U Erevanu počeo veliki prosvjedni marš za smjenu Pashinyana (Video)

U Erevanu je počeo veliki oporbeni marš čiji sudionici zahtijevaju ostavku armenskog premijera Nikola Pashinyana, javljaju RIA Novosti.

Akcija je počela na središnjem kolodvoru u glavnom armenskom gradu. Prosvjednici su blokirali dio kolnika avenije Tigran Mets. Policija za sada nije intervenirala.

Masovni skupovi oporbe sa zahtjevima za Pashinyanovom ostavkom i raspisivanjem prijevremenih parlamentarnih izbora traju već danima, pa i tjednima. Posljedica su njegovog potpisivanja sporazuma o završetku rata u Nagorno Karabahu, iako, realno, svi jako dobro znaju kako mu ništa drugo nije niti preostalo da bi izbjegao potpuni vojni poraz armenskih snaga u spomenutoj regiji. Štoviše, Pashinyan ju je svojim potpisom i sačuvao od zauzimanja (oslobođenja, ako gledamo s azerbajdžanske strane s obzirom kako se radi o azerbajdžanskom državnom teritoriju većinski naseljenom Armencima) od strane azerbajdžanskih snaga (osvojile su, uglavnom, samo manji južni dio te regije.

Isto se tako zna, da, tko god da dođe na vlast u Erevanu nakon Pashinyana, u smislu navedenog sporazuma sigurno neće ništa mijenjati a najmanje ga jednostrano raskinuti jer bi to značilo novi rat koji Armenija jednostavno ne može dobiti iz više razloga – geopolitičkih (ostala bi izolirana od Rusije, a ako bi joj tko sa Zapada uopće i želio pomoći, fizički bi to bilo vrlo teško s obzirom na geografsku udaljenost), međunarodno-pravnih (to je pravo na strani Bakua) i vojnih (armenska je vojska u znatno lošijem stanju od azerbajdžanske u svim ključnim parametrima a otvoreno bi joj pomagala i Turska kao što je to i prethodno činila).  Zapravo, Pashinyana se može optuživati isključivo za ovo posljednje – loše stanje u vojsci, iako i to samo uvjetno s obzirom kako je on na čelu vlade tek od 2017.g. a za cca 2 i pol godine koliko je premijer stanje se u tako velikom sustavu, kakva je vojska, ne može značajnije promijeniti.

U svakom slučaju nezadovoljstvo građana premijerom Pashinyanom sve je veće i teško će opstati u takvim okolnostima. Sve će ovisiti o tome hoće li uspjeti održati potporu policije i sigurnosnog aparata. Ali, kao što smo i predviđali u jednoj od naših analiza na ovu temu, kako je i došao na vlast (narodnom revolucijom, uz velike simpatije Zapada), Pashinyan bi tako mogao i otići – novom revolucijom nezadovoljnih Armenaca. A za njim će, čini se, malo tko žaliti i izvan te zemlje – naravno, svatko iz svojih razloga i neispunjenih očekivanja.

Komentari

komentar





You may also like