Uzvraća li „klan Izetbegović“ udarac Zapadnim moćnicima smjenom glavne tužiteljice BiH?

Kao što smo nedavno pisali sarajevska je policija predala 15. srpnja 2021. godine uhićenog ravnatelja Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osmana Mehmedagića državnom tužiteljstvu, a aktivisti Stranke demokratske akcije (SDA) istodobno su u Sarajevu i Mostaru organizirali prosvjede zbog Mehmedagićevog privođenja.

Naime, šef bosanskohercegovačkih obavještajaca pod istragom je Tužiteljstva BiH zbog sumnje na zloporabu službenog položaja i ovlasti, krivotvorenje isprava i pranja novca. Konkretno ga se tereti da je na nezakonit način pribavio diplomu jednog privatnog fakulteta i da je na sumnjiv način kupio vrijedne nekretnine u Sarajevu, za što nije imao pokriće na bankovnim računima.

To je uhićenje predsjednik SDA Bakir Izetbegović, čiji je Mehmedagić blizak suradnik, ocijenio djelom politički motivirane urote (organizirane od strane Dodika i Čovića) čiji je cilj oslabiti OSA-u, a odmah nakon toga iz krugova bliskih ovoj stranci uslijedio je poziv na prosvjede ispred sjedišta Tužiteljstva BiH u Sarajevu.

No, ipak sutradan (dana 16. srpnja), Tužiteljstvo je najavilo podizanje optužnice protiv  Mehmedagića – u idućih 30 dana, uz predlaganje saslušanja čitavog niza svjedoka. Naime, tužitelj Oleg Čavka je na ročištu održanom u Sudu BiH problematizirao način na koji je Mehmedagić stekao diplomu, odnosno diplome iz Banja Luke i Tuzle.

Osim za krivotvorenje isprava, Tužiteljstvo ga tereti i za pranje novca, pa je u istom kontekstu Čavka spomenuo kako Mehmedagić u Sarajevu ima stan od stotinjak kvadrata, još jedan stan, kuću i nekretninu u okolici Sarajeva, piše Klix.ba, te dodaje kako je ukazao i da je jednu kuću kupio gotovinom.

Također je tih dana registrirano i medijsko problematiziranje vjerodostojnosti specijalističke diplome liječnice Sabije Izetbegović, supruge Bakira Izetbegovića.





Smijenjena glavna tužiteljica BiH Gordana Tadić

Dana 26.7. 2021. objavljeno je kako je Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić smijenjena nakon što su utvrđeni ozbiljni propusti u njezinu radu, potvrđeno je iz Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTV)!?

Naime, Stegovno povjerenstvo VSTV-a utvrdilo je u prvostupanjskom postupku da je Tadić pokazala “nemar ili nepažnju u obavljanju službenih dužnosti” te je odgovorna za neopravdano propuštanje da postupi sukladno odlukama, naredbama ili zahtjevima VSTV-a. Stoga joj je izrečena stegovna mjera premještanja s mjesta glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH na mjesto tužiteljice u tom tužiteljstvu.





Prijavu protiv Tadić u travnju je podnio Ured stegovnog tužiteljstva pri VSTV zbog sumnje na to da je ona samovoljno određivala koji će tužitelj obrađivati određene kaznene prijave, ignorirajući pravilo da se predmeti dodjeljuju kroz posebno osmišljeni elektronički sustav. Također je označena odgovornom jer nisu provedene sigurnosne provjere za neke od tužitelja kojima je nadređena.

Gordana Tadić je najavila žalbu

Glede navedene odluke Tadić ima 8 dana u kojima može podnijeti žalbu na odluku kojom je u prvostupanjskom stegovnom postupku razriješena dužnosti glavne tužiteljice.

Postane li odluka pravomoćna, Gordana Tadić postat će još jedna osoba na dužnosti glavnog tužitelja BiH čija je karijera okončana prije isteka mandata.

Prvi glavni tužitelj Marinko Jurčević sam je podnio ostavku, obrazloživši to zdravstvenim razlozima, a dvojica njegovih nasljednika Milorad Barašin i Goran Salihović su smijenjeni, budući da su protiv njih provedeni stegovni postupci.

Izvještaj State Department-a

U ovom je kontekstu indikativno podsjetiti i na alarmantno izvješće State Departmenta objavljeno u ožujku ove godine – o stanju u pravosuđu u Bosni i Hercegovini, a prema kojem političke stranke u BiH ponekad utječu u politički osjetljivim slučajevima. … „Odgovornost sudaca i tužitelja bila je niska, a imenovanja se često nisu temeljila na zaslugama“, navodi se, između ostalog, u izvješću američke vlade o stanju o ljudskim pravima u BiH za 2020. godinu.

Mogući zaključak

Indicirani napadi na klan Izetbegović (Mehmedagić je svo vrijeme rata u BiH bio glavni tjelesni čuvar Alije Izetbegovića), mogu se shvatiti kao znak da se „Ujak Sam“ (i njegov Veliki Brat) postupno vraća na Zapadni Balkan, da pokazuje svoju snagu, i da će u budućnosti u ovom dijelu svijeta  „miševi sve manje kolo voditi“.

Ali usprkos tome „hrabra“ smjena Gordane Tadić, odnosno iznijete premise, tvore jednu novu konstrukciju koja sugerira da se u dvorište Zapadnog Balkana nepozvan ušuljao još jedan mačak – a to bi mogla biti Turska!!

 

Komentari

komentar

You may also like