Ukrajina je navela glavni razlog neuspjeha borbe protiv „Sjevernog toka 2“

Gubitak statusa Ukrajine kao “favorita” Sjedinjenih Država bio je glavni razlog neuspjeha borbe Kijeva s projektom  Sjeverni tok 2 , izjavio je u članku za medij Ukrajinska istina bivši predsjednik odbora  Naftogaza Andrij Kobolev, a prenose RIA Novosti.

Kako piše Kobolev , očita je činjnica da Sjedinjene Države ne duguju Ukrajini ništa. “Zašto su nam Sjedinjene Države pomogle tako aktivno nakon Revolucije dostojanstva? Zato što smo bili Bajdenovi favoriti”, izjavio je.

Pema njegovim riječima, upravo je ovaj status Ukrajine u očima Bidena, koji je u to vrijeme bio potpredsjednik Sjedinjenih Država, omogućio Kijevu da dobije pomoć bez presedana. “Pa što se sada dogodilo? Odgovor je očit: izgubili smo poseban status u Bijeloj kući. I to ne samo od sadašnjeg predsjednika SAD-a, već i iz njegovog najužeg kruga”, rekao je bivši čelnik ukrajinskog Naftogaza.

Prema Kobolevu, Ukrajina je ovaj “poseban” status stekla zahvaljujući Majdanu, kada su “Ukrajinci krvlju svojih sugrađana potpisali izbor u korist zapadnog svijeta“, a također i zbog postignuća “velikih uspjeha u nekoliko vrlo bolnih, ali kritičnih reformi“.

“Sve nam je to dalo poseban status. Bili smo povijest pobjede” usprkos svemu. “Svi političari, bez obzira na vrijeme i zemljopisni položaj, žele biti povezani s pobjedama, a ne porazima. Američki političari nisu iznimka”, objavio je Kobolev.

Međutim, od 2016. promijenio se vektor kretanja Ukrajine, počeo je pomak “u suprotnom smjeru“, napomenuo je Kobolev. “A onda je ukrajinska strana učinila potpuno ludu pogrešku: odlučila se kladiti u jednu od stranaka na američkim predsjedničkim izborima”, a ta je pogreška “jedna od najvećih pobjeda u aktivnostima agenata ruskog utjecaja” u Ukrajini.





Kako bi minimizirao utjecaj Sjevernog toka 2 na Ukrajinu, njezino vodstvo treba vratiti “poseban” status u Bijeloj kući, to je glavni zadatak predsjednika Volodymyra Zelenskog, smatra bivši čelnik Naftogaza.

“Naravno, sada nas u zapadnom svijetu ne očekuju raširenih ruku. Budući da smo problem i prijetnja potencijalnog poraza. Tamo ima dovoljno vlastitih problema bez nas. No, potrebne su nove svijetle i brze pobjede”, kazao je Kobalev.

Istovremeno je savjetovao vodstvu zemlje da ne traži opcije u formatu “mi – ti, ti – mi”, budući da Kijev u ovom slučaju nema što ponuditi. “Gubitak u borbi za sankcije protiv Nord Stream AG -a još je jedan rječit primjer naše slabosti u transakcijskoj borbi. Stoga ostaju samo reforme. One će nam pružiti priliku da ponovno postanemo partner sa posebnim statusom za Sjedinjene Države”, zaključio je.





 

 

 

Komentari

komentar

You may also like