Ugledni medij o licemjerju V. Britanije i EU vezano uz ruska i kineska cjepiva

Prigovori na rusku i kinesku “diplomaciju cjepiva” čista su licemjerja Velike Britanije i EU-a, piše, pomalo iznenađujuće kritički s obzirom na poznate geopolitičke okolnosti,  Dominic Lawson u uglednom britanskom mediju The Times. Navodi kako je „diplomacija cjepiva bolja od nacionalizma cjepiva u Europi.” 

U zapadnim političkim i medijskim krugovima često se čuju primjedbe kako Rusija i Kina koriste svoja cjepiva protiv koronavirusa Covid-19 u svrhu promicanja svog utjecaja u svijetu – prije svega onog geopolitičkog. Međutim, kako navodi jučer objavljeni članak u britanskom The Times-u, sve to isto posve otvoreno čine i EU i Velika Britanija.

Dominic Lawson kaže: „Nije iznenađujuće što su se Berlin i Pariz prestrašili. Ista ta Rusija je u potpunosti iskoristila neuspjeh programa EU-a za kupnju cjepiva. Srbija – koja još nije članica EU, ali je kandidatkinja – ispred svih je 27 zemalja članica, ponajviše zahvaljujući opskrbi ruskim cjepivom Sputnik V, iako je njezinom ministru zdravstva u kameru ubrizgan kineski lijek Sinopharm. Srbijanska premijerka Ana Brnabić izjavila je: „Ne brinemo o porijeklu cjepiva sve dok su sigurna i dobit ćemo ih što je prije moguće. Za nas cijepljenje nije geopolitičko pitanje.” … čelnik Mađarske, demagog Viktor Orban, na neobičan je način vrijeđao bruxelleski aparat nabavljajući milijune doza Sputnika: “Ne možemo čekati doze osrednjih birokrata dok Mađari umiru.”

Autor članka u Timesu dalje navodi kako „ništa ne pokazuje ovu aroganciju bolje od neprestanog hvalisanja dužnosnika i političara iz Odjela za međunarodni razvoj Velike Britanije da smo, zahvaljujući obećanju da ćemo za njihove programe izdvojiti 0,7% BDP-a, postali “humanitarna velesila”: između ostalog, oni očito nisu svjesni kako će riječ “Supersila” biti shvaćena u našim bivšim kolonijama“.

Istodobno, nastavlja autor dalje, marljivo ističu kako su njihovi proračuni “u britanskom nacionalnom interesu” jer pomoć (drugima) jača naš utjecaj i meku silu. Predivno. Ali kako se to razlikuje od motiva Pekinga i Moskve i njihovih programa izvoza cjepiva“, pita se Dominic Lawson i dodaje:
„Žaliti se kako Moskva ili Peking ne znaju svoje mjesto (u svijetu) definitivno je besmisleno. Kao i savjet von der Leyen (predsjednice EK, op. Z.M.) da (Rusi) prvo cijepe svoje vlastite građane. Uostalom, EU i Velika Britanija već isporučuju svoje lijekove u Afriku u okviru programa Covax, iako sama cijepljenja (i kod njih doma) još nisu gotova.“

Teško se ne suglasiti sa stavovima Times-ovog novinara po ovom pitanju. Štoviše, bez problema ih se može usporediti i s onim Kristovom iz Evanđelja: „Lako je vidjeti trunku u tuđim očima a ne vidjeti balvan u svojim“. Drugim riječima, kako sugerira i sam autor spomenutog teksta, od licemjerja je ipak važnije zdravlje ljudi pa makar se pri tom željelo “ušićariti” i na geopolitičkom planu. Uostalom to se uvijek i činilo i čini pa čuđenju i optužbama i u ovom slučaju ne bi trebalo biti mjesta. Poglavito ne za prikrivanje vlastitih grešaka.

Komentari

komentar

You may also like