog na daljnje liječenje i pretrage u Njemačku. Teško bi, naime, tako nešto bilo moguće a da ga je prije toga ruski državni vrh otrovao.

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je danas kako će njegova zemlja zahtjevati provedbu istrage u svezi stanja ruskog aktivista Alekseia Navalnog. U svom je tvitu Johnson napisao kako je „trovanje Alekseia Navalnog šokiralo čitav svijet“ i kako Ujedinjeno Kraljevstvo „izražava solidarnost s njim i njegovom obitelji“ i da će „zahtjevati transparentnu istragu onoga što se dogodilo“, a da „oni koji su to učinili moraju biti pozvani na odgovornost“.

 
Njemački liječnici su u tijelu Navalnog, koji je prije 5 dana zrakoplovom iz Rusije prebačen u poznatu berlinsku kliniku Charite, pronašli otrovne supstance, dok ruski liječnici, koji su ga prvotno pregledali tvrde kako je uzrok njegovog kritičnog stanja bio prirodnog porijekla tj. zdravstvenih problema, vezanih uz narušavanje izmjene tvari u organizmu.

Na sinoć održanom susretu američkog zamjenika državnog tajnika i njegovih ruskih sugovornika, ruska je strana obratila pozornost na sumnjivu brzinu s kojom su SAD i EU prihvatili verziju o trovanju Navalnog, objavilo je danas rusko MVP, navodeći kako Rusija zahtjeva detaljnu i objektivnu istragu, a nedopustivim smatra glasne optužbe o trovanju Navalnog koje stižu na njezinu adresu (preciznije, adresu ruskog državnog vrha).

Kao što smo na našem portalu i predvidjeli odmah na dan odlaska Navalnog na daljnje liječenje u Berlin (vidi poveznicu ispod teksta), čitava se ova priča pretvara u političku sagu i u njoj će politika, a ne nikakvi liječnici ili laboranti imati glavnu ulogu. Pritom je, naravno, i scenarij vrlo predvidljiv: s jedne strane će stajati tzv. slobodarski i demokratski svijet, a s druge Rusija – čiji državni vrh nema drugog posla osim trovati svoje neistomišljenike – bivše agente i političare, čak i onda kada je njihov politički rejting posve mizeran.

Ali u sve se ovo ipak nekako čudno uklapa činjenica da je upravo Rusija dozvolila odlazak Navalnog na daljnje liječenje i pretrage u Njemačku. Teško bi, naime, tako nešto bilo moguće a da ga je prije toga ruski državni vrh otrovao. Ovo je ipak posve druga priča od one s bivšim ruskim agentom Skripaljem koji je živio u Velikoj Britaniji, gdje su ga onda navodno Rusi otrovali, i gdje je čitava priča naglo završena na način da su Skripalji – otac i kćer – živi i zdravi, i s dobivenim novim identitetima a time i zabranama javnog istupanja po toj temi prebačeni, moguće, na Novi Zeland. I tada je bilo puno onih koji su u verziju događaja s trovanjem sumnjali (a to je često tako kada u pozadini stoje Britanci i Rusi) pa je za pretpostaviti kako će ih u ovakvim okolnostima oko Navalnog biti još i više. Međutim, teško je vjerovati kako će to previše omesti političare tipa Borisa Johnsona, koji su, nedvojbeno, svoj sud oko ovog događaja već unaprijed i donijeli.

Zrakoplov s ruskim oporbenim političarem Navalnym stigao u Berlin
 

Komentari

komentar

You may also like